Alexandros M ρώτησε πριν 1 έτος

Καλησπέρα. Θέλω ένα ασύρματο gaming keyboard για αρκετό  typing και gaming. Αλλά τα μόνα αξιόλογα που βρήκα ήταν το Logitech G915 και το razer black widow v3 pro. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο ποιο είναι καλύτερο; Αν έχετε κάποια άλλη πρόταση πιο οικονομική με αντίστοιχες δυνατότητες με τα παραπάνω πείτε μου.

12 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 1 έτος

Καλησπέρα Αλέξανδρε
Δεν μπορεί να υπάρξει άμεση σύγκριση μεταξύ διαφορετικών τύπων διακοπτών, καθώς κάθε διακόπτης έχει άλλη αίσθηση. Πχ κάποιο θέλουν πιο clicky διακόπτες, άλλοι θέλουν πιο αθόρυβους ή διακόπτες με έντονη ανάδραση.

Alexandros M απάντησε πριν 1 έτος

Υπάρχει κάποιο άλλο ασύρματο πληκτρολόγιο που να τα ανταγωνίζεται ή αναγκαστικά ανεβαίνουμε σε τιμή σε αυτά τα δύο που σας έστειλα;

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 1 έτος

Ανάλογα τι ψάχνεις. Θέλεις κάτι συγκεκριμένο σε διακόπτες ή άλλα χαρακτηριστικά; Επειδή οι τιμές αλλάζουν ανάλογα το κατάστημα, τι budget έχεις ακριβώς; 

Alexandros M απάντησε πριν 1 έτος

Θέλω ένα μηχανικό πληκτρολόγιο με αρκετή πληκτρολόγηση γιατί σπουδάζω πληροφορική και για gaming. Θα προτιμούσα να είναι ασύρματο για να μην μπλέκω με καλώδια κτλ. Τώρα το budget εξαρτάται. Αν είναι για ενσύρματο γύρω στα 100€ είχα δει κάποιες λύσεις όπως το gigabyte k1 ή το razer black widow v3. Και για αυτά τα δύο θα ήθελα άποψη ποιο θεωρείται καλύτερο. Αν είναι για ασύρματο μπορώ να ανέβω λίγο σε μπάτζετ. Σαν πληκτρολόγια τα 2 πρώτα μου φάνηκαν ως καλά ασύρματα. Αν έχετε να προτείνετε κάτι άλλο καλύτερο είτε ενσύρματο είτε ασύρματο πείτε μου. 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 1 έτος

Χωρίς να τα έχουμε δοκιμάσει δεν μπορούμε να έχουμε κάποια εμπεριστατωμένη άποψη. Γενικά, τα προιόντα της Razer είναι αρκετά ποιοτικά, αν και σχετκα ακριβά. Επίσης, η εξυπηρέτηση του service στην Ελλάδα είναι άψογη. Οπότε, προσωπικά θα το προτιμούσα. 

Alexandros M απάντησε πριν 1 έτος

Οπότε είτε σε ενσύρματο είτε σε ασύρματο ανάμεσα στις επιλογές που σας έστειλα προτείνετε το razer black widow v3 και v3 pro; Έχω ένα Logitech G502 hero σε ποντίκι. Γενικά αξίζει να τα κάνω όλα ασύρματα για να μην μπλέκω με καλώδια ή είναι πολύ υπερτιμημένη η τιμή τους;

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 1 έτος

Προσωπικά το ασύρματο πληκτρολόγιο και ποντικη με έχει βολέψει απίστευτα. Αλλά είναι καθαρά θέμα του καθενός.

Και τα δύο έχουν ποιοτικούς διακόπτες, οπότε αν ψάχνεις κάτι σε μηχανικό πληκτρολόγιο, είναι τίμια για το κόστος τους.

Αν έχεις ήδη ποντίκι Logitech, ίσως σε συμφέρει να πας και σε πληκτρολόγιο Logitech. Λογικά θα μπορείς να τα διαχειρίζεσαι από το ίδιο λογισμικό.

Alexandros M απάντησε πριν 1 έτος

Ναι μπορείς από το ίδιο λογισμικό απλώς δεν ξέρω ποιοι διακόπτες με βολεύουν και αν με βολεύει το low profile keyboardπου είναι το G915 γιατί είναι το πρώτο μου μηχανικό πληκτρολόγιο. ( Τώρα έχω ένα dell μεμβράνης). Επίσης για αρκετή πληκτρολόγηση και κάμποσο gaming ποιους διακόπτες να κοιτάξω από razer και ποιους από Logitech για το G915;

Alexandros M απάντησε πριν 1 έτος

Επιπλέον, το CoolerMaster CK721 Ασύρματο Gaming Μηχανικό Πληκτρολόγιο 65% με Custom Brown διακόπτες και RGB φωτισμό (Αγγλικό US) Space Gray, στα 100€ είναι και αυτό ασύρματο αλλά να φανταστώ δεν συγκρίνεται με την ποιότητα του razer και του Logitech που κάνουν 190€ σωστά;
 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 1 έτος

Οι διακόπτες είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου και μπορείς να μάθεις μόνο με δοκιμή.

