Γεωργιος Γεωργιαδης ρώτησε πριν 5 έτη

Cpu AMD Ryzen 7 2700X Box
Μobo Asus Rog Strix X470-F Gaming
Gpu Palit Gtx 1080 8GB GDDR5X super jetstream
Ram 1. Viper rgb 16GB DDR4-3200MH
2. G.Skill F4-3600MHz C18D-16GTRG 16GB (2X8GB) DDR4
Ssd Samsung 960 Evo 250GB
Psu Evga 1000 GQ V2 80 plus Gold 1000W
Ειναι γνωστο θεμα η ασυμβατοτητα των Ryzen με αρκετες μνημες. Συγκεκριμενα οι δυο τυποι ram που αναγραφω, με πολλες προσπαθειες απο Bios, (χωριστα το καθε ζευγος), δεν ανεβηκαν πανω απο 2800 MHz. Μηπως μπορειτε να μου προτεινεται κατι. Ευχαριστω.

4 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα Γιώργο,
Το θέμα της ασυμβατότητας υπήρχε κυρίως στην 1η γενιά μητρικών. Η 2η γενιά είναι πολύ καλύτερη σε αυτόν τον τομέα.
Από εκεί και πέρα, για να είσαι 100% σίγουρος, μπορείς να συμβουλευτείς το QVL του κατασκευαστή της μητρικής, που αναφέρει τις μνήμες που έχουν δοκιμάσει πως λειτουργούν χωρίς θέμα.
Επίσης, τη συχνότητα στις RAM επιχειρείς να τη βάλεις χειροκίνητα, ή μέσω του XMP? Αν με το XMP δεν λειτουργούν στη συχνότητα για την οποία πωλούνται, πιθανώς να μπορείς να τις επιστρέψεις.

Γεωργιος Γεωργιαδης απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπερα Αγγελε
Ευχαριστω για την αμμεση απαντηση σου, και με την ευκαιρια να σου πω οτι ειμαι fan, εχω δει ολα τα βιντεακια σου "για ηλιθιους", και συγχαρητηρια για την καλη δουλεια που κανεις.
Ειχα κατεβασει ηδη το τελευταιο Bios update  απο το QVL της Asus, και με το ΧΜΡ ενω αναγνωριζε τις μνημες στην αναγραφομενη συχνοτητα, δεν εκανε post πανω απο 2800 MHz. Με Intel που τις δοκιμασα τρεχουν αμμεσως στην αναγραφομενη, και παιρνουν ανετα overclock. Μαλλον δεν μπορω να κανω τιποτα αλλο απο το να προσπαθησω να τις επιστρεψω.
Ευχαριστω και παλι
Με εκτιμηση
Γιωργος Γεωργιαδης

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 5 έτη

Γιώργο, το BIOS δεν έχει να κάνει με το QVL. Το QVL είναι απλά η λίστα με τις μνήμες που είναι δοκιμασμένες με τη συγκεκριμένη μητρική.
Εφόσον όπως αναφέρεις με άλλη μητρική λειτουργούν κανονικά, φαίνεται πως έχεις πέσει σε ασυμβατότητα μητρικής και RAM, που είναι ομολογουμένως αρκετά σπάνια. Αν και, με βάση τις ερωτήσεις που δεχόμαστε εδώ, φαίνεται να είναι πιο συχνή σε Asus μητρικές, για κάποιο λόγο, και σε μοντέλα διαφόρων ετών.
Αν πάντως το κατάστημα δεχτεί την επιστροφή, επιλέγοντας μία από τις μνήμες στο QVL έχεις την υψηλότερη πιθανότητα συμβατότητας.

Γεωργιος Γεωργιαδης απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπερα Αγγελε, εχεις δικιο για το QVL, δικη μου λαθος διατυπωση.
Μαλλον οι μνημες αυτες για την ωρα ειναι συμβατες μονο με Intel. Χθες τις δοκιμασα σε Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming και ανταποκριθηκαν οπως και στην Asus. Δεν ξερω αν με αλλη AM4 εχουν καλυτερη συμβατοτητα. Τελος παντων και να μη δεχθει το E-shop την επιστροφη, εχω αρκετους φιλους με Intel που θα τις θελουν.
Ευχαριστω