Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΠοιές οι διαφορές των sata express KAI Μ2 … απο μια σύνδεση sata 3
Dimitrios Sarafis ρώτησε πριν 9 έτη

Καλημέρα και Χρονια πολλά ...
Εδω και ενα μηνα εχω τη μητρικη Gigabyte GA-Z97 D3H με τα παραπανω χαρακτηριστικα του τίτλου-ερωτήματος ....(sata express KAI Μ2)
Θα ηθελα να μαθω καποια περισσότερα πράγματα σχετικα με τις παραπανω συνδέσεις ....ο κατασκευαστής αναφερει γαι ταχύτητες που πλησιάζουν το 10 Gb/sec ....!!!!!

1 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 9 έτη

Καλησπέρα Δημήτρη,

Τα 10Gbps δεν είναι ταχύτητα, είναι εύρος ζώνης.

Φαντάσου πως ο σκληρός δίσκος είναι μια αντλία νερού, και το SATA είναι το λάστιχο.

Αν η αντλία νερού μπορεί να αντλήσει 10 λίτρα το λεπτό, και έχεις ένα λάστιχο που μπορεί να μεταφέρει 10 λίτρα το λεπτό, τότε όλα καλά.

Αν σε μια αντλία νερού που μπορεί να ανλτήσει 10 λίτρα το λεπτό βάλεις ένα λάστιχο με πολλαπλάσιο πάχος, που μπορεί να μεταφέρει 100 λίτρα το λεπτό, πάλι 10 λίτρα το λεπτό θα πάρεις, όσα μπορεί να δώσει η αντλία.

Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που όλοι οι ταχύτεροι SSD στην αγορά μεταφέρουν δεδομένα λιγότερα από 600MB/s (που είναι στην πράξη το όριο του SATA ΙΙΙ 6Gbps) το SATA Express δεν θα κάνει καμία απολύτως διαφορά.

Θα πρέπει να περιμένεις να βγουν δίσκοι με αρκετά μεγάλη ταχύτητα για να μην επαρκεί πλέον το SATA III, και θα πρέπει οπωσδήποτε να συνδεθούν σε SATA Express.

Υπάρχουν πάντως σκληροί δίσκοι M2 που μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή τη σύνδεση, όπως αυτός, και όντως έχει μεγαλύτερη ταχύτητα ανάγνωσης από οποιονδήποτε SSD (πιθανώς ο περιορισμός στην ταχύτητα εγγραφής, που είναι χαμηλότερη, προέρχεται από το υλικό του δίσκου).