Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΠολύ υψηλή θερμοκρασία CPU!!
Στέλιος Κοντογιώργης ρώτησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα σας!
Έχω ένα θέμα με την θερμοκρασία του επεξεργαστή σε πρόσφατα συναρμολογημένο υπολογιστή. Η μητρική είναι η ASUS A88XM-PLUS με socket FM2+ και πάνω της φέρει τον επεξεργαστή AMD A10 7800 (η παλιά προτεινόμενη σύνθεση από το site σας για υπολογιστή των 500 €). Το σύστημα λειτούργησε κανονικά από την αρχή της συναρμολόγησης, όλα πήγαν καλά, έγινε εγκατάσταση των Windows 7 64bit και του Speccy. Όταν έτρεξε το Speccy και με ανοιχτό μόνο τον Firefox (2-3 καρτέλλες) η θερμοκρασία της CPU  ήταν πάνω από 70 βαθμούς. Όταν άρχισε το κατέβασμα και η εγκατάσταση ενημερώσεων των Win 7 και με κανένα άλλο πρόγραμμα ανοιχτό η θερμοκρασία έφτασε στα "κόκκινα" με ένδειξη 80-81-82 βαθμούς. Διάβασα τα άρθρα σας για την προτεινόμενη μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας της κάθε CPU και κατέβασα το πρόγραμμα CPUID HWMonitor Pro. Έτρεξα ταυτόχρονα το Speccy και το HW Monitor Pro και δεν υπήρχε ασυμφωνία μεταξύ τους - οι θερμοκρασίες ήταν πάλι πολύ ψηλές (80 βαθμοί και βάλε). Η θερμοκρασία δωματίου ήταν κοντά στους 20-22 βαθμούς Κελσίου και τοποθετήθηκε η ψύκτρα που συνόδευε τον επεξεργαστή στο κουτί του (με την πάστα που είχε). Σκέφτηκα τα εξής:
  - Να βγάλω την ψύκτρα και να την ξανατοποθετήσω με μια άλλη πάστα (ακριβότερη μάλλον άρα και ίσως καλύτερη - εδώ θέλω την γνώμη σας για το ποιά να διαλέξω) με την ελπίδα να διορθωθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα

  -Να αγοράσω την ψύκτρα που προτείνετε στον τρέχοντα οδηγό σας για υπολογιστή των 500 € ( https://www.e-shop.gr/raijintek-themis-p-PER.811685 ) και να την τοποθετήσω στην θέση αυτής της συσκευασίας.
   Ομολογώ ότι κλίνω περισσότερο στην δεύτερη επιλογή αλλά θα ήθελα την γνώμη σας πάνω στο ζήτημα.
    Σας ευχαριστώ!

3 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα Στέλιο. Έλεγξες αν οι θερμοκρασίες στο BIOS είναι οι ίδιες που αναφέρουν τα προγράμματα? Γιατί αν ένα πρόγραμμα διαβάζει λάθος έναν αισθητήρα, το ίδιο λάθος θα δείχνουν και όλα τα προγράμματα, μόνο το BIOS είναι αξιόπιστο.
Επίσης, τον υπολογιστή τον συναρμολόγησες μόνος σου, ή σου τον έστειλαν συναρμολογημένο από το κατάστημα? Εδώ αναφέρουν πως ίσως να μην έχει τοποθετηθεί καλά η ψύκτρα, στη Best Answer αναφέρει λεπτομέρειες για την τοποθέτησή της.
Η αλήθεια είναι πως με μια aftermarket ψύκτρα, εκτός από καλύτερες θερμοκρασίες, θα έχεις και χαμηλότερο θόρυβο.
Η Themis είναι πολύ καλή επιλογή, απλά θα πρέπει να ελέγξεις αν το κουτί σου χωράει ψύκτρα 158mm. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα έχεις θέμα, αλλά ένας έλεγχος δεν βλάπτει.

Στέλιος Κοντογιώργης απάντησε πριν 6 έτη

   Γειά σας και πάλι!
Ευχαριστώ για την απάντηση! Ο υπολογιστής συναρμολογήθηκε από μένα τον ίδιο κι όχι από κατάστημα υπολογιστών. Ακολουθήθηκαν τα βήματα που περιγράφονται στον οδηγό συναρμολόγησης του pcsteps με αρκετή προσοχή. Θέλω να πιστεύω πώς το εγχείρημα σε γενικές γραμμές πέτυχε - όλα δείχνουν να δουλεύουν ομαλά (πρός το παρόν έχασα μόνο τους ήχους της μητρικής).  Η ψύκτρα που συνόδευε την CPU τοποθετήθηκε ακριβώς με βάση το σχεδιάγραμμα που την συνόδευε (προσανατολισμός κλπ) και φάνηκε να κουμπώνει καλά.
    Ελέγχθηκε η θερμοκρασία της CPU μέσω του BIOS κι εκεί έδειξε άλλα νούμερα - ενώ στις άλλες δυο εφαρμογές η θερμοκρασία φαινόταν στους 70-75-80 βαθμούς με την επανεκκίνηση και είσοδο στο BIOS έδειχνε 39-45 βαθμούς (επανειλημμένα κι όχι μόνο μια φορά). Πελάγωσα κάπως και προβληματίστηκα.  Πώς θα μπορώ να ελέγχω αξιόπιστα την θερμοκρασία σε real time χωρίς να χρειάζεται να μπαίνω στο BIOS κάθε λίγο και λιγάκι; Υπάρχει κάποια άλλη εφαρμογή; Τελικά τι φταίει; Κάποιο εξάρτημα στο hardware (αισθητήρας ή κάτι άλλο) που έχει πρόβλημα κι άν ναί πώς διορθώνεται;
    Πιστεύετε πώς η αλλαγή ψύκτρας (άν ταιριάζει βέβαια) θα λύσει το πρόβλημα;
   Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Εφόσον δεν έχεις άλλα συμπτώματα υπερθέρμανσης, πχ να σβήνει μόνος του ο υπολογιστής, ούτε έχεις κάνει κάποιο overclock, δεν πιστεύω πως υπάρχει λόγος να ανησυχείς, ούτε να ελέγχεις συνεχώς τη θερμοκρασία.
Οι 45 βαθμοί με την stock ψύκτρα είναι φυσιολογικοί.