Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: ΕρωτήσειςΠροεκταση ρευματος για υπολογιστή
Greg Antonopoulos ρώτησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα,
Θα ήθελα τη βοήθεια σας. Έχω φτιάξει ένα καινούργιο pc κι έχω αγοράσει ένα σχετικά καλό ups. Δυστυχώς, θα πρέπει να αλλάξει θέση και να πάει σε σημείο το οποίο δεν έχει πρίζα. Θα χρειαστεί να αγοράσω μια προεκταση ρεύματος 5m. Χρειάζεται να προσέξω κάτι;
Με Κάτι τέτοιο θα είμαι καλυμμένος;

Eurolamp-147-13017-Μπαλαντέζα-Προέκταση-Καλωδίου-με-Μήκος-5m-Διατομής-3x1-5mm-Λευκή.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

9 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα φίλε μου
Γενικά, οι περισσότεροι κατασκευαστές προτείνουν να μην χρησιμοποιείς επεκτάσεις καλωδίων μεταξύ του UPS και της πρίζας. Παρότι πάλι δεν είναι ιδανικό, είναι προτιμότερο να συνδέσεις ένα πολύπριζο πάνω στο UPS.

Greg Antonopoulos απάντησε πριν 2 έτη

Αρχικά ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Δυστυχώς δεν υπάρχει αλλά επιλογή λόγω χώρου. Επομένως είναι προτιμότερο να βάλω το ups και πάνω εκεί να βάλω την προεκταση; γιατί η απόσταση είναι 5 μέτρα. 

Konstantinos Tsanakas απάντησε πριν 2 έτη

Μόνο το UPS θα αλλάξει θέση ή και o υπολογιστής μαζί ;
Αν αλλάξει θέση μόνο το UPS σε σημείο που δεν υπάρχει πρίζα, θα θες μπαλαντέζα για το UPS και 2η μπαλαντέζα για να συνδέσεις το PC.
Να υποθέσω ότι το κάνεις λόγω θορύβου ;
Δεν είναι κάτι σπουδαίο να χρησιμοποιήσουμε μπαλαντέζα. Άλλωστε οι καλωδιώσεις που έχουμε στον τοίχο είναι σαν μια μπαλαντέζα.
Η επικινδυνότητα είναι να πάρουμε σβάρνα την μπαλαντέζα και να έχουμε ατύχημα. Σε πολύ μεγάλα φορτία με μεγάλο μήκος μπαλαντέζας (οι κουλούρες) το λάθος που κάνουν κάποιοι είναι που δεν ξετυλίγουν όλο το καλώδιο. Δε μας απασχολεί στη δική σου περίπτωση απλά το γράφω.
Καλό θα ήταν να μην έχεις την μπαλαντέζα πεταμένη στο πάτωμα μέχρι την πρίζα, πόσο μάλλον αν θα θες και 2η μπαλαντέζα από το UPS στο PC.
Η μπαλαντέζα που λες είναι εντάξει. Δεν υπάρχουν και άλλες. Οι γνωστές για οικιακές συσκευές μέχρι 16αμπέρ, 3,3kW στα 220Volt.
Ίσως στο δωμάτιο που θες να βάλεις το UPS να υπάρχει κάπου στον τοίχο πρόσβαση στην καλωδίωση. Σε κάποιους τοίχους φαίνεται. Κάποιος ηλεκτρολόγος θα μπορούσε να σου φτιάξει πρίζα.
Είναι πιο ασφαλές το UPS να είναι κοντά μας. Στην περίπτωση που το UPS παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα και αρχίζει να κάνει διάφορους ήχους θα έχεις γνώση ίτι κάτι δεν πάει καλά.
Μια πολύ ακραία περίπτωση που το UPS δυσλειτουργεί, να σκάσει, να πάρει φωτιά Εξαιρετικά ακραία περίπτωση αλλά όλο και κάποιος θα έχει να αφηγηθεί κάποια ιστορία.
Στην περίπτωση που θες να αλλάξεις θέση στο UPS λόγω θορύβου, παράδειγμα το βράδυ που κοιμάσαι, θα μπορούσες να ¨σβήνεις" το UPS, αλλά δεν είναι καλό για την λειτουργία του.

