Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΠρόβλημα εκκίνησης – επανεκκινήσεων.
Tasos ρώτησε πριν 11 έτη

Καλημέρα! Πώς μπορώ να κάνω έναν γενικό έλεγχο στο desktop μου? Το πρόβλημα που παρουσιάζει είναι ότι κατά την εκκίνηση ενώ ανάβουν τα λαμπάκια λειτουργίας δεν ξεκινάει αμέσως...παραμένουν αναμμένα τα λαμπάκια του DVD και CD-RW και μένει εκεί για κανα τέταρτο συνήθως. Όταν τελικά αρχίσει να δουλεύει κάνει δυο τρεις επανεκκινήσεις από μόνο του (συνήθως όταν βρίσκεται στο αρχικό στάδιο φόρτωσης των windows xp). Τελικά ανοίγει κανονικά...συνήθως κάνει άλλη μια επανεκκίνηση μόνο του μέσα στην πρώτη ώρα λειτουργίας. Επίσης σποραδικά κάνει επανεκκίνηση αλλά δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο (αν υπάρχει κάποιο μοτίβο δηλαδή).
Είναι Pentium 4 στα 2,6GHΖ Northwood.
Είχε 2 DDR RAM των 256 και πρόσφατα έβαλα άλλη μία DDR 1GB
Τρέχω το SIW και οι μνήμες αναγνωρίζονται, επίσης γενικά δείχνει θερμοκρασίες 41-44'C.

Δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο μήνυμα disc boot failure.

Ευχαριστώ!

9 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 11 έτη

Υπάρχει περίπτωση, επειδή οι χρονισμοί των RAM είναι διαφορετικοί σε κάθε module να παρουσιάζεται αυτό το πρόβλημα. Δοκίμασε όπως σου είπα να εκκινείς τον υπολογιστή σου με μια μόνο μνήμη κάθε φορά, μετά με 2 μέχρι να δεις αν κάποια από τις RAM δημιουργεί το πρόβλημα.

Tasos απάντησε πριν 11 έτη

Ναι...προς τα εκεί καταλήγω και εγώ... Απλά αναρωτιέμαι γιατί το φαινόμενο παρουσιάζεται μόνο κατά την εκκίνηση και, 99/100, κατά την πρώτη ώρα λειτουργίας... Δουλεύει τώρα 4 ώρες χωρίς κανένα πρόβλημα, όπως και άλλες μέρες δηλαδή. Δεν ξέρω και πώς λειτουργεί το ηλεκτρικό σύστημα των υπολογιστών...έχουν κάποια αποθήκη ρεύματος που μπορεί να είναι άδεια και παίρνει χρόνο να γεμίσει?? Ή η θερμοκρασία να είναι πολύ χαμηλή το πρωί που το εκκινώ?? ( περίπου 15'C μέσα στο γραφείο)
Αλήθεια, ποιες είναι οι ενδεδειγμένες θερμοκρασίες λειτουργίας??

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 11 έτη

Πιθανότατα υπάρχει κάποια ασυμβατότητα μεταξύ του υλικού, και το σύστημα μπαίνει σε ένα ατέρμονα βρόγχο μέχρι να προσδιορίσει τις ιδανικές συνθήκες ώστε να ξεκινήσει.

Η θερμοκρασία δωματίου δεν παίζει κανένα ρόλο, δεν είναι κάποια μηχανή που πρέπει να ζεσταθεί για να ξεκινήσει :)

Tasos απάντησε πριν 11 έτη

[b]Σ' ευχαριστώ[/b] για όλες τις υποδείξεις και τις συμβουλές! Θα κάνω κάποιες ενέργειες και θα επανέλθω με τα αποτελέσματα.
Μια τελευταία ερώτηση...(προς το παρόν)... Αν από το εσωτερικό του pc βγάλω όλα τα φις (παροχής, καλωδιοταινία δεδομένων κλπ) από το [b]DVD[/b] και [b]CD-RW[/b] ώστε να απομονωθούν εντελώς, θα δουλέψει το σύστημα? Αυτά τα δύο δεν τα χρειάζομαι και επειδή βλέπω τα λαμπάκια τους να παραμένουν αναμμένα ή να αναβοσβήνουν όταν προσπαθεί να εκκινήσει, σκέφτομαι μήπως κάτι δεν πάει καλά εκεί.... τώρα που το σκέφτομαι, ακόμα και πριν βάλω την εξτρά RAM, θυμάμαι ότι κατά τη διάρκεια της εγγραφής κάποιου cd (μέσω του Nero), πολλές φορές έπεφτε το σύστημα και έκανε επανεκκίνηση μόνο του!!!!

