ritual man52 ρώτησε πριν 2 έτη

γεια σας. εχω: επεξεργαστη intel i-3 10100f και μητρικη ASUS PRIME H510M-E (LGA1200) μνημη εχω βαλει 16,0GB Dual-Channel DDR4 @ 1330MHz (19-19-19-43). θελω να σας ρωτησω ποια μνημη, πιο γρηγορη μπορω να βαλω, χωρις ομως να μπλεξω με overclocking που σιγουρα θα το εκανα λαθος. μπορω να βαλω μνημη που ειναι ηδη 3200mhx ? ή μνημη στα 2933mhx ?ποια ειναι η πιο σωστη λυση?

2 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 έτη

Κατ' αρχήν να πω ότι σχεδόν σίγουρα κάνεις κάποιο λάθος. Δε νομίζω να υπάρχουν μνήμες DDR4 @ 1330MHz, αν κοιτάξεις στο skroutz θα δεις ότι αρχίζουν από τα 2133MHz και είναι και ελάχιστες, οι φθηνές και βασικές είναι στα 2400MHz. Και το CL19 μάλλον παραπέμπει σε μνήμες περίπου αυτής της συχνότητας ή και μεγαλύτερης. Τα 1330MHz που λες πιθανότατα είναι το Clock Speed που βλέπεις σε κάποια εφαρμογή όπως HWiNFO ή Speccy, είναι όμως η μισή συχνότητα, επομένως η ταχύτητα που έχεις στο σύστημά σου είναι στα 2666MHz. Καλύτερα πες μας το μοντέλο, ή ψάξτο στο site του κατασκευαστή.
 
Όσον αφορά τον επεξεργαστή σου, η μονάδα διαχείρισης μνήμης του έχει όριο στα 2666MHz (JEDEC), συνήθως όμως μπορείς να το ξεπεράσεις με XMP Profile - θεωρείται κατά κάποιον τρόπο overclocking, και ουσιαστικά είναι overclocking της μονάδας διαχείρισης μνήμης του (όχι της συχνότητας του επεξεργαστή). Το motherboard υποστηρίζει μέχρι 2933MHz χωρίς overclocking και μέχρι 3200MHz με overclocking. Αν ξέραμε και το μοντέλο της μνήμης θα μπορούσαμε να σου πούμε και γι αυτήν - είναι πιθανό να είναι και για παραπάνω από 2666MHz αλλά να περιορίζεται από τον επεξεργαστή.
 
Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να μπεις στο BIOS και να δεις μήπως έχεις ήδη ενεργοποιημένο κάποιο XMP Profile. Η ακόμα και στο HWiNFO ή Speccy, αν πας πιο μέσα στις πληροφορίες για τις μνήμες σου αναφέρει το μοντέλο και τη συχνότητα, κι αν είσαι σε XMP ή σε JEDEC - το υποψιάζομαι γιατί η default συχνότητα για JEDEC (βασική) είναι συχνά στα 2400MHz για τις DDR4 και για πολλά motherboard.
 
Επομένως θα έλεγα... μάλλον δεν έχει νόημα η αναβάθμιση μνήμης γιατί έχεις περιορισμούς από το CPU και το motherboard, δλδ δεν έχεις περιθώρια να πας πολύ παραπάνω από τα 2666MHz, ιδιαίτερα αν δε θέλεις overclocking. Τώρα, καλύτερες μνήμες υπάρχουν, μπορείς να πας ίσως μέχρι τα 3200MHz, και να πάρεις και μνήμες με λιγότερο latency, πάντως μην περιμένεις κάποια αισθητή διαφορά στην απόδοση, μόνο λίγες ποσοστιαίες μονάδες, μετρήσιμη με benchmarking προγράμματα.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα φίλε μου
Το overclock στις μνήμες δεν είναι κάτι δύσκολο, απλά ενεργοποιήσεις το XMP στο BIOS. Η μητρική σου δέχεται μνήμες μέχρι 2933 MHz χωρίς overclock και 3200 ΜΗz με overclock.