Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΠροβλημα αλλαγης ρυθμισεων μητρικης, σε usb boot
Ermis ρώτησε πριν 10 έτη

Εχω την μητρικη καρτα asus p8h61-m le. Μπηκα στις ρυθμισεις για να αλλαξω το boot απο cd σε usb., γιατι διαβασα (οπως παντα) αυτο
Ενω βαζω το usb bootαρει κανονικα, μολις το βγαζω και παει να μπει στα windows, μου πεταει την ενδειξη missing operating system.
Mολις γυριζω το boot σε cd ολα λειτουργουν κανονικα, μολις αλλαζω σε usb,ενω bootαρει κανονικα, μολις το αφαιρω, παλι τα ιδια (missing operating system).
Για να μην μου το κανει αυτο, θα πρεπει καθε φορα που χρειαζετε να bootαρω με usb, να μπαινω στο bios και να επιλεγω χειροκινητα, να ξεκινησει απο usb, (χωρις να εχω το usb πρωτη επιλογη, απλως για να bootαρει μια φορα).
Εχω εξαντλησει ολες τις ρυθμισεις στο boot, μεχρι και format εκανα, γιατι κατι (πιθανων) πειραξα κατα λαθος το update bios, δεν αλλαζει τιποτα.
Κατι τελευταιο, στις επιλογες boot, μου βγαζει UEFI:FLASH DRIVE & FLASH DRIVE, τι διαφορα εχουνε?
Μπορει να μου πει καποιος γιατι γινετε αυτο?
Ευχαριστω.

11 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Καλησπέρα Ερμή

Δοκίμασες να επαναφέρεις τις default ρυθμίσεις συνολικά στο BIOS?

Το UEFI είναι η μετεξέλιξη του BIOS, αλλά είναι μόνο αν έχεις Windows 8. Στα Windows 7, η x86 έκδοση δεν υποστηρίζει το UEFI, μόνο η x64.

Αν έχεις ενεργοποιημένο το UEFI στη Motherboard σου, και όχι το Legacy Bios, τότε για να κάνει boot από USB θα πρέπει το φλασάκι να είναι έχει δημιουργηθεί με διαφορετικό τρόπο, ώστε να το δεχτεί το UEFI. Δες εδώ σχετικά.

Ermis απάντησε πριν 10 έτη

Ναι, επανεφερα, η μαλλον προσπαθησα να επαναφερω τις αρχικες ρυθμισεις, αλλα ουτε και που αφαιρεσα την μπαταρια δεν επανηλθαν, παροτι η ημερομηνια πηγε πολλα χρονια πισω, συνεχισε να μου βγαζει την ενδειξη missing operating system, πραγματικα δεν ξερω γιατι.

Τελικα το επανεφερα χειροκινητα και απο οτι καταλαβα εκει που το ειχα δεν μπορουσε η μητρικη να δει τον σκληρο (πιθανων) και γι'αυτο μου εβγαζε το συγκεκριμενο μηνυμα.

Δεν εχω 64αρι, αλλα 32αρι λειτουργικο αυτη την στιγμη, δεν ξερω αν θα μπορουσα να αλλαξω τις ρυθμισεις απο το UEFI, γιατι μολις μπαινω στις αρχικες ρυθμισεις μου δειχνει UEFI FLASH DRIVE και να το παω στο legacy (μητρικη 3 χρονων και να μην μπορω να κανω usb boot????).

Eπισης οταν ειμουνα στις ρυθμισεις bios μου εβγαλε αυτην την ενδειξη, την οποια οταν πρωτομπηκα δεν πρεπει να υπηρχε, δεν ξερω αν αυτο βοηθαει WAIT FOR F1 IF ERROR

(Exω ανεβασει καποια εικονα σχετικα, αλλα δεν περναει  στις ερωτησεις)
Tελικα μπηκα στις ρυθμισεις για προχωρημενους (advanced),και συγκεκριμενα στο usb configuration και εχει τις εξης επιλογες
Legacy usb support: enabled - EHCI Hand off: disable- και Μass Storage devices, Flash drive sm usb: auto
Αρα, υποστηριζει ταυτοχρονα και legacy?

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Μία απλή λύση για το πρόβλημά σου με το USB Boot θα ήταν όποτε χρειάζεσαι να κάνεις boot από το USB να αξιοποιείς το Boot menu, πατώντας F8 την ώρα που δείχνει το σήμα της Asus, ώστε να μην χρειάζεται να μπεις στο Bios και να αλλάξεις τη σειρά του Boot.

Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να έχεις πάντοτε το USB πρώτο στην boot order, πόσο συχνά θα κάνεις boot από USB?

Από τη στιγμή που επανέφερες τις αρχικές ρυθμίσεις στο BIOS και σου δημιουργεί πρόβλημα όταν δεν έχεις USB, μάλλον τελικά πρόκειται για σχεδιαστική παραξενιά του BIOS, να μην ελέγχει το SATA όταν είναι πρώτο το USB στην Boot Order.

Ermis απάντησε πριν 10 έτη

Mου δημιουργει προβλημα, μονο οταν επιλεγω το usb boot,
To εκανα αυτο με το f8, και μου βγαζει τις επιλογες UEFI: FLASH DRIVE και FLASH DRIVE.
Oταν επιλεγω το FLASH DRIVE,κανει boot κανονικα απο usb, οταν επιλεγω το UEFI, δεν συμβαινει τιποτα, μπαινει κανονικα στα windows, αρα?

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Ε, αφού το φλασάκι σου δεν είναι φορμαρισμένο ως UEFI Flash drive, λογικό να μην λειτουργεί.

Οπότε ουσιαστικά λύθηκε το πρόβλημά σου? Με το F8 μπορείς να επιλέξεις όποτε θέλεις το boot από USB και να μπαίνεις στα Windows αν δεν έχεις φλασάκι?

Ermis απάντησε πριν 10 έτη

Με το f8 εαν ειναι μια στο τοσο ναι, υπαρχει καποιο προγραμμα που να formarei το usb σε UEFI, για να δοκιμασω και σε τετοιο φορματ? μηπως και λυθει?
Και μια ερωτηση ακομα, η συγκεκριμενη μητρικη , απο οτι λεει στα τεχνικα χαρακτηριστικα δεχετε μνημες ram μεχρι 1333mhz.
Mπηκα ομως στις ρυθμισεις bios και συγκεκριμενα στο mem. frequency που ειναι (default) στο auto και σου εχει επιλογες απο DDR3-800Mhz εως DDR3-2400Mhz.
Απο πανω γραφει με κιτρινα γραμματα: Target DRAM Speed:1333Mhz.
Ti γινετε τελικα υπαρχει περιπτωση να δεχετε και περα απο τα 1333Mhz?
Σ'ευχαριστω πολυ Αγγελε για την βοηθεια που μας δινεις.

memory ddr3

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Αφού το πρόβλημά σου ήταν πως δεν έκανε boot αφού είχες βγάλει το USB, πώς θα σε βοηθήσει το να φτιάξεις ένα UEFI USB? Αμφιβάλλω αν ο υπολογιστής θα θυμάται πως του έβαλες UEFI όταν θα δοκιμάσεις να τον ξεκινήσεις χωρίς το USB, για να αλλάξει τη συμπεριφορά του.

Στο σύνδεσμο που σου έστειλα στην πρώτη μου απάντηση, πάντως, δείχνει πώς να φτιάξεις UEFI USB.

http://www.eightforums.com/tutorials/15458-uefi-bootable-usb-flash-drive-create-windows.html

Για τις μνήμες, μπορείς να βάλεις ό,τι ταχύτητας θέλεις, αρκεί να είναι DDR3, δεν θα έχεις πρόβλημα.

Τώρα, βέβαια, πολλές μνήμες που διαφημίζουν μεγαλύτερες ταχύτητες (πχ 2400MHz), εννοούν πως πρέπει να κάνεις overclock για να πετύχεις αυτές τις ταχύτητες.

Προσωπικά, προτιμώ τη σταθερότητα του να λειτουργεί η μνήμη στην default συχνότητα. Μπορεί να ακούγεται μεγάλη αριθμητικά η διαφορά, αλλά δεν θα σου κάνει τόσο μεγάλη διαφορά στην πράξη, ούτε καν για να αξίζει τον κόπο και τις δοκιμές που χρειάζεται του overclock.

