yiannis drosos ρώτησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα. Έχω επεξεργαστή AMD Ryzen 5 2400G και μητρική Gigabyte B450M DS3H και Windows 10. Τα γραφικά είναι του επεξεργαστή, ενώ έχω δύο οθόνες. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι σε ορισμένα σάιτ με βίντεο (όχι όμως και στο Youtube), κατά την προεπισκόπηση του βίντεο (εκεί που πάμε με το ποντίκι πάνω στο βίντεο), η οθόνη μαυρίζει στιγμιαία (για περίπου μισό μέχρι 2 δευτερόλεπτα). Ενώ πολλές φορές μπορεί να γίνει και επανειλημμένα. Μάλιστα, εάν έχω ανοιγμένες καρτέλες του browser (Chrome και Opera συγκεκριμένα) και στις δύο οθόνες, τότε μαυρίζουν και οι δύο (αλλιώς μόνο εκείνη στην οποία υπάρχει η καρτέλα). Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες ιστοσελίδες (αθλητικές πχ), όταν υπάρχουν βίντεο με autoplayμ αλλά και σε διαφημίσεις με κινούμενη εικόνα ή βίντεο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει επίσης και κατά τη διάρκεια παιχνιδιών (συγκεκριμένα του PES 2021). Πριν από λίγες ημέρες, ενώ έπαιζε βίντεο στο Youtube, μαύρισαν και οι δύο οθόνες, το σύστημα δεν αντιδρούσε, με αποτέλεσμα να κάνω reset. Στη συνέχεια, το σύστημα έδινε εικόνα μόνο σε μία από τις δύο οθόνες (τη δεύτερη δεν την έβλεπε καν). Έκανα αναβάθμιση των drivers, όπου κατέβασα ένα «AMD Software: Adrenaline Edition» και η εικόνα επανήλθε όπως ήταν. Από τότε και μετά ήταν που ξεκίνησε το πρόβλημα και στα παιχνίδια (πριν δεν το είχε κάνει ποτέ). Φυσικά το μαύρισμα στις προεπισκοπήσεις συνεχίζει. Ενώ ξαναμαύρισε εντελώς σε βίντεο στο Youtube, ωστόσο επανήλθε μόνο του μετά από περίπου μισό λεπτό. Τι πρέπει να κάνω για να λυθεί το πρόβλημα αυτό;

5 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλημέρα Γιάννη, το πρόβλημα που το αντιμετώπιζες από την αρχή που έστησες το σύστημα σου? Σε πρώτη φάση θα σου πρότεινα να βγάλεις τη μία οθόνη και να δεις εάν με την μία το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει.

yiannis drosos απάντησε πριν 2 έτη

Καλημέρα και ευχαριστώ για την απάντηση. Το πρόβλημα ξεκίνησε σίγουρα από όταν έβαλα τη δεύτερη οθόνη (δεν την είχα εξαρχής), ωστόσο δεν θυμάμαι αν το έκανε και πριν... μπορεί και να το έκανε και να μην είχα δώσει σημασία. Το μαύρισμα στις προεπισκοπήσεις των βίντεο και στις διαφημίσεις των σάιτ σταμάτησε (ίσως λόγω της ενημέρωσης των drivers?), όμως στα παιχνίδια παραμένει, ακόμα και με τη μία οθόνη (αποσύνδεσα τη δεύτερη αφήνοντας μόνο τη μία και εξακολουθεί να το κάνει). Στις ρυθμίσεις του παιχνιδιού επισημαίνει ακαταλληλότητα της κάρτας γραφικών (είναι η Vega 11 του επεξεργαστή). Όμως 1,5 χρόνο που έχω το συγκεκριμένο παιχνίδι (με καμία αλλαγή στο setup συνολικά) δεν το είχε ξανακάνει ποτέ, παρά μόνο μετά το περιστατικό που δεν έβλεπε τη δεύτερη οθόνη και τη χειροκίνητη ενημέρωση των drivers πριν περίπου μια εβδομάδα-10 μέρες. 

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα Γιάννη, συγνώμη για την καθυστέρηση. Μήπως η ανάλυση της οθόνης έχεις επηρεαστεί από τη στιγμή που συνέδεσες και της δεύτερη οθόνη? Έλεγξε λίγο την ανάλυση. Επίσης πώς συνδέεις τις οθόνες στο σύστημα σου, με VGA ή HDMI?

yiannis drosos απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα και πάλι. Οι οθόνες παίζουν στις μέγιστες προτεινόμενες αναλύσεις. Η πρώτη σε 1980x1020 και η δεύτερη σε 1366x768. Μάλιστα από τη στιγμή που σύνδεσα την δεύτερη το σύστημα εντόπιζε από μόνο του τη σωστή ανάλυση και δούλευαν χωρίς πρόβλημα. Τόσο τον καιρό που είχα μόνο μία, όσο και τώρα με τις δύο.
Όσον αφορά τη σύνδεση, είναι και οι δύο μέσω HDMI, αλλά στην πρώτη μεσολαβεί αντάπτορας DVI σε HDMI (μιας και η μητρική έχει μόνο 1 έξοδο HDMI, ενώ τη δεύτερη τη σύνδεσα απευθείας για να έχω τον ήχο, μιας και μόνο αυτή έχει ηχεία). Και εδώ έρχεται η τελευταία εξέλιξη, μιας και πριν απαντήσω, έλεγξα ξανά το παιχνίδι (παίζει στην 1980x1020 οθόνη), και είδα πως αν τρέξει σε λειτουργία παραθύρου και όχι σε πλήρη οθόνη, παίζει κανονικά, χωρίς τα "μαυρίσματα". Όμως στην πλήρη οθόνη εξακολουθεί να το κάνει, κάτι που γίνεται μόνο τον τελευταίο μήνα. Για πάνω από 1,5 χρόνο δούλευε κανονικά. 
Στα υπόλοιπα, άλλη μια φορά έριξε μαύρη οθόνη συνολικά σαν σύστημα ενώ είχαν κολλήσει όλα (ωστόσο με πολύ φορτωμένο chrome-δεν ξέρω αν παίζει ρόλο), κάτι που κράτησε για περίπου 20-30 δευτερόλεπτα πριν επανέλθει από μόνο του. 

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 2 έτη

Γιάννη, όσον αφορά τον browser μπορείς να δοκιμάσεις να απενεργοποιήσεις το hardware accelerator. Στο κομμάτι του gaming τώρα, μήπως έχεις ενεργή κάποια λειτουργία της οθόνης και δημιουργεί κάποιο θέμα? Παίξε λίγο με τις ρυθμίσεις της. Επίσης, δοκίμασε να κάνεις και ένα roll back στους drivers της κάρτας γραφικών.