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 11 έτη

Παρακαλώ!
Αναμένουμε τα αποτελέσματα.

Θα δουλέψει το σύστημα χωρίς dvd & cdrw. Το σκληρό μη βγάλεις μόνο :p

Tasos απάντησε πριν 11 έτη

Γεια σας και πάλι...
Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Αποσυνδέοντας τα DVD ΚΑΙ CD-RW το σύστημα δεν ξεκινούσε με τίποτα. Τα ξανασύνδεσα λοιπόν και έκανα δοκιμές με τις μνήμες. Η μόνη περίπτωση που αφού άνοιξε και δεν έκανε επανεκκινήσεις ήταν [b]μόνο με την νέα RAM 1G μόνη της[/b]. Οποιοσδήποτε άλλος συνδυασμός με τις παλιές των 256Μ δεν δουλεύει σωστά. Πέρασε λοιπόν μια ολόκληρη μέρα δουλειάς χωρίς πρόβλημα με τη μία RAM 1G.
Το δεύτερο είναι ότι έκανα και το εξής: Έβαλα άλλη μια RAM 1G ίδια ακριβώς, στο αντίστοιχο slot του άλλου καναλιού. Σύνολο [b]2G με δυο RAM 1G πανομοιότυπες[/b], αγορασμένες από το ίδιο μαγαζί. Στην αρχή έκανε 3-4 επανεκκινήσεις μέχρι να μπει και άλλη μία αφού ξεκίνησα να δουλεύω. (κανένα μήνυμα λάθους, μπλε οθόνη κλπ) Τώρα που σας γράφω είμαι με αυτόν τον συνδυασμό εδώ και μισή ώρα και περιμένω να δω τι θα γίνει...
Τα σχόλιά σας ευπρόσδεκτα....

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 11 έτη

Πραγματικά περίεργο το ότι ο δίσκος δεν άνοιγε χωρίς DVD και CDRW.
Θα σου πρότεινα να τρέξεις ένα διαγνωστικό έλεγχο των μνημών σου με το memtest. Η μνήμη που πρόσθεσες είναι ακριβώς η ίδια με την προηγούμενη? (εμφανισιακά μπορεί να είναι πανομοιότυπες αλλά να υπάρχουν διαφορές στους χρονισμούς και να δημιουργούν προβλήματα.)

Tasos απάντησε πριν 11 έτη

Μόνο περίεργα έχει αυτό το pc.!!! Τώρα παρατήρησα στο S.I.W. ότι ενώ το DVD το δείχνει ''removable'' το CD-RW το δείχνει ''non removable''!!!!! Τι να σημαίνει άραγε???

Οι νέες μνήμες είναι ακριβώς ίδιες, και τα νούμερα στο barcode, και τα στοιχεία. Τελικά τις ξαναέβαλα αλλιώς... [b]σε διαφορετικά κανάλια και σε αναντίστοιχα slots[/b]... Δηλαδή CHANNEL A..dimm0 και CHANNEL B..dimm1 ... (...άλλαξε ο Μανωλιός....:p ) εδώ και πάνω από ώρα όλα πάνε καλά....!!!!

Από κάπου πήρα την πληροφορία ότι ακόμα και αν οι προδιαγραφές των μνημών είναι οκ και συμφωνούν με τη μητρική κλπ κλπ.. μπορεί, λέει, και πάλι να μην είναι απόλυτα συμβατές επειδή είναι καινούριας κατασκευής...!!! Ο τρόπος που κατασκευάζονται, τα υλικά κλπ κλπ δεν είναι τα ίδια ακριβώς όπως ήταν πριν 5-7 χρόνια π.χ. και μπορεί να δημιουργούν κάποια μορφή ασυμβατότητας μη ανιχνεύσιμη!!!! Έχει κανείς άποψη??
(φίλε Γαστουνιώτη απορώ που ασχολείσαι μαζί μου μεσημεριάτικα!!! :) )

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 11 έτη

Είναι χαρά μου Τάσο. Με τα DVD και CDRW ειλικρινά δεν ξέρω τι μπορεί να συμβαίνει.

Πολύ πιθανό και πάλι να υπάρχει ασυμβατότητα, ακόμη και ίδιες να είναι. Αφού τώρα όμως δεν τις έχεις σε dual channel, υποθετικά ο υπολογιστής σου θα πρέπει να παίζει κανονικά (ακόμα και αν υπάρχει ασυμβατότητα μεταξύ τους)