Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: ΔιάφοραΠρέπει να γίνει φορμάτ, ή όχι;
Giorgos Gkodosis ρώτησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα σας. 
Σε συνέχεια προηγουμένης ερώτησής μου, και επειδή θα κάνω αναβάθμιση στον υπολογιστή μου, έχω μια απορία. 
Από τη στιγμή που θα αλλάξω μητρική κάρτα θα πρέπει να κάνω φορμάτ, (σωστά έχω καταλάβει;) 
Επειδή όμως θα αλλάξω και τον σκληρό δίσκο, αυτόν στον οποίο θα μπουν τα windows, επειδή θα είναι καινούργιος - άδειος δίσκος, μήπως δε χρειάζεται το φορμάτ;  Ή αυτό δεν έχει σημασία;
Έχω μπερδευτεί με αυτό, ευχαριστώ πολύ. 

20 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 3 έτη

Για να μην παίζουμε με τις λέξεις, format σημαίνει σβήσιμο και επαναδιαμόρφωση του δίσκου. Ότι έχεις εκεί, τα Windows, settings, εφαρμογές, δεδομένα κλπ θα διαγραφούν - αν έχεις δεδομένα τα οποία θέλεις να κρατήσεις θα πρέπει να τα κάνεις backup σε έναν άλλο δίσκο, εσωτερικό ή εξωτερικό, ή σε κάποια cloud storage, ή NAS, ενώ οι εφαρμογές να επανεγκατεσταθούν. Format δε σημαίνει "επαναφορά" ή "επισκευή" των Windows, αλλά εκ νέου εγκατάσταση.
Εφόσον αλλάζεις μητρική, θα χρειαστείς οπωσδήποτε νέα εγκατάσταση, καθώς υπάρχουν τα drivers για το chipset και τον επεξεργαστή, τα οποία εγκαθίστανται κατά το αρχικό installation. Και καλό θα είναι να κάνεις κι ένα fresh installation έτσι κι αλλιώς, καθώς αυτό σε απαλλάσει από παλιές ξεχασμένες εφαρμογές, dlls, utilities και χαλασμένο registry. Δυστυχώς θα πρέπει να επανεγκαταστήσεις και τις εφαρμογές σου. Θέλω κι εγώ να αλλάξω έναν υπολογιστή, αλλά το αναβάλλω συνεχώς ακριβώς για αυτόν τον λόγο, καθώς υπολογίζω ότι η μεταφορά όλων των εφαρμογών θα μου πάρει κανέναν μήνα - μάλλον θα έχω και τους δύο για ένα διάστημα και θα κάνω τη μεταφορά σιγά-σιγά.
Κάτι ακόμα, δες και την άδεια χρήσης των Windows σου, αν είναι OEM ή DSP θα πρέπει να προμηθευτείς και νέα άδεια (κλειδί), εφόσον οι παραπάνω άδειες είναι για έναν υπολογιστή, ειδικότερα για ένα motherboard (το καθένα έχει έναν μοναδικό αριθμό), οπότε αν αλλάξεις motherboard χρειάζεσαι νέα άδεια. Αν η άδεια σου είναι Retail ή Perpetual μπορείς να τη μεταφέρεις στο νέο υπολογιστή - δεν ξέρω ακριβώς τη διαδικασία, ούτε αν μπορείς να πας από τα 32 στα 64 bit, σίγουρα όμως δε μπορείς να πας από έκδοση Home σε Professional.

Deleted User απάντησε πριν 3 έτη

Όπως είπε κι ο Χρήστος ,συνιστάται το φορμάτ μετά από τέτοιες αλλαγές υλικού.

Όσο για την Άδεια των win10 ,αν ήταν να αλλάξεις μόνο μητρική ,ίσως να γινόταν να κρατήσεις την Άδεια (το επιτρέπει η Microsoft αν οφείλεται η αλλαγή σε βλάβη) ,,αλλά εδώ εσύ αλλάζεις όλο το hardware βλέποντας και την άλλη ερώτηση.

Τέσπάντων...δεν μπορώ να πώ κάτι με σιγουριά. Αν τα win10 ήταν προεγκατεστημένα στο παλιό pc ,όντως θεωρητικά δεν μπορείς να τα μεταφέρεις σε άλλο pc αν είναι ΟΕΜ τύπου ,αλλά μπορείς να δοκιμάσεις.
https://www.pcsteps.gr/44526-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-windows-%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7/
Βλέποντας και κάνοντας. Αν ο υπολογιστής ΔΕΝ προορίζεται για χώρο εργασίας ,θα αγοράσεις μία νέα φθηνή Άδεια που προτείνει το PCsteps .

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα Γιώργο, σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να κάνεις format...και να περάσεις τον κωδικό των Windows 10 από την αρχή..εάν δεν τον δεχθούν θα πρέπει να αγοράσεις μία νέα άδεια..