Προσωπικά, επειδή γράφω έντονα, δεν με βολεύουν οι διακόπτες που απαιτούν να τους πατήσεις αρκετά μέσα. Αντίθετα, νομίζω στα παιχνίδια βολεύουν για να μην πατάς κουμπιά κατά λάθος.

Πχ οι καφέ διακόπτες που έχει το CK721 είναι πολύ καλοί για γράψιμο γιατί έχουν έντονο feedback όταν τους πατάς και είσαι σίγουρος τι πάτησες, ενώ δεν είναι πολύ θορυβώδεις. Ωστόσο, δεν είναι οι βέλτιστοι για gaming.

Alexandros M απάντησε πριν 1 έτος

Μπορεί να συγκριθεί όμως το CK721 με τα άλλα δύο ακριβά προϊόντα σε ποιότητα;

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 1 έτος

Μια συμβουλή, αν σκοπεύεις να το χρησιμοποιήσεις για προγραμματισμό καλύτερα θα ήταν να αποφύγεις αυτά τα 60%, 65% κλπ πληκτρολόγια για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουν πολλά από τα χρήσιμα πλήκτρα - χρειάζεται να πατήσεις συνδυασμό πλήκτρων ακόμα και για απλές και συχνά χρησιμοποιούμενες λειτουργίες. Πχ, στο CK721 δεν υπάρχουν τα Home/End πλήκτρα (μετακίνηση σε αρχή/τέλος γραμμής), Ins (Insert/Overtype), F1 (Help), F2 (Edit, πχ σε Excel ή Explorer), F3 (Find Next), F4 (Open List), Alt-F4 (κλείσιμο εφαρμογής), F5 (Refresh) κα. Τα παραπάνω τα χρησιμοποιείς σχεδόν συνέχεια όταν κάνεις development, ενώ σε τέτοια πληκτρολόγια είναι διαθέσιμα μόνο ως συνδυασμοί, πράγμα που το κάνει δύσχρηστο και μάλλον θα σου προκαλεί εκνευρισμό, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείς ένα άλλο πληκτρολόγιο με standard layout σε δουλειά ή σχολή. Δεν υπάρχει λόγος να υποστείς το μαρτύριο να προσαρμόζεσαι σε δύο διαφορετικά layouts, μόνο και μόνο επιεδή αυτά τα 60%, 65% κλπ είναι... μοδάτα, καλύτερα να συνηθίσεις το standard layout, οπότε θα έλεγα να πας σε full-size ή σε TKL (Tenkeyless, δλδ όπως το full-size χωρίς το numeric keypad).
Θα έλεγα ακόμα να ξανασκεφτείς και την ασύρματη σύνδεση, δε νομίζω να χρειάζεται πραγματικά, εφόσον θα βρίσκεται σταθερά συνδεδεμένο σε έναν υπολογιστή (εκτός κι αν το θέλεις και για να χειρίζεσαι ασύρματα μια Smart TV ας πούμε). Θα σου γλυτώσει κόστος, ενώ το να "μπλέξεις με καλώδια" όπως λες (1 καλώδιο βέβαια) δε είναι και τραγικό, και η ασύρματη επικοινωνία έχει και προβλήματα και μπλεξίματα, και δεν ξέρω και τι παίζει με τη φόρτιση, ή πόσο κρατάει μ τον φωτισμό ανοιχτό.
Για τους Romer-G διακόπτες (οι GL είναι low-profile version των Romer-G) σου έχω απαντήσει σε άλλη σου ερώτηση. Οι GX είναι μια rebranded version των Kailh/Kaihua (των απλών Kailh, όχι των Kailh Βοx), με μέτριες κριτικές. Διακόπτες ειδικά σχεδιασμένοι για gaming είναι αυτοί με την κωδική ονομασία "Speed" (Cherry, Kailh κλπ), με το actuation point πιο ψηλά από τους κανονικούς. Οι Brown είναι κάτι ενδιάμεσο, κι όπως είπε και ο Γιώργος για typing περισσότερο παρά για gaming. Για προγραμματισμό (που είναι διαφορετικό από τη δακτυλογράφηση) πολλοί προτιμούν και τους clicky (Blue ή Razer Green).