Ermis απάντησε πριν 10 έτη

Καταρχην την επιλογη UEFI την ειχε, εγω δεν πειραξα απολυτος τιποτα. Το μονο που προσπαθησα να κανω, (ειναι η 1η φορα, που μπηκα στις ρυθμισεις της μητρικης), ηταν να αλλαξω το boot, απο cd, σε usb.
Eπισης αυτο που λες οτι, [Αφού το πρόβλημά σου ήταν πως δεν έκανε boot αφού είχες βγάλει το USB, πώς θα σε βοηθήσει το να φτιάξεις ένα UEFI USB? ]
Προσεξε, το προβλημα ειναι οτι οταν βγαλω το usb (και ενω το εχω ταυτοχρονα, 1η επιλογη στο boot), ειναι οτι αντι να μπει κατευθειαν στα windows, (οπως θα ηταν το σωστο), μου πεταει την ενδειξη missing operating system, ελπιζω να το καταλαβες, και απο οτι προσεξα δεν εμφανιζετε καθολου ο σκληρος στις επιλογες για προχωρημενους, (στη σειρα των επιλογων boot), οταν εχω το flash usb για 1η επιλογη, γι'αυτο (πιθανων), μου εμφανιζει το μηνυμα missing operating system, γιατι δεν βλεπει τον σκληρο, αρα και κανενα λειτουργικο συστημα.
Οταν ομως γυριζω το cd 1η επιλογη στο boot, ξαναεμφανιζετε ο σκληρος και τοτε οπως ειναι λογικο μπαινει κανονικα στα windows.
Δεν ξερω αν το καταλαβες Αγγελε, αλλα στο ειπα οσο πιο απλα μπορουσα και δεν μπορω να καταλαβω γιατι εξαφανιζετε ο σκληρος, απο τις επιλογες για προχωρημενους, (στη σειρα boot), οταν εχω το flash usb για 1η επιλογη.
Εαν καταφερω και εμφανισω τον σκληρο, (στις επιλογες advanced της motherboard), ΕΝΩ ΕΧΩ ΤΟ USB FLASH 1η ΕΠΙΛΟΓΗ BOOT, πιθανων να λυσω το προβλημα.
Αυτο τον συνδεσμο που παραθετεις για να φτιαξω το flash uefi, λειτουργει μονο σε 64bit (ετσι λεει τουλαχιστον), ενω εγω εχω 32bit λειτουργικο.
Αυτα.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Έλα Ερμή, κάπου παράπεσε η απάντησή σου στο mailbox.

Ειλικρινά, παιδεύεσαι χωρίς λόγο. Αφού με το boot menu μπορείς να επιλέξεις όποτε θέλεις το USB για να κάνεις boot από εκεί, βάλε πρώτο στη boot order το σκληρό δίσκο, και ξεμπέρδεψες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, από τη στιγμή που έχεις επιλογή boot menu, να έχεις το CD ή το USB πρώτο.

Γιατί συμβαίνει το πρόβλημα όταν έχεις πρώτο το USB στο boot order? Μπορεί να είναι σχεδιασμός της μotherboard, μπορεί να είναι bug του bios και να διορθωθεί με update, αμφιβάλλω αν είναι θέμα ρύθμισης. Στο κάτω-κάτω, όμως, ποιος νοιάζεται? Boot menu και ξερό ψωμί.

Αφού το flash UEFI είναι για 64 bit εκδόσεις των Windows 7, λογικό να μην μπορείς να το φτιάξεις από τις 32 bit, αλλά δεν το χρειάζεσαι κιόλας.

Ermis απάντησε πριν 10 έτη

Eκανα αναβαθμιση στην τελευταια εκδοση του bios, tωρα συμβαινει το εξης, εαν περασω 1η επιλογη usb λειτουργει κανονικα, δηλ. μπουταρει χωρις κανενα προβλημα και στην συνεχεια που το αφαιρω μπαινω κανονικα στα windows. Oταν ομως το ξαναεισαγω, δεν συμβαινει τιποτα, δηλ. δεν μπουταρει οπως γινετε με το cd. Θα πρεπει να το ξαναπερασω 1ο στις ρυθμισεις για να μπουταρει και ουτο καθεξεις.
Δεν εχει απο οτι καταλαβα την δυνατοτητα να κλειδωσει και το usb μονιμα για επιλογη boot, οπως συμβαινει και με το cd. Aρα η μονη λυση ειναι το f8, οταν εμφανιζετε το σημα της μητρικης, η αυτο το προγραμματακι - http://www.plop.at/en/ploplinux/index.html#pxew - που σου δημιουργει στην εκκινηση ενα boot manager, εδω video - http://www.youtube.com/watch?v=N51B0gi-g0U - αλλα δεν ξερω κατα ποσο αξιζει τον κοπο, για μια στο τοσο.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Αφού έχεις το Boot menu στο F8, οτιδήποτε άλλο είναι περιττό.