Θεόδωρος Δεληγιάννης απάντησε πριν 3 έτη

Χρήστο καλή σου μέρα.
Σε κάθε νέο δίσκο πρέπει να γίνεται Format.

Deleted User απάντησε πριν 3 έτη

Αν ήταν να αλλάξει μόνο δίσκο και RAM ,δε νομίζω να ήθελε φορμάτ.
Ας με διορθώσει ο Γιώργος Λάνδρου άμα είναι.

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 3 έτη

Ακριβώς Δημήτρη..

Giorgos Gkodosis απάντησε πριν 3 έτη

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για το χρόνο σας. Θα κάνω φορμάτ λοιπόν. 
Απλά, επειδή μου αναφέρατε και κάτι άλλο, που δε γνώριζα, ότι δηλαδή ενδέχεται να μη δεχτούν τον κωδικό από τα  windows 10. Αυτό από τί εξαρτάται; 
Εγώ έτσι κι αλλιώς δε γνωρίζω πώς να κάνω την εγκατάσταση του καινούριου υλικού (μητρική, σκληρό δίσκο, επεξεργαστή και μνήμη ram) και θα δώσω σε τεχνικό, να τα συναρμολογησει, να κάνει φορμάτ και να κάνει και εγκατάσταση των windows

Deleted User απάντησε πριν 3 έτη

Όπως είπαμε ,αν τα win10 ήταν προεγκατεστημένα στο pc σου ,σημαίνει πως είναι ΟΕΜ η Άδεια αυτή. Οι ΟΕΜ Άδειες θεωρητικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλο pc .

Αν τα έχεις αγοράσει ξεχωριστά ,είναι Retail ή DSP .Σε αυτή τη περίπτωση δεν θα υπάρξει πρόβλημα μεταφοράς της Άδειας.
Για τα υπόλοιπα ,σου βάζω και τα άρθρα αν σε βοηθήσουν.
https://www.pcsteps.gr/77607-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B2%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%BA%CF%89-%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%82-windows/

https://www.pcsteps.gr/31967-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF-pc/

https://www.pcsteps.gr/448-format-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE-windows-7-windows-8-windows-10/

https://www.pcsteps.gr/34523-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-windows-10/

Απλά πριν το φορμάτ εννοείται πως θα πάρεις backup τα αρχεία σου. Αν σκεφτείς πως αλλάζεις όλη τη σύνθεση ,είναι όπως όταν αγοράζεις καινούριο pc .

Giorgos Gkodosis απάντησε πριν 3 έτη

Χίλια συγγνώμη που ρωτάω πάλι και σας κουράσω, απλά δεν ξέρω πολλά πράγματα, και δεν καταλαβαίνω τι είναι όλες αυτές οι λέξεις; OEM, DSP, RETAIL, κλπ. 
Εγώ το κλειδί για τα windows το αγόρασα ξεχωριστά απ τον υπολογιστή. Άλλαξα windows δηλαδή. Αρχικά είχα τα windows 7,  και μετά έκανα φορμάτ και αγόρασα ηλεκτρονικά κλειδί για τα windows 10.

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 3 έτη

Το τι σημαίνει OEM, DSP, RETAIL, κλπ νομίζω σου το περιγράψαμε επαρκώς. Η μπορείς να google-άρεις για λεπτομέρειες. Να προσθέσω μόνο ότι ενώ κανονικά οι OEM άδειες κανονικά δε μεταφέρονται σε άλλο υπολογιστή, καθώς ταυτοποιούνται με το motherboard, περιέργως υπάρχουν και κάποιες που ονομάζονται... personal-use OEM licenses (!) και οι οποίες μπορούν να μεταφερθούν με κάποια διαδικασία activation. Δεν ξέρω περισσότερα για το πώς γίνεται ή πως την ξεχωρίζεις από μια κανονική OEM.
Για να δείς τι άδεια έχεις, επίλεξε Start->Run και γράψε εκεί slmgr /dli . Αν δεν τρέχει ή σου βγάζει κάποιο folder, τρέξε το Command Prompt, με δεξί click και επιλέγοντας Run as Administrator, και δώσε εκεί μέσα το slmgr /dli . Θα σου εμφανίσει ένα παραθυράκι όπου θα περιγράφεται αναλυτικά.

Giorgos Gkodosis απάντησε πριν 3 έτη

Δεν έχω τις γνώσεις που έχετε, και δυσκολεύομαι να καταλάβω. 
Σε μια από τις απαντήσεις, αναφέρθηκε ότι αν το κλειδί των windows το αγόρασα ξεχωριστά απ τον υπολογιστή, ότι μπορώ να τα εγκαταστήσω κανονικά τα windows,  και πως αν ήταν προεγκατεστημένα τα windows στον υπολογιστή, τότε δε μπορώ. Αυτό είναι που ισχύει; αν μου απαντήσετε σ αυτό το ερώτημα θα με βοηθήσετε να καταλάβω. Ευχαριστώ

Deleted User απάντησε πριν 3 έτη

Ναί ακριβώς αυτό !!

