Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΠροβληματάκια: ενεργοποίηση Windows (σφάλμα). κ.ά.
Haris T. ρώτησε πριν 3 έτη

    Καλησπέρα, στα παιδιά. Όλα τα προβληματάκια σκάσανε μαζί.

  1. Πρώτα απ' όλα, ο θείος μου έβλεπε κάτι έτοιμα desktop και με ρωτούσε αν είναι καλά. Όπως καταλαβαίνετε, του πρότεινα σύνθεση και μάλιστα τη δική σας: Αγορά υπολογιστή €550-€650 για Office, Photoshop, Premiere, AutoCAD. Αλλαγές έγιναν στη μητρική: Asus tufing Gaming και στο τροφοδοτικό: CoolerMaster. To πρόβλημα είναι ότι σχεδόν 2 μέρες αφότου ήρθε συναρμολογημένο, έχει βγάλει ειδοποίηση κάτω δεξιά περί ενεργοποίησης Windows και στις Ρυθμίσεις ---> ενημέρωση/ασφάλεια ---> ενεργοποίηση αναφέρει σφάλμα κι ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί. Τα windows αγοράστηκαν κανονικά κατά την παραγγελία και τα παιδιά λογικά θα τα ενεργοποίησαν πιστεύω. Τι κάνω; Το κλειδί φαίνεται στο κουτί.
  2. Πάμε και στα δικά μου προβλήματα. Και το δικό μου desktop το είχα πάρει χρησιμοποιώντας τη δική σας βοήθεια (2015). Εδώ και 5 χρόνια όλα δουλεύουν ρολόι. Εδώ και 3 μέρες περίπου ''αναβοσβήνει'' η οθόνη. Δηλαδή, για την ακρίβεια τις δυο πρώτες μέρες κάποιες φορές μαύρη οθόνη για 3-4 δεύτερα και μετά επανέρχεται και μετά συνήθως είναι οκ. Όμως, χθες το πρωί το έκανε αρκετές φορές + θόρυβος στο κουτί (τακ τακ σαν κάτι να χτύπαγε,δίσκος μάλλον;) και μετά blue screen. Πατώ επανεκκίνηση και μου έλεγε να επιλέξω μονάδα εκκίνησης των Windows, ξαναπατώ επανεκκίνηση, F11, windows boot και εκκινεί κανονικά. Έπειτα πάω στα συμβάντα: σφάλμα disk 7 καμμιά δεκαριά φορές.

       Κατάσταση δίσκου (CrystaDiskInfo):  Caution προσοχή 05 Reallocated Sectors Count (Raw value: 134), C5 Current Pending Sector Count (raw value 152). Όλα τα άλλα οκ. Bέβαια, το Read Error Rate είναι 0, το οποίο είναι καλό νομίζω. Επίσης, να πω ότι ένας εξωτερικός δίσκος της Transcend με 55.124(αγορασμένος 2008 με 2010 περίπου) working hours έχει κατάσταση GOOD. Βέβαια στους δίσκους όλα είναι σχετικά. Επιπλέον, στον έλεγχο σφαλμάτων στα Windows λέει: δεν εντοπίσαμε σφάλματα στη μονάδα δίσκου.
    Και το πιο παράξενο: σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα (τουλάχιστον ακόμα)
Υ.Γ. Μπορεί να είναι θέμα κάρτας γραφικών ή οθόνης;
Υ.Γ.2 Όλα είναι ενημερωμένα: Windows 10, κάρτα γραφικών GTX 750
Y.Γ.3 μεγάλο το μήνυμα, σόρυ

29 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα Χάρη

1.Αφού το κλειδί υπάρχει γραμμένο στο κουτί, πήγαινε στις ρυθμίσεις -> Σύστημα και βάλε το κλειδί χειροκίνητα. Λογικά, τα Windows θα ενεργοποιηθούν.

2.Αν άκουσες ήχο από τον δίσκο, είναι αρκετά πιθανό να έχει θέμα. Ωστόσο, μπορεί απλά να έτυχε. Παρατήρησε αν οι κατστραμένοι τομείς αυξάνονται γρήγορα μέρα με τη μέρα.

