Νικος Παπαδοπουλος ρώτησε πριν 4 έτη
Σε έναν οδηγό σας έχετε γράψει ότι αν σε κάποιον περρισεύουν 40 χιλιάρικα και αρκετό μυαλό μπορεί να φτιάξει έναν υπερυπολογιστή συνδέοντας πολλά Raspberry Pi 3 B+. Άμα συνδεθούν αρκετά  Raspberry Pi μεταξύ τους δεν συμφέρει οικονομικά για έναν υπολογιστή (αν υποθέσουμε ότι ο χρήστης βολεύεται με τα Linux) και σε αγορά και σε κατανάλωση στον χρήστη?

 

1 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 4 έτη

Μια οποιαδήποτε απλή διανομή linux δεν θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες παράλληλης επεξεργασίας των επεξεργαστών.
Στην περίπτωση των υπερυπολογιστών, δημιουργούνται custom λειτουργικά συστήματα βασισμένα στο Linux, ειδικά σχεδιασμένα για να εκμεταλλεύονται τα χαρακτηριστικά του συστήματος. Δεν πρόκειται να βρεις έτοιμο ένα τέτοιο λειτουργικό σύστημα στο internet. Επίσης ειδικά σχεδιασμένες είναι οι εφαρμογές που θα τρέχουν, καθώς δεν είναι αυτονόητο πως μια εφαρμογή μπορεί να εκμεταλλευτεί την παράλληλη επεξεργασία.
Ακόμα λοιπόν κι αν αθροιστικά τα όσα Raspberry Pi χωράνε στο budget σου είχαν θεωρητικά υψηλότερη ισχύ από έναν απλό υπολογιστή, χωρίς μια ομάδα προγραμματιστών για να φτιάξουν ένα ειδικό λειτουργικό και ειδικές εφαρμογές, δεν θα μπορούσες με κανένα τρόπο να αξιοποιήσεις το σύστημα.