Μπορείς άνετα να χρησιμοποιήσεις την Άδεια-κλειδί των win10 που έχεις ,σε άλλο pc ή μητρική.
Θα ισχύει η Άδεια αυτή των win10 ,όσες μητρικές ή υπολογιστές αλλάξεις στο μέλλον. Δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Deleted User απάντησε πριν 3 έτη

Όταν είπαμε "προεγκατεστημένα win10 " εννοούσαμε αν τα win10 ήταν εγκατεστημένα ήδη στο pc από το κατάστημα αγοράς ή το εργοστάσιο.

Γι αυτό και λέγονται ΟΕΜ οι Άδειες αυτές. Εσένα δεν είναι τέτοια ,αφού τα αγόρασες χωριστά.

Giorgos Gkodosis απάντησε πριν 3 έτη

Σας ευχαριστώ θερμά! 

Deleted User απάντησε πριν 3 έτη

Α Γιώργο κάτσε λίγο ρε συ..😀
Αν τα win10 τα αγόρασες από μαγαζιά πχ Public ,Πλαίσιο κλπ...ισχύει ότι έγραψα παραπάνω.

Αν τα win10 τα αγόρασες από τα σάιτ που συστήνει το PCsteps (Godeal24 ,Goodoffer ,keysworld κλπ όποιο σάιτ υπάρξει αργότερα) αυτές είναι volume license ΟΕΜ τύπου Άδειες ,δεν ξέρω να εξηγήσω καλύτερα. Κι είναι για μία μόνο μητρική η χρήση τους.

Άλλωστε στη χειρότερη περίπτωση αγοράζεις άλλη Άδεια ,φτηνή είναι. Δεν υπάρχει λόγος να προβληματίζεσαι τόσο πολύ εφόσον το pc προορίζεται για το σπίτι.
https://www.pcsteps.gr/330752-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC-windows-10-%CF%86%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%AC/

Απλά αν το pc με αυτές τις Άδειες από Godeal24 κλπ σάιτ είναι σε χώρο δουλειάς ,αν γίνει κάνας έλεγχος στην επιχείριση ,θα υπάρξει πρόστιμο. Αν το pc ήταν για να είναι σε χώρο δουλειάς ,θα έλεγα "αγόρασε win10 από γνωστό κατάστημα".

Giorgos Gkodosis απάντησε πριν 3 έτη

Ο υπολογιστης προοριζεται για το σπίτι.
Την άδεια (κλειδί) την αγόρασα ηλεκτρονικά απ το online κατάστημα  http://techbox.com.gr/
Με αυτό ξέρουμε τι ισχύει; 
Αν μπορώ να κάνω εγκατάσταση με αυτό το κλειδί, ή αν θα χρειαστώ καινούριο;

Deleted User απάντησε πριν 3 έτη

Δεν έχω απάντηση σε αυτό.

Δες στο μενού των windows-->Ρυθμίσεις-->Πληροφορίες Συστήματος ,ποιά έκδοση win10 έχεις. (Home ,Pro ή ό,τι άλλο είναι.)  
Αν το κλειδί που χεις ήδη δεν το δεχθεί η νέα μητρική ,μπορεί ο Τεχνικός να σου εγκαταστήσει την έκδοση win10 που θες χωρίς να βάλει κλειδί ενεργοποίησης. Αυτό  θα το βάλεις εσύ όταν αγοράσεις άλλο κλειδί.

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 3 έτη

Γιώργο, σε κάθε περίπτωση δοκιμάζεις τον κωδικό που έχεις αγοράσει..εάν το σύστημα δεν τον δεχθεί αγοράζεις μία νέα φθηνή άδεια και τελειώνει η ιστορία..

Giorgos Gkodosis απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα σας και παλι. Έκανα τη διαδικασία με Command prompt, και μου βγήκε ένα παραθυρο που γράφει τα εξής:
Windows script host
Όνομα: Windows (R) Professional edition
Περιγραφή: Windows Operating System, RETAIL channel
Μερικός αριθμός-κλειδί προϊόντος:  
OJBGT
Κατάσταση άδειας χρήσης: Με άδεια χρήσης
Από αυτό, καταλαβαίνετε αν αυτό το κλειδί μπορώ να το χρησιμοποιήσω μετά το φορματ στο καινούργιο μου υλικό (μητρική, σκληρό δίσκο, επεξεργαστή, μνήμη ram) ? 
Ευχαριστώ