Επίσης, εγκατέστησε τους drivers γραφικών από την αρχή για να βεβαιωθείς πως δεν είναι δικό τους πρόβλημα.

Haris T. απάντησε πριν 3 έτη

Eυχαριστώ για την απάντηση.

  1. θα δοκιμάσω αύριο
  2. Τελικά το ξαναέκανε ύστερα από 90 λεπτά. Πρώτα τα ''χτυπηματάκια'', έπειτα κόλλησε. Έκανα επανεκκίνηση και ζήταγε να επιλέξω boot option. Εν τέλει μέσα από bios, διαπίστωσα ότι δεν αναγνώριζε το δίσκο, παρά μόνο τον εξωτερικό και το DVD Recorder. Όμως, μετά από λίγο τον αναγνώρισε και έκανε boot κανονικά. Τον έκλεισα και τον άνοιξα τώρα το βράδυ για να δω αν θα το ξανακάνει. Reallocated Sectors Count (Raw value: 254). Αυξήθηκαν.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Για να μην εμφανίζεται ο δίσκος στο BIOS, σχεδόν σίγουρα αυτός έχει το πρόβλημα. Θα μπορούσες να τον δοκιμάσεις και σε άλλον υπολογιστή, αλλά κατά 90% είναι δικό του θέμα. 

Haris T. απάντησε πριν 3 έτη

  1. Λύθηκε με την εισαγωγή του κλειδιού.
  2. Το πρόβλημα εδώ και 5 μέρες σταμάτησε, αν και καμιά φορά αναβοσβήνει η οθόνη (δηλαδή) μαύρη οθόνη για 3-4 δεύτερα και μετά επανέρχεται.Οπότε αναμένω. Τα Reallocated Sectors Count (Raw value: 254) παραμένουν σταθερά. Τώρα τι συμβαίνει δε ξέρω.

Υ.Γ. Γενικότερα thanks

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση Χάρη! Μήπως χτύπησες ή τράνταξες το κουτί και κουνήθηκε ο δίσκος και γι αυτό εμφανίστηκε το πρόβλημα; 

Haris T. απάντησε πριν 3 έτη

  •      Λοιπόν, ίσως ''φτιάχτηκε'' αλλά και το πώς δε ξέρω. Δηλαδή, έκανα Updates στα Windows, στους drivers της κάρτας και στις εφαρμογές στο windows store. Επίσης, και στις ρυθμίσεις οθόνης επαναφορά (ειδοποίηση ανάλυσης οθόνης σε ανενεργό, διότι συνήθως όταν αναβόσβηνε για 1-2sec. έβγαζε και μια ειδιοποίηση για 1920x1080 αλλά δε προλάβαινα να το δω). Τώρα δε ξέρω αν είναι κάτι προσωρινό ή αν το ξανακάνει. Επίσης, οι αριθμοί στον HDD παραμένουν σταθεροί (crystaldiskinfo).

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Το πιο πιθανό είναι πως είχε θέμα κάποιος driver, ο οποίος μετά ενημερώθηκε και λύθηκε το πρόβλημα. 

Haris T. απάντησε πριν 3 έτη

   Καλησπέρα και καλή χρονιά να έχετε. Ως τώρα δεν υπάρχουν προβλήματα.
  Όμως, θα ήθελα να κάνω μια νέα ερώτηση. Σκόπευα να αναβαθμίσω το PC μου το καλοκαίρι (2015 η αγορά με CPU G3258, GPU GTX 750ti, RAM: 8GB). Ωστόσο, σκέφτηκα να αναζητήσω καλύτερο CPU για LGA1150, αφού η κάρτα γραφικών είναι αρκετά καλή νομίζω, αν και περιστασιακός gamer(κυρίως 1-2 μήνες το χρόνο, γι'αυτό και παίζω games που δεν είχα παίξει, όπως Skyrim V, Rage, LA Noire ). Έτσι, προσωρινά σκέφτκα  να ψάξω για έναν i5. Έψαξα σε διάφορες ιστοσελίδες αλλά δε βρήκα παρά μόνο με τιμές άνω των 200 ευρώ. Ωστόσο, βρήκα σε ebay τον i5 4690K μεταχειρισμένο, τον οποίο πουλάει Έλληνας με 65 ευρώ και σε καλή κατάσταση, όπως λέει. Πιστεύετε αξίζει για μια mini αναβάθμιση;
Υ.Γ. Μήπως χρειάζεται να ανοίξω νέο topic?

