Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΠροστασία από διακοπή ρεύματος
alex gi ρώτησε πριν 8 έτη

Γεια σας παιδιά

Στην περιοχή που κατοικώ αντιμετωπίζω συχνές διακοπές ρεύματος. Για την προφύλαξη του υπολογιστή η αγορά ενός καλού πολύπριζου ασφαλείας θεωρείται ότι είναι ικανοποιητική λύση; Το μπάτζετ το οποίο διαθέτω είναι αρκετά χαμηλό για την αγορά ενός αξιόπιστου Ups. Το μοναδικό μέλημα μου στην προκειμένη φάση είναι η προστασία του hardware.

Σας ευχαριστώ πολύ

3 Απαντήσεις

Έλενα Σωτήρη Staff απάντησε πριν 8 έτη

Καλησπέρα.

Το πολύπριζο ασφαλείας μπορεί να σε προστατέψει από τις αυξομειώσεις στην τάση του ρεύματος, όμως στην περίπτωση των διακοπών δεν μπορεί να σε σώσει κάπως. Απ' τη στιγμή που θα κλείσει απότομα ο υπολογιστής, μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ζημιά στα υποσυστήματα, που να μη σχετίζεται με την τάση.

Το UPS είναι η μόνη σίγουρη λύση για να είσαι ασφαλής σε τέτοιες περιπτώσεις.

alex gi απάντησε πριν 8 έτη

Σε ευχαριστώ πόλυ για την απάντηση.

Επείση κάπου έχω μπερδευτεί με όλα όσα έχω διαβάσει η διακοπή τροφοδοσίας απο μόνη της μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο hardware;

Νόμιζα ότι η ζημιά προκλείεται κατά την επαναφορά της τροφοδοσίας η οποία συνήθως συνοδεύεται με υπερτάσεις.

Και πάλι σε ευχαριστώ για το χρόνο σου.

Έλενα Σωτήρη Staff απάντησε πριν 8 έτη

Well, σκέψου ότι αν το απότομο κλείσιμο του υπολογιστή δεν ήταν επικίνδυνο, τότε δε θα πατούσαμε τερματισμό για να τους κλείσουμε. Θα τους βγάζαμε απευθείας απ' την πρίζα. :D

Η διαδικασία τερματισμού είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του λειτουργικού.

Όσον αφορά το hardware, ισχύει ότι η πλειοψηφία των ζημιών δημιουργείται όταν επανέρχεται το ρεύμα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις στις οποίες προκαλείται φθορά κατά το κλείσιμο. Οι πιο συνηθισμένες που μπορώ να σκεφτώ είναι στους δίσκους HDD, αλλά και στους SSD. Ενδέχεται να προκληθεί μόνιμη βλάβη από διακοπή ρεύματος.

Ειδικά αν είσαι σε περιοχή με συχνές διακοπές, αυξάνεται ο κίνδυνος.