chris milaris ρώτησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα, το laptop μου είναι το lenovo ideapad 100-15IBD και έχει μια θέση για ram μέχρι 8gb. Το laptop είχε από μόνο του την samsung M471B5173EB0-YK0, 4gb, 1600ΜΗz, και πήρα την Corsair CMSO8GX3M1A1600C11, 8gb για αναβάθμιση. Όταν έβαλα την καινούργια το laptop φαινόταν να ξεκινάει αλλά η οθόνη δεν άναβε. Το πρόβλημα είναι στην συμβατότητα ή στην ram? Πως μπορώ να δω αν το πρόβλημα είναι στην νέα ram?

5 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα Χρήστο. Δοκίμασες να βάλεις μόνη της τη νέα RAM, χωρίς τη Samsung? Το να προσθέτεις μνήμη σε ήδη υπάρχουσα έχει πάντοτε αυξημένο κίνδυνο ασυμβατότητας, ειδικά όταν προσθέτεις μνήμη με διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Αν με σκέτη τη νέα RAM δεν λειτουργεί καθόλου, είναι πιθανό να έπεσες σε ελαττωματικό κομμάτι.

chris milaris απάντησε πριν 6 έτη

Εννοούσα ότι έχει γενικά μια θέση για ram, που από την αγορά του laptop υπήρχε η samsung. Οπότε έβγαλα την παλιά και έβαλα την καινούργια και δεν άναβε η οθόνη.
Αν δεν κάνω κάποιο λάθος αυτές οι ram έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Υπάρχει κάποιος τρόπος να δω αν το πρόβλημα είναι στην συμβατότητα του laptop με την ram? Και αν ναι, τότε ποιες είναι σίγουρα συμβατές?
Από ξένα forum έχω δει ότι για το συγκεκριμένο laptop υπάρχουν διάφορες εκδόσεις που κάποιες από αυτές έχουν και ενσωματωμένη ram οπότε μπορεί και να μην γίνεται αναβάθμιση.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Οι ασυμβατότητες RAM και μητρικής είναι ιδιαίτερα σπάνιες. Είναι πιθανότερο να έχει θέμα η νέα μνήμη, αν και αυτό μπορείς να το ελέγξεις μόνο δοκιμάζοντάς την σε άλλο υπολογιστή.
Το μόνο σημαντικό για τη συμβατότητα είναι ο τύπος του DDR. Από τη στιγμή που έχεις το σωστό DDR3 (άλλα DDR δεν θα έμπαιναν καν, δεν έχουν συμβατότητα με τη θύρα), δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα με κανένα άλλο από τα χαρακτηριστικά.

chris milaris απάντησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα. Λοιπόν, επέστρεψα την νέα ram για έλεγχο και λόγω προβλήματος την αντικατέστησαν με μια ίδια. Αλλά ακριβώς το ίδιο πρόβλημα έγινε και με αυτήν που μου έδωσαν και τώρα είναι και αυτή για έλεγχο και περιμένω απάντηση. 
Παρατήρησα όμως ότι στην ram την δικιά μου(την παλιά που δουλεύει κανονικά), γράφει πάνω στο αυτοκόλλητο PC3L. Αυτό δεν είναι για 1.35V; Αλλά τα χαρακτηριστικά της δικιάς μου ram είναι:

Handle 0x0027, DMI type 17, 40 bytes
Memory Device
	Array Handle: 0x0025
	Error Information Handle: No Error
	Total Width: 64 bits
	Data Width: 64 bits
	Size: 4096 MB
	Form Factor: SODIMM
	Set: None
	Locator: ChannelB-DIMM0
	Bank Locator: BANK 2
	Type: DDR3
	Type Detail: Synchronous
	Speed: 1600 MHz
	Manufacturer: Samsung
	Serial Number: 00109912
	Asset Tag: 9876543210
	Part Number: M471B5173EB0-YK0  
	Rank: 1
	Configured Clock Speed: 1600 MHz
	Minimum Voltage: 1.5 V    <--
	Maximum Voltage: 1.5 V    <--
	Configured Voltage: Unknown

Τελικά η ram που έχω είναι για 1.35V ή 1.5V; Πόσα Volt πρέπει να έχει η νέα ram?

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Οι επίσημες προδιαγραφές DDR3 αναφέρουν 1.5V. Έχουν κυκλοφορήσει μνήμες των 1.35V, κυρίως για laptop ώστε να εξοικονομούν μπαταρία, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα λειτουργήσουν κανονικά μνήμες των 1,5V.
Αυτό ενδεχομένως να ήταν πρόβλημα αν είχες δύο θύρες μνήμης, και μνήμες διαφορετικού voltage στην καθεμία. Εφόσον όμως το σύστημα έχει μία μόνο θύρα, δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα.