p4n0s86 ρώτησε πριν 7 έτη

Καλημέρα, έχει η αδερφή μου ένα Toshiba Satellite A300 το οποίο παγώνει σε τυχαίες στιγμές, χωρίς να ανταποκρίνεται και πρέπει να το κλείσεις από το power button. Αυτό το πρόβλημα το δημιουργούσε και παλιά που είχε τα Win7, αλλά και στη συνέχεια που έκανα φορμάτ σε Win10. Άρα προσπερνάμε το ενδεχόμενο να φταίνε drivers (ή software γενικά, σωστά?)

Σε κάποια φάση, είχα κάνει έναν έλεγχο με το CrystalDiskInfo και μου έδειξε ότι ο δίσκος είχε κατεστραμένους τομείς. Τώρα αν ήταν από πριν, ή δημιουργήθηκε το πρόβλημα από τις δεκάδες απότομες διακοπές λειτουργίας όταν πάγωνε, δεν το ξέρω. Πήγα και πήρα έναν καινούριο και τον αντικατέστησα.

Προσπαθώντας όμως να του κάνω εγκατάσταση τα Windows, πάγωνε ξανά, αυτή τη φορά πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Έκανα και restore default settings στο bios, πριν την εγκατάσταση αλλά τίποτα. Στην 3η-4η προσπάθεια, πλέον άρχισε να κάνει απότομες επανεκκινήσεις, αντί να παγώνει.

Υπέθεσα ότι μπορεί να έχει πρόβλημα θερμοκρασιών. Αφιέρωσα χτες όλη την Κυριακή μου, να το αποσυναρμολογήσω ολοκληρωτικά, έφτασα μέχρι τη βάση της μητρικής στο κάτω μέρος όπου έλυσα την ψύξη του cpu, αντικατέστησα την πάστα (που ήταν ξεραμένη) και στα 2 chipset (cpu/gpu), καθάρισα λεπτομερώς όλο το hardware και επιχείρησα ξανά εγκατάσταση, αλλά μάταια, συνεχίζει είτε να παγώνει, είτε να κάνει επανεκκίνηση.

Αφαίρεσα και το usb της βάσης-ψύκτρας που έχουμε, για την περίπτωση που επηρεάζουν εξωτερικές συσκευές, αλλά δεν μπορώ να δοκιμάσω χωρίς το ασύρματο ποντίκι, γιατί έχει χαλάσει το touchpad. Αν θυμάμαι καλά, πέρσι που είχε τα Win7, σε safe mode χωρίς δίκτυο που είχα κάνει δοκιμή, λειτουργούσε κανονικά το λάπτοπ, χωρίς να παγώνει (αν παίζει κάποιο ρόλο).

Τι μπορεί να φταίει, πριν καταλήξει στο service, γιατί και τα οικονομικά μας δεν είναι και τα καλύτερα αυτή τη στιγμή, για μια ζημιά εκτός εγγύησης. Δυστυχώς δεν έχω και ανταλλακτικές μνήμες ram, μήπως το πρόβλημα εντοπίζεται εκεί. Εσείς με την εμπειρία σας, ποιο κομμάτι του hardware θα λέγατε ότι συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για το πρόβλημα;

Ευχαριστώ

11 Απαντήσεις

p4n0s86 απάντησε πριν 7 έτη

Ξέχασα να αναφέρω ότι έχει μη λειτουργική μπαταρία, αλλά έχω δοκιμάσει με ή χωρίς αυτήν επάνω. Επίσης, είχε χαλάσει και ο φορτιστής και είχα αγοράσει έναν universal, με τον οποίο δούλεψε για 1 χρόνο κανονικά. Επίσης δεν έχει κάποιον διακόπτη πάνω του για αλλαγές στα volt, στην περίπτωση που έφταιγε αυτό.

p4n0s86 απάντησε πριν 7 έτη

(συγνώμη για τα συνεχόμενα posts αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω edit στα προηγούμενα)

Και κάτι εντελώς κουφό που άρχισε να συμβαίνει από την περίοδο που ξεκίνησε το πρόβλημα με τα παγώματα και δεν γνωρίζω αν είναι σύμπτωση, αλλά θα το αναφέρω για να καλύψουμε όλα τα ενδεχόμενα.

Σε όποια πρίζα του σπιτιού κι αν συνδέσω το λάπτοπ (ακόμη και σε άλλο δωμάτιο και μάλιστα σε άλλη φάση στο ρεύμα του σπιτιού), επηρεάζει τα ηχεία του σταθερού μου υπολογιστή και κάνουν ένα πολύ έντονο βουητό, το οποίο σταματάει αν βγάλω το φορτιστή του λάπτοπ απ' την πρίζα!!

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Τα κολλήματα ποτέ δεν είναι ένδειξη υπερθέρμανσης, αν είχες σοβαρή υπερθέρμανση θα έσβηνε εντελώς ο υπολογιστής.

Η πιο απλή περίπτωση για τέτοια κολλήματα είναι η RAM, αλλά μπορεί επίσης να φταίει η κάρτα γραφικών. Δοκίμασε να τρέξεις ένα memtest και άφησέ το να τρέχει όλο το βράδυ.

Σίγουρα το γεγονός πως ο μετασχηματιστής προξενεί παρεμβολές στο ηλεκτρικό δίκτυο του σπιτιού δεν είναι καλό σημάδι. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να δημιουργεί αυτός το πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, μόνο με δοκιμές άλλης RAM και άλλου μετασχηματιστή μπορείς να κάνεις διάγνωση, δυστυχώς δεν γίνεται κάτι διαφορετικό.

p4n0s86 απάντησε πριν 7 έτη

Ok θα τρέξω memtest και θα προσπαθήσω να βρω άλλο μετασχηματιστή να δοκιμάσω και θα επανέλθω. Αν είναι κάρτα γραφικών το κλαίμε δηλαδή; Φαντάζομαι δεν αξίζει το κόστος, γι' αυτό το λέω.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Ναι, το πιθανότερο είναι πως δεν αξίζει, με δεδομένο πως τεχνικές όπως το reflow και το reballing διορθώνουν τα προβλήματα για μερικούς μήνες, εξ' ορισμού.

p4n0s86 απάντησε πριν 7 έτη

Ok Άγγελε θα επανέλθω με αποτελέσματα απ' το test της ram. Αν και απ' ότι θυμάμαι τα είχα κάνει και πέρσι και μάλιστα λεπτομερώς, κάθε στικάκι μόνο του, μαζί, αλλαγές στις 2 θέσεις κτλ και δεν μου είχε δείξει κάτι, θα το επαναλάβω όμως και εύχομαι να βρει κάτι αυτή τη φορά και να διορθώνεται "φθηνά".

p4n0s86 απάντησε πριν 7 έτη

Καθυστέρησα λίγο να το ελέγξω λόγω υποχρεώσεων αλλά και δεν είχα άλλο φορτιστή να δοκιμάσω. Τελικά βρήκα και μάλιστα 2 από άλλα toshiba φίλων. Το μόνο που άλλαξε είναι ότι δεν επηρεάζεται το ηλεκτρικό δίκτυο, άρα σίγουρα ο μετασχηματιστής είχε πρόβλημα και πολύ φοβάμαι ότι αυτός δημιούργησε προβλήματα.

Σχετικά με το MemTest δυστυχώς δεν μπορώ να το κάνω, αφού το λάπτοπ συνεχώς κάνει επανεκκινήσεις ή κλείνει εντελώς σε τυχαίες στιγμές. Και φορμάτ δοκίμασα να κάνω το ίδιο, δοκίμασα σε άλλες πρίζες, με ή χωρίς τη μπαταρία, χωρίς εξωτερικές συσκευές πάνω, τίποτα. Τι μας έμεινε τώρα; (αν και δεν κατόρθωσα να ελέγξω τη ram)

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα φίλε μου, ίσως το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να δοκιμάσεις μία δεύτερη ram εάν υπάρχει κάπου διαθέσιμη. Η τελευταία λύση είναι να πας σε ένα τεχνικό ο οποίος θα έχει τα μέσα να σου κάνει μία τελική διάγνωση.

p4n0s86 απάντησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα φίλε Γιώργο, δυστυχώς όπως είναι λογικό, δεν υπάρχει διαθέσιμη ram για δοκιμή. Αν δεν ήταν λάπτοπ το συζητούσαμε. Λογικά θα το πάμε σε κάποιο eshop να κάνουν διάγνωση, αλλά πολύ φοβάμαι πως η ζημιά δεν θα είναι συμφέρουσα και θα πάει για ανταλλακτικά.

Την ram την είχα τσεκάρει πέρσι που είχε ξεκινήσει το πρόβλημα και δεν είχε δείξει κάτι. Σκληρό άλλαξα, μετασχειματιστή θα αλλάξω, αν αποκλείσουμε και τη ram τι μένει που προκαλεί επανεκκινήσεις ή τερματισμούς; Ο Άγγελος μου είπε θερμοκρασίες δεν είναι, αν και το έκανα κι αυτό, άλλαξα πάστα και στις 2 ψύκτρες και το καθάρισα.

p4n0s86 απάντησε πριν 7 έτη

Αν δεις πιο πάνω στις απαντήσεις του Άγγελου μου το ανέφερε κι αυτό, αλλά είπε δεν αξίζει για να κρατήσει το πολύ 6 μήνες. Μητρική ή κάρτα γραφικών αν είναι δηλαδή θα το κλάψουμε. Μακάρι να είναι ram αλλά δεν το βλέπω. Ok ευχαριστώ, όταν το παραδώσω για διάγνωση και μου πουν, θα ενημερώσω κι εδώ για το τυπικό του πράγματος, να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα αν τύχει σε κάποιον άλλον.