Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΟ υπολογιστής μου παγώνει ξαφνικά
Stratis Theofilou ρώτησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα φίλοι μου. Έχω ένα μικρό πρόβλημα και προσπάθησα να το λύσω με προηγούμενες ερωτήσεις απαντήσεις σας,αλλά δε τίποτα.Και ερωτώ προσωπικά εντέλει.  Έχω σύστημα γύρο από το AMD FX-4320-Quad-Core 4000MHz 4.2GHz με μητρική Gigabyte 970 G1 και κάρτα γραφικών SAPPHIRE R9 280X 2g και όλα αυτά τα υποστηρίζω με συνολική RAM 8G και Windows 10 Enterprise 64-bit. Το κομπιούτερ είναι καθαρό από σκόνες το έχω στήσει με ένα σκληρό υβριδικό δίσκο Seagate barracuda 1T,αν και είχα εγκαταστήσει SSD Kingspec 256 που μου έβγαζε κόλλημα και το έχω συνδέσει αυτό για backup(μπορεί αυτό να επηρεάζει;) και είναι λίγο πάνω του ενός έτους το σύνολο. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε τους τελευταίους 3-4 μήνες και παγώνει απότομα αναγκάζοντάς με κάνω επανεκκίνηση ξανά και ξανά ανά τακτά διαστήματα. Σας ευχαριστώ εκ τον προτέρων αν θα μπορούσατε να με βοηθήσετε κατά κάποιο τρόπο ,ευχαριστώ παιδιά και πάλι. 

12 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα Στρατή,
Ο υπολογιστής σου ανεβάσει θερμοκρασία; Δοκίμασες να αφαιρέσεις την κάρτα γραφικών;
Αν την αφαιρέσεις και δεν έχεις θέμα, μάλλον ευθύνονται οι drivers της. Αν δεν μπορείς να την αφαιρέσεις, μπορείς να δοκιμάσεις να μπεις με safe mode.  

Stratis Theofilou απάντησε πριν 6 έτη

Θερμοκρασίες εντάξει,drivers τα νέα crimson της Radeon,αλλά ε΄θα δοκιμάσω λίγο πιο παλιά. Επηρεάζει καθόλου αν έχει πρόβλημα ο SSD,αν και τον έχω συνδέσει για back up ,από τότε που το σύνδεσα μου κολλάει,αν και λίγο αφελής μου φαίνεται το σκεπτικό μου.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 6 έτη

Δεν νομίζω, αλλά για δοκίμασε να τον αφαιρέσεις και πες μας αν το πρόβλημα συνεχίζει ή φτιάχνει. 

Stratis Theofilou απάντησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα Γιώργο. Τελικά από ακόμη λίγα πειράματα( αποσύνδεσα μέχρι και το SSD)
δεν έγινε τίποτα.Θα εγκαταστήσω κάποια παλιά drivers  για την Radeon,μπας και γίνει κάτι.Ευχαριστώ,αν κάτι καταφέρω θα γράψω.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 6 έτη

Αν τρέξεις ένα live boot usb με linux υπάρχει πάλι το ίδιο θέμα; Αν δεν υπάρχει, σίγουρα κάποιος driver φταίει. 

Stratis Theofilou απάντησε πριν 6 έτη

Αυτό δεν το έχω δοκιμάσει. Πάντως δοκίμασα τα πάντα σχεδόν και είμαι πολύ προβληματισμένος. Είχα διαβάσει φθινόπωρο πως υπήρχε πρόβλημα με κάποια ενημέρωση της Microsoft για Windows σε AMD επεξεργαστές,αλλά νομίζω πως το έλυσε το πρόβλημα. Θα κοιτάξω να ενημερώσω ακόμη μία φορά τα driver.Ευχαριστώ και πάλι.

Stratis Theofilou απάντησε πριν 6 έτη

Εντέλει μόνο η απόγνωση μου έμεινε φίλε Γιώργο (το κόλλημα γίνεται σχεδόν κάθε μέρα πλέον ). Αλλά τουλάχιστον γνωρίζω μάλλον τη ρίζα του προβλήματος,η προσωρινή μου μνήμη. Όλες οι ενδείξεις εκεί με οδήγησαν.Τώρα μένει να δω και το πως. Κάτι θα κάνω ,αλλά θα θελα να μου δώσεις και συ καμιά ιδέα. Σε ευχαριστώ και πάλι για την υπομονή σου.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Έκανες δοκιμή με τις RAM? Αν έχεις 2x4GB, δοκίμασε να αφήσεις μόνο το ένα πάνω, και δοκίμασέ το σε κάθε θύρα.
Το ότι γίνεται συχνά το κόλλημα έχει ένα θετικό, πως είναι πιο εύκολο να το διαγνώσεις με δοκιμές. Αν γινόταν μια φορά την εβδομάδα, ή εντελώς τυχαία, θα ήταν πιο δύσκολο να εντοπίσεις τι φταίει.
Δεν είμαστε σίγουροι σε ποια προσωρινή μνήμη αναφέρεσαι, αλλά τέτοια κολλήματα είναι 99% θέμα υλικού. Αν κάνεις δοκιμές με τη RAM και δούμε πώς δεν είναι αυτή τελικά που φταίει, θα δούμε πώς μπορείς να προχωρήσεις.

Stratis Theofilou απάντησε πριν 6 έτη

Ναι τα έχω κάνει αυτά. Μάλλον δεν είναι η RAM. Πραγματικά δεν ξέρω.Ευχαριστώ Άγγελε.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Αν ήταν η κάρτα γραφικών, το πιο πιθανό θα ήταν να συνέβαιναν τα κολλήματα όταν θα ζοριζόταν, πχ αν ξεκινούσες κάποιο παιχνίδι.
Από τη στιγμή που όπως περιγράφεις είναι τυχαία, ο πιο πιθανός ένοχος είναι η μητρική. Κάνε έναν οπτικό έλεγχο για το αν είναι κάποιος πυκνωτής φουσκωμένος ή αν έχει βγάλει υγρά.

Βέβαια, ακόμα και αν δεν βρεις τέτοιους πυκνωτές, αυτό δεν αποκλείει να έχει πρόβλημα η μητρική.
Δεν μας διευκρίνισες τι εννοείς όταν υποψιάζεσαι πως το πρόβλημα προέρχεται από την προσωρινή μνήμη, και ποιες ενδείξεις σε οδηγούν σε αυτό. 

Stratis Theofilou απάντησε πριν 6 έτη

Όλοι οι πυκνωτές είναι εντάξει. Την μνήμη λόγο το πικ μου έδειχνε μερικές φορές ότι η προσωρινή μνήμη έφτανε στο όριο ,σπάνιο για τον σχεδόν καινούργιο υπολογιστή μου,που δεν συμβαίνει ,και έτσι έφτασα πάλι στο απροχώρητο .
Πραγματικά δεν ξέρω πλέον. 

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Η προσωρινή μνήμη δεν είναι κάτι φυσικό στον υπολογιστή που μπορεί να έχει πρόβλημα, μην σε απασχολεί.
Δυστυχώς χωρίς να αλλάξεις κάποιο υποσύστημα για να κάνεις δοκιμή, πχ τη μητρική, δεν υπάρχουν περιθώρια για troubleshooting μέσω εφαρμογών.
Θα μπορούσες να τρέξεις κάποιο stress test για να δεις αν θα δημιουργήσει κόλλημα, αλλά και πάλι δύσκολα θα σε οδηγήσει σε συγκεκριμένο συμπέρασμα.
https://www.pcsteps.gr/132043-stress-test-για-έλεγχο-του-υπολογιστή-cpu-gpu/