Greg Antonopoulos απάντησε πριν 2 έτη

Ευχαριστω πολύ για την αναλυτική απάντηση. Θα μετακινηθεί ο υπολογιστής μαζί με το ups λόγω μετακόμισης. Και σκεφτόμουν να μπει πρώτα η προεκταση και στη συνέχεια να μπει το ups μαζί με τον υπολογιστή. 

Konstantinos Tsanakas απάντησε πριν 2 έτη

Συνεπώς το UPS θα είναι στο δωμάτιο Χ παίρνοντας ρεύμα από μια πρίζα 5 μέτρα μακριά. Προσοχή μεγάλη η μπαλαντέζα να πάει περιμετρικά τοίχο - τοίχο βάλε αυτά τα πλαστικά με το καρφάκι δε θυάμαι πως λέγονται.
Μην αφήσεις τη μπαλαντέζα έτσι απλά στο πάτωμα, πόσο μάλλον  αφού θα γίνονται εργασίες, είναι απολύτως απόλυτα αδιαμφισβήτητα βέβαιαο πέραν κάθε αμφιβολίας ότι κάποιος ια πάρει σβάρνα τη μπαλαντέζα.
Στο UPS συνδέεις αυτά που θες όπως τα είχες και πριν.
Προσοχή επίσης στη μεταφορά του υπολογιστή. Τον σηκώνεις απαλά, τον κρατάς σταθερά, τον τοποθετείς στον νέο σημείο απαλά.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλό είναι ότι προέκταση θες να βάλεις να τη βάλεις μετά το UPS. Όπως είπα δεν είναι πάλι ότι καλύτερο, αλλά είναι σίγουρα πιο ασφαλές από το να τη βάλεις πριν το UPS. 

Konstantinos Tsanakas απάντησε πριν 2 έτη

 
Πίσω από τις πρίζες του σπιτιού μας έχουμε μερικές δεκάδες μέτρα καλωδίων που φτάνουν μέχρι τον πίνακα της ΔΕΗ.
Ο ρόλος μιας μπαλαντέζας είναι για να φέρουμε την συσκευή μας σε σημείο που θέλουμε και δεν μπορούμε γιατί δεν έχουμε ρεύμα εκεί. Στην περίπτωση του ups υπάρχει η δυνατότητα να αφήσουμε το ups σε ένα δωμάτιο ρεύμα και από αυτό να πάρουμε (η να δώσουμε) ρεύμα σε ένα άλλο.
[Λέω να πάρουμε η να δώσουμε γιατί λέμε ότι παίρνω ρεύμα από το ups, λέμε και ότι δίνω ρεύμα από το ups.]
Μη σας μπερδεύει ότι έχουμε ένα εξωτερικό καλώδιο κάποιου μήκους. Το καλώδιο αυτό θα μπορούσε να είναι μέσα στον τοίχο.
Όταν κάνουμε μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση έχουμε ένα καλώδιο που φεύγει από τον πίνακα της ΔΕΗ και καταλήγει στο σημείο που θέλουμε. Το ίδιο γίνεται με όλες τις καλωδιώσεις στο σπίτι μας. Η διαφορά είναι ότι καλωδιώσεις περάστηκαν κατά το χτίσιμο μέσα από τους τοίχους.
Τώρα αν κάποιος θέλει να γκρεμίσει τους τοίχους του σπιτιού του να περάσει την καλωδίωση και να ξαναχτίσει τους τοίχους μπορεί να το κάνει.
Είναι ασφαλέστερο να έχουμε το ups στο δωμάτιο που έχουμε και τις συσκευές που τροφοδοτεί και αυτό να παίρνει ρεύμα από τη μπαλαντέζα.
Μπορώ να εξηγήσω το γιατί αλλά είναι πολλά που πρέπει να γράψω. Αν θέλετε μπορείτε να μου ζητήσετε να το κάνω.

George Petridis απάντησε πριν 2 έτη

Η προέκταση θα μπει από την πρίζα στο ups.
Η μπαλαντέζα, που λέμε,  θα μπει στην πρίζα, και το ups στη μπαλαντέζα.
Δε βάζουμε προεκταση από το ups στη συσκευή που θέλουμε να τροφοδοτήσουμε.

Greg Antonopoulos απάντησε πριν 2 έτη

Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις απαντήσεις. Να είστε καλα.