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα και ευτυχισμένο το νέο έτος φίλε μου

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οι τιμές είναι ανεβασμένες σε καινούργια και μεταχειρισμένα εξαρτήματα, οπότε δεν αξίζει να αναβαθμίσεις αυτήν την περίοδο.

Ο επεξεργαστής από το eBay είναι σχετικά οκ επιλογή σε σύγκριση με τις τωρινές τιμές σε νέα εξαρτήματα. Αν είχαμε τις τιμές που είχαμε πριν λίγους μήνες, τότε θα πρότεινα να αποταμιεύσεις και να πας σε νεότερο πακέτο μητρικής-επεξεργαστή.

Για απορίες που αφορούν διαφορετικό θέμα καλό είναι να ανοίγεις νέα ερώτηση, αλλά για μια φορά δεν υπάρχει πρόβλημα.

Haris T. απάντησε πριν 3 έτη

     Όντως, οι τιμές έχουν ανέβει. Έλεγα να κάνω ολική αναβάθμιση (CPU, Motherboard,Ram το καλοκαίρι). Απλά σκέφτηκα ότι με  τον i5 4690K  θα ήταν προσωρινή η αναβάθμιση, ώστε να κάνω ολική του χρόνου το 2022 έχοντας και περισσότερα χρήματα. Αλλά και με το μεταχειρισμένο κολλάω. Ίσως τον πάρω και τον δοκιμάσω. Διότι στα 65 ευρώ (κάπου 72 με μεραφορικά) δεν το λες και ασχήμα (ειδικά αν είναι και σε κατάσταση excellent, ενώ κι ο χρήστης που το πουλά έχει καλές κριτικές 97%).

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Βεβαιώσου πως οι κριτικές αφορούν σχετικά προϊόντα, αλλά μερικές φορές κάποιοι απατεώνες πουλάνε άσχετα προϊόντα στην αρχή για να μαζέψουν κριτικές. Σίγουρα αξίζει από άποψη κόστους, απλά λάβε υπόψιν ότι υπάρχουν και μεγάλες καθυστερήσεις στα courier. 

Haris T. απάντησε πριν 3 έτη

Kαλησπέρα και πάλι. Τελικά συνεχίζονται οι ήχοι. Παρατήρησα ότι οι κατστραμένοι τομείς αυξάνονται, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Έκανα και checkdisk, αλλά δε έγινε κάτι. Αυτή τη στιγμή δεν αναγνωρίζει τον δίσκο, ώστε να κάνει εκκίνηση. Στη BIOS, τα υπόλοιπα φαίνονται φυσιολογικά.CPU Temp: 61, Motherboard Temp: 30, CPU Fan Speed: 1439 RPM, CPU Fan 2 Speed: 1126 RPM, Chassis Fan 2 Speed: 1350 RPM. Η RAM αναγνωρίζεται κανονικά. Στα BOOT options φαίνεται ο σκληρός, αλλά εκκίνηση δεν κάνει. Βέβαια, χθες το βράδυ κάποια στιγμή έγινε εκκίνηη και λειτούργησαν όλα ομαλά μέχρι που τον έκλεισα , όμως σήμερα πάλι τα ίδια.
     Ερώτηση: είναι σίγουρα θέμα σκληρού; Αν είναι, να πάρω έναν SDD ή να κάνω ένα upgrade στο σύστημα τώρα. Nα πάρω CPU, RAM, Motherboard και SDD, καθώς η GTX 750ti μια χαρά μου κάνει για τώρα. Απλά, όσον αφορά τα Windows 10, φαντάζομαι το κλειδί δε μπορώ να το ξαναχρησιμοποιήσω, εφόσον αλλάζω ΜΒ.
UPDATE: μόλις τώρα έκανε εκκίνηση, θα έλεγξω το diskcrystalinfo και θα κάνω τερματισμό. Κατάσταση δίσκου (CrystaDiskInfo): Caution προσοχή 05 Reallocated Sectors Count (Raw value: 741 από 254), C5 Current Pending Sector Count (raw value 135 από 152 και Uncorrectable Sector Count: 15). Δεν είναι και τόσο άσχημα, αλλά τι προκαλεί το πρόβλημα;

