Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΠαρεμβολές από λάμπα φθορισμού σε Οθόνη PC
Γιώργος Βλάχου ρώτησε πριν 3 έτη

Δίπλα από το δωμάτιο του γραφείου μου υπάρχει ο χώρος του WC (τα χωρίζει μονάχα ο τοίχος), στον οποίο υπάρχει φωτισμός από λάμπα φθορισμού τύπου T8. Έχω το εξής πρόβλημα. Όταν ανάβω το φως του WC, τότε η οθόνη του υπολογιστή αναβοσβήνει για κάποιες φορές (εμφανίζει artifacts) από παρεμβολές και όταν επανέρχεται -συνήθως- έχει χάσει την ευκρίνεια ή και τα χρώματα και επανέρχεται στα φυσιολογικά αν την κλείσω και την ανοίξω εκ νέου. Αυτό το πρόβλημα το έχω τόσο με την υπάρχουσα κάρτα γραφικών (HP NVIDIA NVS 300) όσο και με παλαιότερη που είχα εγκατεστημένη. Η σύνδεση την κάρτας γραφικών με την οθόνη (DELL U2414H Flat Panel Monitor) γίνεται με καλώδιο HDMI (HDMI σε DVI) που παρείχε η οθόνη κατά την αγορά της. Ο υπολογιστής και η οθόνη τροφοδοτούνται μέσω UPS. Αν αποσυνδέσω το UPS από το ρεύμα του δικτύου της ΔΕΗ και ο υπολογιστής-οθόνη τροφοδοτούνται μόνο μέσω του UPS, τότε δεν παρουσιάζεται το παραπάνω πρόβλημα. Δοκίμασα να αλλάξω και την φορά τοποθέτησης του σούκο φις τροφοδοσίας του UPS στην πρίζα του τοίχου αλλά τίποτα... Επίσης, θεωρητικά -από ότι βλέπω στον πίνακα της ηλεκτρικής εγκατάστασης του σπιτιού μου- υπάρχει γείωση. Κάποια ιδέα για την φύση και τη λύση του προβλήματος;

4 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα Γιώργο

Το πρόβλημα βρίσκεται πιθανότατα στην ηλεκτρική εγκατάσταση. Λογικά υπάρχει κάποια μείωση ή αύξηση της τάση, στην οποία είναι ευαίσθητη η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών.

Δυστυχώς, μόνο ένας ηλεκτρολόγος θα μπορούσε να εντοπίσει ακριβώς την αιτία. Εσύ θα μπορούσες να κάνεις δοκιμές σε διάφορες πρίζες του σπιτιού.

Γιώργος Βλάχου απάντησε πριν 3 έτη

Σχετικά με την κάρτα γραφικών, δοκίμασα και με άλλη αλλά δεν άλλαξε τίποτα. Επίσης, παρουσίαζε το ίδιο πρόβλημα και η παλαιότερη κάρτα που είχα εγκατεστημένη στο παρελθόν.
Θα δοκιμάσω με προέκταση καλωδίου να τροφοδοτήσω το UPS από άλλη πρίζα σε πρώτη φάση και τα λέμε ξανά...
Ευχαριστώ!

Γιώργος Βλάχου απάντησε πριν 3 έτη

Η δοκιμή με καλώδιο (προέκταση) για την τροφοδοσία του υπολογιστή από μακρινή πρίζα δεν απέδωσε...
Τελικά, τη λύση έδωσε η αντικατάσταση του απλού starter της λάμπας φθορισμού με ηλεκτρονικό εκκινητή (starter). Κόστος μόνο 5€ από το https://tinyurl.com/pvdn8zuh. Σταμάτησαν οι παρεμβολές τόσο στην οθόνη του υπολογιστή, όσο και στα ηχεία του. Όλα Ok!

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση Γιώργο!