Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΠρόβλημα με παλιό Hardware
Dimitris Kourlokostas ρώτησε πριν 7 έτη

Γεια σας,

πηρα απο εναν φιλο μου, μετα την αναβαθμιση που εκανε, το παλιο σετ του μητρικη-cpu-ram (core 2 quad Q9550-asus p5k-kingston hyperx ddr2 2x2 800 mhz). Το σετακι ηταν σε κουτι κανα 6μηνο. Το συνδεω με τροφοδοτικο για να το ελεγξω, δουλευει αλλα μετα απο 2-3 λεπτα σβηνει. Το ξανα αναβω, σβηνει σε 1 λεπτο. Ουτε στο bios δεν προλαβαινω να μπω. Δοκιμαζω αλλες ram το ιδιο. Αλλαζω cpu, βαζω εναν core 2 duo E6300 δικο μου, δουλευει κανονικα (χωρις σκληρο το συστημα, εννοω οτι παραμενει ανοιχτος, μπαινω bios και το συστημα παραμενει σε λειτουργια μεχρι το σημειο που λεει DISK BOOT FAILURE ή κατι παρομοιο τελος παντων επειδη δεν εχω σκληρο συνδεδεμενο. Ξανα βαζω τον core 2 quad και αλλαζω και παστα, δουλευει για αρκετα περισσοτερο (συνεδεσα εναν σκληρο και προσπαθει να μπει windows και κανει επιδιορθωση) και μετα ξανα τα ιδια, σβηνει στο λεπτο. Σημαντικη λεπτομερεια: το τροφοδοτικο μου δεν ειναι καλης ποιοτητας. Και για να συνδεσω τη νεα μητρκη χρειαζοταν 8pin. Ειχε 4pin οποτε πηρα εναν ανταπτορα 4pin to 8pin. Οποτε φτανω στην ερωτηση: υπαρχει περιπτωση να ειμαι τυχερος να μην εχει θεμα η cpu και να φταιει και το τροφοδοτικο? (σκεφτηκα μηπως σβηνει επειδη ζοριζεται το τροφοδοτικο, καθως οι cpu εχουν και διαφορετικο thermal design power, 65 W o core 2 duo, 95 W o core 2 quad). Συγνωμη για την εκταση και ευχαριστω προκαταβολικα.

5 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Γεια σου Δημήτρη,

Το πιθανότερο είναι πως ο Core 2 Quad προσπαθεί να τραβήξει περισσότερο ρεύμα από το 8pin σε σχέση με το ρεύμα που μπορεί να δώσει το τροφοδοτικό με το 4pin. Ειδικά από τη στιγμή που πρόκειται για τροφοδοτικό χαμηλής ποιότητας.

Dimitris Kourlokostas απάντησε πριν 7 έτη

Γεια σου και παλι Αγγελε,

λοιπον σχετικα με το παραπανω προβλημα που εχω, δοκιμασα το σετακι με αλλο τροφοδοτικο (το βασικο μου thermaltake hamburg 530 W, ειναι σε αριστη κατασταση), και συμβαινει παλι το ιδιο (ο quad σβηνει, ο duo λειτουργει), οποτε αποκλειουμε το ενδεχομενο προβληματος τροφοδοτικου. Επισης προλαβαινω να μπω στο bios και στο hardware monitor και ο duo σταθεροποιειται περιπου στους 35 βαθμους ενω ο quad ανεβαινει ανα δυο δευτερολεπτα και στους 115 περιπου σβηνει. Επισης να σου πω οτι δοκιμασα και τις δυο ψυκτρες εναλλαξ και στους δυο cpu. Αρα συμπεραινω οτι εχει θεμα ο cpu, ή υπάρχει καμια περιπτωση να εχει η μητρικη θεμα? Κανας πυκνωτης ας πουμε που "χτυπαει" με τον quad? (βασικα ο quad εχει προβλημα 99% αλλα ελπιζω μηπως μου δωσεις καμια εναλλακτικη και δεν παει χαμενος χαχα!!) Ευχαριστω!

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Αν κάποιος πυκνωτής είναι προβληματικός στη μητρική, το πιθανότερο είναι πως θα είναι φουσκωμένος, και ίσως έχει τρέξει και λίγο υγρό στο πάνω μέρος του. Κάνε έναν οπτικό έλεγχο μήπως βρεις κάτι τέτοιο στη μητρική.

Είναι εξαιρετικά χαμηλή η πιθανότητα να έχει χαλάσει ο επεξεργαστής. Δεν είναι αδύνατον, αλλά είναι πιο λογικό η μητρική να έχει κάποιο πρόβλημα που να εμποδίζει τη σωστή λειτουργία συγκεκριμένα στον Quad. Δυστυχώς ο μόνος τρόπος να βεβαιωθείς 100% είναι είτε αν είχες κάποιον δεύτερο Quad ή μια δεύτερη μητρική για να δοκίμαζες τον δικό σου Quad.

Dimitris Kourlokostas απάντησε πριν 7 έτη

Γεια χαρα και παλι,

λοιπον, αγορασα ενα μεταχειρισμενο σετακι μητρικη: gigabyte ga-p31-s3g και cpu intel quad Q8300. Δοκιμασα τον δικο μου quad (q9550) στη νεα μητρικη και δουλεψε κανονικα, θερμοκρασια μεσα απο το bios στο health status σταθεροποιηθηκε στους 32-33 βαθμους περιπου. Τον καινουριο quad Q8300 δεν τον δοκιμασα στην παλια μητρικη (ASUS P5N-T Deluxe, προοριζεται για αλλον και φοβαμαι μη παθει καμια ζημια!!!). Οποτε καταληγουμε οτι μαλλον εχει θεμα η μητρικη ASUS και δεν σηκωνει τον Q9550. Να σου πω οτι τσεκαρα τους πυκνωτες αλλα δεν εχει τετοιου τυπου σαν αυτους στη φωτο (με "αυλακια" στο πανω μερος), εχει αλλους "ενιαιους" αν καταλαβαινεις τι εννοω. Το παραδοξο επισης ειναι οτι η gigabyte που πηρα εχει δυο που φαινονται ελαφρως φουσκωμενοι, παρ' ολα αυτα δουλευει σωστα. Τεσπα για να μη σε κουραζω και επειδη το τραβηξα πολυ το thread, υπαρχει τροπος να διευκρινισω το "ελαττωμα" στην Asus και να το φτιαξω (καποιος τεχνικος εννοω) ή παει για πεταμα? Ευχαριστω.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Είναι εξαιρετικά απίθανο να μπορεί να διορθωθεί το πρόβλημα. Αν ήταν κάποιος πυκνωτής φουσκωμένος θα μπορούσε ενδεχομένως να αντικατασταθεί, αλλά δεν γνωρίζω πόσοι ηλεκτρονικοί στην Ελλάδα παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες. Μάλλον για ανακύκλωση πάει.