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα και πάλι Χάρη

Όπως περιγράφεις το πρόβλημα, ακούγεται για σχεδόν σίγουρο πρόβλημα του σκληρού. Για σιγουριά μπορείς να τον δοκιμάσεις σε έναν άλλον υπολογιστή.

Αν θέλεις να κάνεις μια γενική αναβάθμιση, σίγουρα μπορε να αλλάξεις τα ξερτήματα που αναφέρεις.

Αν η άδεια είναι αγορασμένη κανονικά και δεν είναι OEM ή αγορασμένη από κατάστημα με φθηνές άδειες, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις ξανά.

Απλά σύνδεσε των λογαριασμό σου στα Windows, και στην νέα εγκατάσταση συνδέσου πάλι με το ίδιο account. Η ενεργοποίηση πρέπει να γίνει αυτόματα.

Haris T. απάντησε πριν 3 έτη

   Πραγματικά ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Το θέμα είναι ότι το θέλω και για τη δουλειά και έχω συνηθίσει στις γρήγορες αποκρίσεις και σε οθόνη μεγάλη σχετικά, ενώ με το laptop δε γίνεται να δουλεύεις για ώρες.
   Το PC το είχα αγοράσει βάσει των προτάσεων σας τότε με μικροαλλαγές από το eshop. Άρα τα windows 10 δεν είναι OEM, σωστά; Είναι αγορασμενα.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Αν η άδεια είναι αγορασμένη από το eshop, είναι retail άδεια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά σε άλλον υπολογιστή. 

Haris T. απάντησε πριν 3 έτη

  Καλησπέρα και πάλι. Η άδεια ήταν DSP και μέσω της εντολής Slmgr /dli είναι OEM_DM Channel. Άρα; Γίνεται μεταφορά;

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Οι OEM άδειες συνήθως "συνδέονται" με ένα μηχάνημα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλού.

Haris T. απάντησε πριν 3 έτη

     Γεια και πάλι. Τελικά, είχα έναν HDD καινούριο και το είχα ξεχάσει. Έτσι, άλλαξα τον προηγούμενο δίσκο και έβαλα. Να σημειώσω ότι πρώτη φορά το έκανα αυτό. Μέχρι τώρα απλά άνοιγα το κουτί και καθάριζα από σκόνη. Όμως, επειδή η αλλαγή δίσκου είναι από τα πιο εύκολα, το δοκίμασα. Το θέμα είναι ότι δεν αναγνωρίζεται στην BIOS. Τα έκανα όλα σωστά νομίζω, τυπικά όπως έβγαλα τα καλώδια Sata data και Power από τον προηγούμνο δίσκο, έτσι και τα έβαλα στον νέο δίσκο. Επίσης, είναι ίδιοι: 3.5'' και connection sata III. Μήπως να τα ξανακοιτάξω;
     Έπειτα, στην bios, στο storage configuration όλα είναι enabled και το AHCI. Τι πήγε στραβά; Κι ήμουν χαρούμενος ότι κατάφερα κι άλλαξα δίσκο σχετικά εύκολα :D

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα Χάρη

Τι ακριβώς εννοείς όταν λες δεν αναγνωρίζεται από το BIOS; Ο δίσκος δεν εμφανίζεται καθόλου για να τον επιλέξεις στο boot menu ή εμφανίζεται αλλά δεν γίνεται boot στην πράξη;

