Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΠρόβλημα με την μητρική ή με το Bios update;
gdfreeman 72 ρώτησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα σας.
Πρόσφατα είχαν κάποια προβληματάκια με το pc. Ξαφνικά έσβηνε η οθόνη αλλά το pc έδειχνε να λειτουργεί κανονικά ή κολλούσε ξαφνικά το ποντίκι με αποτέλεσμα όλων αυτών να κάνω αναγκαστική επανεκκίνηση στο pc. Όλα αυτά παρουσιάζονταν σπάνια ενώ άνοιγα φακέλους. Ποτέ όμως όταν έπαιζα games.
Τις τελευταίες μέρες εμφάνιζε η οθόνη το γνωστό μήνυμα bootmgr is missing κατά την εκκίνηση των windows 10. Αφού έκανα επαναφορά του λειτουργικού με το AOMEI Backupper, διορθωνόταν το πρόβλημα κάνοντας κανονική εκκίνηση τα windows 10. Όταν όμως απενεργοποιούσα τον υπολογιστή και τον εκκινούσα από κλειστόν, τότε και μόνο, εμφάνιζε πάλι το bootmgr is missing. Όσες επανεκκινήσεις κι αν έκανα δεν εμφάνιζε το σφάλμα με το bootmgr. To παρουσίαζε μόνο ύστερα από ενεργοποίηση του pc. Αυτό που διαπίστωσα ήταν πως το Bios δεν έβλεπε το boot των windows.
Έκανα bios update μήπως λυθεί το πρόβλημα, από το F40 στο F41 με usb stick μέσα από το bios (g-flash). Η διαδικασία ολοκληρώθηκε κανονικά. Η μητρική, ενώ δεν είχα κάνει εγκατάσταση των windows ή restore, αναγνώρισε το boot των windows κάνοντας κανονική εκκίνηση, αλλά με το που εμφάνισε η οθόνη την επιφάνια εργασίας των windows, κόλλησε το pc. Τότε έκανα καθαρή εγκατάσταση των windows 10 pro x64 (1903) η οποία ολοκληρώθηκε απροβλημάτιστα.
Όταν όμως απενεργοποίησα το pc και το ενεργοποίησα πάλι, άρχισαν άλλα προβλήματα να παρουσιάζονται. Συγκεκριμένα ηχητικά μηνύματα σφάλματος, 2 μπιπ συνεχόμενα, παύση και 4 μπιπ συνεχόμενα, αφού ολοκληρωθεί αυτό το ηχητικό, το pc να κάνει επανεκκίνηση χωρίς να δείχνει κάτι η οθόνη και στη συνέχεια να μπαίνει αυτόματα στο bios. Στο status led της μητρική όταν κάνει τα μπιπ ανάβει μόνιμα το λαμπάκι της vga και όταν μπαίνει στο bios ανάβει μόνιμα το λαμπάκι boot.
Αφού μπαίνει στο bios στην καρτέλα M.I.T αναγράφονται τα εξής μηνύματα:
ROM Image is not loaded
ROM Image update denied
Όταν επιλέγω πάλι την καρτέλα Μ.Ι.Τ εμφανίζονται κανονικά τα περιεχόμενά της. Όταν κάνω έξοδο με save από το bios κολλάει, αλλά τις αλλαγές τις αποθηκεύει. Πάντοτε όταν κάνω εκκίνηση του υπολογιστή κάνει τα μπιπ και μπαίνοντας στο bios εμφανίζονται τα παραπάνω μηνύματα. Για να μπω στα windows πρέπει να το κάνω χειροκίνητα μέσα από το bios. Έχω κάνει clr cmos, αλλά τα μπιπ και τα μηνύματα στο bios παραμένουν. Στα windows έχω κάνει εγκατάσταση τους drivers, προγράμματα, games, έχω τρέξει το fire strike, περιέργως δεν μου έχει βγάλει το pc κάποιο πρόβλημα. Στην εκκίνηση μόνο παρουσιάζει αυτά τα προβλήματα.
Πιστεύτε πως είναι ελλαττωματική η μητρική;
Να κάνω bios update την επόμενη έκδοση ή να γυρίσω στην προηγούμενη αν είναι σωστό;
Πιο πιστεύετε πως είναι το πρόβλημα;

Το pc αποτελείται από:
Gigabyte aorus b450 elite (ver. 1)
Ryzen 5 2600
SSD m.2 adata sx8200 pro
2x8gb corsair 3000mhz (cmk16x4m2b3000c15r)
Τροφοδοτικό CXCorsair 650m
Σας ευχαριστώ πολύ!

6 Απαντήσεις

gdfreeman 72 απάντησε πριν 5 έτη

Παρατήρησα πως το επόμενο Bios update της μητρική, που είναι το f42a, ανέβηκε στο site της Gigabyte μέσα σε λίγες ημέρες μετά το f41 που έβαλα εγώ.

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα φίλε μου, τις ram τις έχεις δοκιμάσει? Εάν όχι δοκίμασε να βγάλεις τη μία μνήμη και να αφήσεις μόνο την άλλη, μετά το αντίστροφο, και να δοκιμάσεις επίσης και όλες τις θύρες της μητρικής με καθεμία από τις μνήμες. 
Δοκίμασε να κάνεις update στην τελευταία έκδοση του bios, μπορεί επίσης να έχεις κάποιο θέμα και ο σκληρός σου...εάν έχεις ένα δεύτερο σκληρό πρόχειρο δοκίμασε τον..

gdfreeman 72 απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα,
Έχω κάνει κάποιες δοκιμές με τις μνήμες όπως μου αναφέρεις, αλλά όχι σε όλες τις θύρες της μητρικής......Θα βγάλω τον m.2 για να δω μήπως είναι αυτός το πρόβλημα.
Bios update σκέφτομαι να κάνω μέσα από τα windows,  γιατί όπως έχω αναφέρει όταν κάνω έξοδο από το bios με save των ρυθμίσεων, τότε κολλάει χωρίς να αποθηκεύει τις ρυθμίσεις όπως λανθασμένα είχα αναφέρει. Εσύ τι μου προτείνεις;
Έκανα δοκιμή με άλλη κάρτα γραφικών αλλά......τα ίδια...
Θα επανέλθω.
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!!

gdfreeman 72 απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα φίλε, έκανα όλα όσα μου μου πρότεινες με τις μνήμες-σκληρό δίσκο εκτός του bios update, αλλά τα προβλήματα με τα ηχητικά μπιπ παραμένουν: (2 μπιπ συνεχόμενα, παύση, 4 μπιπ συνεχόμενα, και το μήνυμα στο bios:  ROM Image is not loaded - ROM Image update denied).
Bios update να κάνω μέσα από τα windows ή  μέσα από το bios;
Πάντως, μέσα από το bios βλέπω πως η μητρική μου επιτρέπει να κάνω.

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 5 έτη

Κοίτα δεν βλέπω κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις...δοκίμασε το μέσα από το bios..

gdfreeman 72 απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα,
Ύστερα από την ενημέρωση της μητρική με το τελευταίο bios (f42c, 12/9/2019), όλα τα προβλήματα που έχω αναφέρει λύθηκαν.
Σας ευχαριστώ πολύ για τις πάντοτε χρήσιμες συμβουλές σας!!!