Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΠρόβλημα με το boot μετα απο φορματ
Dimitris Karmoiris ρώτησε πριν 6 έτη

γεια σας. ειχα στο πισι μου εναν δισκο χωρισμενο σε 2 παρτισιον , ενα για το λειτουργικο και στο αλλο αποθηκευση αρχειων και αλλον ενα μονο για αποθηκευση.
αποφασισα να παρω εναν ssd και ετσι εκανα φορματ και εγκατασταση windows 10 στον ssd και φορματ στο παλιο παρτισιον το οποιο με το easeus ενωσα με το δευτερο . ομως στη διαχειριση δισκων βλεπω ενα κομματι του δισκου περιπου 500 mb το οποιο δεν μπορει να διαγραφει ουτε με τη διαχειριση δισκων , ουτε με το easeus ουτε με φορματ.
μετα απο 2 restart δεν μπορουσε να bootαρει το πισι (boot missing κλπ). ξαναεκανα φορματ , εγκατασταση λειτουργικου , εφαρμογων , ενημερωσεις κλπ αλλα μετα απο 2 επανεκκινησεις παλι τα ιδια.να σημεισωω οτι πριν την επανεγκαταστη λειτουργικου εκαν repair χωρις επιτυχια αφου δεν εβρισκε κατι λαθος.
τελικα αποφασισα να αποσυνδεσω τους παλιους δισκους και να επιχειιρησω τριτη φορα .
ολα δουλευουν κανονικα μεχρι στιγμης και μετα απο 3 επανεκκινησεις δεν εχω θεμα εκτος απο μια ειδοποιηση στο device manager οτι δεν αναγνωριζει τον coprocessor. εψαξα παντου για να βρω driver , εκανα αναζητηση upadate , καταργηση και ξαναναζητηση υλικου αλλα τιποτα.
φυσικα δεν εχω συνδεσει ακομη τους παλιους δισκους.
οι αποριες μου λοιπον ειναι :
α) ο παλιος δισκος αραγε δημιουργουσε το προβλημα στο boot? εχει κρατησει υπολειμματα των windows στο δεσμευμενο κομματι των 500ΜΒ και αν ναι πως μπορω τελικα αυτο να το διαγραψω οριστικα χωρις να χασω τα αρχεια που εχω στο κυριο καταχωρημενο partition του δισκου?
β) με τον coprocessor τι μπορω να κανω απο τη στιγμη που δεν υπαρχει κατι σχετικο στους κατασκευαστες υλικου ( μητρικη asus m3n-ht , επεξεργαστης athlon 64 , καρτα γραφικων amd raden hd 6450)? 
ευχαριστω .

6 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα Δημήτρη,
Είσαι σίγουρος ότι είχες επιλέξει από το BIOS να γίνεται boot από τον σωστό δίσκο; Ίσως έκανες από τον άδειο και γι αυτό σου εμφάνιζε το πρόβλημα.
Όσο αφορά το partition των 500, σου γράφει κάποια πληροφορία για το τι ακριβώς είναι; 
Μπορώ να σου προτείνω έναν τρόπο που 90% θα διαγραφέι, αλλά θα πρέπει να κάνεις backup τα αρχεία σου γιατί θα διαγραφούν.
Έχεις περάσει όλα τα update μήπως ο driver περαστεί αυτόματα; 

Dimitris Karmoiris απάντησε πριν 6 έτη

με τον coprocessor βρηκα ακρη. ηταν ενας driver του chipset της μητρικης.
αυτη τη στιγμη εχω μονο τον ssd στο μηχανημα και δουλευει κανονικα. με λιγο ψαξιμο βρηκα οτι ισως εχει μεινει το bootwin του προηγουμενου λειτουργικου στο κομματι των 500mb του παλιου δισκου. διαβασα οτι το προγραμμα που ισως ειναι εφικτο να το διαγραψει ειναι το gparted . θα δοκιμασω να βαλω μονο τον παλιο δισκο , θα boot αρω απο το gparted και θα δω αν μπορω να διαγραψω εκεινο το μικρο κομματι που μαλλον κανει τη ζημια.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 6 έτη

Βεβαιώσου πάντως ότι όταν έχεις δύο δίσκους το boot γίνεται από τον σωστό. Όταν έχεις μόνο έναν γίνεται αυτόματα από αυτόν.
Με ένα format μέσω γραμμής εντολών θα διαγραφεί το partition:
https://www.easeus.com/partition-master/format-hard-drive-using-command-prompt.html

Dimitris Karmoiris απάντησε πριν 6 έτη

λοιπον το διαμμερισμα φαντασμα στον παλιο δισκο εξαφανιστηκε απο μονο του (ναι ξερω , κουφο).δεν χρειαστηκε να κανει κατι το gparted.το προβλημα ειναι οτι οταν συνδεω και τους δυο δισκους , βγαζει τον παλιο ως 0 και παει να κανει απο εκει boot.
τους αλλαξα καλωδια ωστε ο ssd να γινει sata 1 και να φαινεται πρωτος στο bios αλλα και παλι bootαρει απο τον δευτερο εκτος και αν μπω στο boot menu και επιλεξω εγω ποιος να bootαρει εκεινη τη στιγμη.
καμια ιδεα για να γινεται μονιμα το boot απο τον ssd?

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα Δημήτρη,
Αυτό που λες είναι το φυσιολογικό. Θα μπεις στο BIOS στην ενότητα του Boot και θα επιλέξεις εσύ ποιος δίσκος θες να είναι πάντα πρώτος.
Αν το επιλέγεις μέσω Boot menu χωρίς να μπεις στο BIOS, ισχύει μόνο για μια εκκίνηση. Γι αυτό και την επόμενη φορά σου φορτώνει από τον άλλον. 

Dimitris Karmoiris απάντησε πριν 6 έτη

ολα οκ , το προβλημα λυθηκε. μπηκα στο BIOS και ορισα το boot priority αλλα ηθελε μαλλον ενα restart ακομα να παρει τις ρυθμισεις. 
ευχαριστω για την βοηθεια , Γιωργο.