Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: ΔιάφοραΠεριεργο φαινομενο στο boot.
mpiftekis mpiftekis ρώτησε πριν 3 έτη

Δε ξερω αν το παρακατω επρεπε να το στειλω στo "βλαβες για ηλιθιους" ή εδω.
Δε ξερω αν ειναι ακριβώς βλαβη. Σιγουρα δεν ξερω πως να το εξηγησω.
Παμε στο θέμα μας.
Χρησιμοποιω Ubuntu και Windows στον υπολογιστη μου. Στην αρχη το εκανα με εναν HDD 750Gb. Μετα επεσε στα χερια μου ενας SSD 128Gb και ειπα να το γυρισω στα ubuntu μονο μιας και με 128 τι να περισσεψει για τα Windows?. Λογω δουλειας επρεπε να εγκαταστησω το autocad και σκεφτηκα να πάρω εναν ακομα SSD 256Gb. Επειδη λοιπον δεν πεταμε τιποτα, ειπα να οργανωθω και να βαλω τα windows στον 128αρη δισκο τα ubuntu στον 256αρη και τον HDD για τ' αρχεια.
Ολα συνδεδεμενα κανονικά και η εναλλαγη θα γινεται με το σπασαρχιδικο τροπο απο τα bios με αλλαγή προτεραιοτητας κλπ. και οχι με τον παλιο καλο τροπο που γινοταν οταν τα λειτουργικα συστηματα ηταν στον ιδιο δισκο.
Μια ωραια πρωια λοιπον ξυπναω, ανοιγω τον υπολογιστη, μπαινει στα ubuntu, ηθελα windows, κανω μια επανεκκινηση, μπαινω windows, κανω λιγη δουλεια, λεω παμε παλι ubuntu τωρα. Στο ανοιγμα λοιπον, μου εμφανιζει ξαφνικα τον παλιό, καλο τροπο επιλογης λειτουργικου συστηματος. Αναρωτιεμαι πως εγινε αυτο και αν ειναι καλο τελικα ή κακο.? Βλεπω οτι στους δισκους που μου δειχνει οτι υπαρχουν συνδεδεμενοι εχει τους εξης:
Υπολογιστης 234Gb (O δισκος με τα ubuntu)
HDD 750Gb (O Παλιος για τα αρχεια)
119Gb τομος (Ο δισκος για τα Windows)
537Mb τομος (Ο "δεν εχω ιδεα πως δημιουργηθηκε αυτος και δεν ξερω και πως θα βρω και το που υπαγεται" δισκος)
Τι παιζει ακριβως μ αυτο? και αν θελω να μπω Windows να επιλεγω τον ευκολο τροπο ή τον σπασαρχιδικο? εχει καμία διαφορα? φαινομενικα δε βλεπω ν αλλαζει κατι ειτε μπαινω με τον ενα τροπο ειτε με τον αλλο.

3 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα

Το πρόβλημα λογικά δημιουργήθηκε γιατί έκανες το λάθος να εγκαταστήσεις λειτουργικό στον έναν δίσκο, ενώ παράλληλα ήταν συνδεδεμένος άλλος δίσκος με λειτουργικό.

Για να κάνεις σωστά αυτό που θέλεις, πρέπει να συνδέσεις τον έναν δίσκο και να εγκαταστήσεις τα Ubuntu. Μετά να τον αφαιρέσεις, να συνδέσεις τον άλλον δίσκο και να εγκαταστήσεις τα Windows.

Τώρα ο boot manager λογικά προσπαθεί να λειτουργήσει σαν dual boot και έχει γίνει κάποιο μπέρδεμα.

mpiftekis mpiftekis απάντησε πριν 3 έτη

Ειναι ομως προβλημα τελικα? μηπως ειναι καλυτερα ετσι? γιατι περαν του οτι χανω 500 Mb, σ ενα τμημα που ειναι αχρηστο, δεν εχω εντοπισει αλλο προβλημα.
Το ειχα κανει οπως λες. Δεν ειχα συνδεδεμενους τους δισκους κατα την διαρκεια των φορματ (χωρις να ξερω οτι ειναι ο σωστος τροπος, απλα το εβρισκα πιο ευκολο να κανω καθαρη εγκατασταση απο διαμερισμους και μαλακιες.) Αλλωστε το dual boot μου το εμφανισε εχθες πρωτη φορα. 1-2 βδομαδες μετα απο την εγκατασταση των συστηματων.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος. Απλά υπάρχουν δύο μέθοδοι με διαφορετικά αποτελέσματα. Αν δεν σε πειράζει που πρέπει και οι δύο δίσκοι να είναι συνδεδεμένοι κάθε στιγμή, τότε δεν βρίσκω κάποιο σημαντικό μειονέκτημα.