Haris T. απάντησε πριν 3 έτη

   Δε φαίνεται πουθενά :( Στο bios στο storage configuration στις 6 θέσεις φαίνεται μόνο το optical drive. Στο boot menu φαίνονται: optical drive και το usb bootable flashaki. Ακόμα κι όταν πήγα να κάνω install τα Win 10, στην επιλογή πού να γίνει η εγκατάσταση, δεν υπαρχει επιλογή. Άρα να ξανακοιτάξω τα καλώδια;

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Έχεις τη δυνατότητα να συνδέσεις τον δίσκο σε άλλον υπολογιστή για να βεβαιωθείς πως είναι λειτορυγικός; 

Haris T. απάντησε πριν 3 έτη

    Δυστυχώς όχι. Θα ξανακοιτάξω τα καλώδια βέβαια. Να θέλει Update Η μητρική δύσκολο μου φαίνεται. Ο δίσκος είναι ολοκαίνουριος εν τω μεταξύ.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Δεν νομίζω πως το BIOS update θα λύσει το πρόβλημα, αλλά αν υπάρχει διαθέσιμο, δεν χάνεις σε τίποτα να το κάνεις.

Αν κάνεις boot τα Windows με ένα στικάκι, ο δίσκος δεν εμφανίζεται στον installer; Με άλλα μέσα αποθήκευσης (δίσκους, στικάκια κλπ) έχεις παρόμοιο πρόβλημα;

Haris T. απάντησε πριν 3 έτη

    Τελικά, άλλαξα θέση στο data cable στη motherboard και τον αναγνώρισε. Έκανα εγκατάσταση στα Windows 10 χωρίς να βάλω κλειδί και νομίζω είμαι οκ για την ώρα.
   Το ότι χάλασε ο εκτυπωτής κάτι για μελανωτηρα λέει είναι το κουφό. Είναι σοβαρό αυτό;

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Μπορείς να μου εξηγήσεις λίγο καλύτερα τι εννοείς στο δεύτερο κομμάτι γιατί δεν κατάλαβα ακριβώς; 

Haris T. απάντησε πριν 3 έτη

      Γενικά, σταμάτησε να εκτυπώνει και να σαρώνει. Το σφάλμα αφορά τον μελανωτήρα. Είναι εκτυπωτής με Ink Tank και με εκτυπώσεις 25000 σε 4 χρόνια. Στάλθηκε στην Epson. Ευχαριστώ πάντως. Το PC δουλεύει κανονικά μέχρι τώρα.
      Μια νέα ερώτηση, όταν κατά τύχη κούνησα το καλώδιο στο τροφοδοτικό, ακούστηκαν θόρυβοι αλλά πώς να το περιγράψω. Πρόκειται για το καλώδιο Schuko - IEC C13 Cable. Νομίζω κάτι γίνεται με τα 3 pins. Αλλά σαν Volt στο σύστημα , όλα φαίνονται φυσιολογικά. Να δοκιμάσω άλλο καλώδιο;

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Χωρίς να έχω ακούσει τον ήχο, είναι δύσκολο να καταλάβω σε τι ακριβώς αναφέρεσαι. Μήπως απλά έχασε στιγμιαία επαφή το καλώδιο ή έκανε κάποιο βραχυκύκλωμα; 

Haris T. απάντησε πριν 3 έτη

   Σαν βραχυκύκλωμα νομίζω, σαν ''τηγάνισμα''. Το pc ήταν κλειστό, όταν έγινε αυτό. Βέβαια, ανοίγει κανονικά, δεν παρατηρείται κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του PC. Έγινε και το black out την Κυριακή, αλλά έχω UPS. Να δοκιμάσω άλλο καλώδιο;

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Μπορείς να δοκιμάσεις άλλο καλώδιο, αλλά δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Πιθανότατα απλά τα καλώδιο δεν έκανε καλή επαφή εκείνη τη στιγμή.