Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΠρόβλημα με 2 κάρτες εναλλάξιμων γραφικών
klairaki den ρώτησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα παιδιά, αρχικά να σας πω πως έβαλα την ερώτησή μου χθες σε ένα παλιό θέμα,δεν ήξερα αν κοιτάτε τόσο παλιά θέματα και ήθελα να τη μεταφέρω μετά εδώ,αλλά δεν είχε επιλογή από κάπου για να την σβήσω,οπότε συγνώμη γι'αυτό. Πήρα ένα καινούριο λάπτοπ,είναι 2 βδομάδες περίπου, και προσπαθώ από τότε να λύσω αυτό το πρόβλημα και δεν έχω καταφέρει ακόμα να το χαρώ, ούτε και να δουλέψω, κυρίως για δουλειά το πήρα. Photoshop, Corel, Indesign, Illustrator, Preps και κανένα game. Έχει δύο κάρτες γραφικών και το πρόβλημα είναι ότι "βλέπει", αλλά δεν χρησιμοποιεί την δυνατή κάρτα γραφικών. Από παιχνίδια δεν έχω προλάβει να βάλω κανένα να δω πως συμπεριφέρεται, ένα πολύ παλιό μόνο (psi-ops),δεν έχει επιλογή να δεις με ποια κάρτα τρέχει, αλλά έχει επιλογή μόνο μέχρι 1024x768 που σέρνεται και δεν είναι φυσιολογικό για ένα τόσο παλιό παιχνίδι... Τα προγράμματα της Adobe τα περισσότερα δεν τα τρέχει, στο photoshop πετάει αυτό το error:

ή κάποια τα τρέχει αλλά πετάει πρώτα ένα error ότι υπάρχει πρόβλημα με τα γραφικά και κάποιες δυνατότητες έχουν απενεργοποιηθεί. Τα χαρακτηριστικά του λαπτοπ είναι τα εξής: Lenovo Z51-70, 2.2 GHz, Intel Core i5-5200U, 8Gb RAM, και switchable (υποτίθεται) graphics, Intel HD 5500 και AMD Radeon R9 M375 με 2gb. Το πήρα χωρίς λειτουργικό, του έχω φορέσει Windows 8.1. (Δεν θέλω να σας κουράσω,αλλά προσπαθώ να δώσω όσα στοιχεία μπορώ) ...στα properties μου δίχνει αυτό:

βλέπει μόνο την intel και τι είναι τα 4gb μνήμης που λεει,δεν το καταλαβαίνω.(το pc έχει 8):

Με το cpu-z δεν βλέπει επίσης καθόλου την amd:

όμως τα 2gb μνήμης που βλέπει είναι λογικά της amd και όχι της intel. Στο device manager την δείχνει κανονικά την amd και λέει πως λειτουργεί κανονικά. Με κάποιους άλλους drivers που είχα κατεβάσει απ΄την lenovo, στο cpu-z την έβλεπε αλλά δεν άλλαζε κάτι από τα προβλήματα που έχω. Επίσης εκείνοι οι drivers δεν έχουν το AMD Catalyst Control Center, που μόνο από εκεί έχει επιλογές για switchable graphics. Ενώ τώρα που έχω το Catalyst Control Center, δεν έχω τα settings της Radeon:

(είναι τελείως μπέρδεμα) Έχω απενεργοποιήσει τελείως την intel από το device manager και ενώ εκεί βλέπει την amd(στο dev.manag.), δουλεύει σαν να μην έχει καθόλου κάρτα γραφικών,οπότε την ξαναενεργοποιώ. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω, είμαι όλη την ώρα "βγάλε drivers" με uninstallers και καθαρισμό registry, "βάλε drivers" από την amd, από την lenovo, παλιότερους, καινούριους... Σε όλλες τις ρυθμίσεις έχω ορίσει better performance, έχω κοιτάξει και στο bios, μία επιλογή έχει μόνο και είναι στο "switchable graphics". Μέχρι και φορματ και ξαναπέρασμα λειτουργικού έκανα μήπως είχα κάνει κάποια βλακεία αρχικά και δεν διορθωνόταν. Δεν ξέρω τι και αν έχω άλλες επιλογές, οπότε η βοήθεια σας θα ήταν πολύτιμη... :-(

27 Απαντήσεις

Έλενα Σωτήρη Staff απάντησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα.

Θα σου πρότεινα να κάνεις άλλη μία καθαρή απεγκατάσταση όλων των driver για τα γραφικά με το ddu, με την εξής σειρά:

1) Πήγαινε εδώ και κατέβασε ό,τι έχει σχέση με intel drivers και amd:

http://support.lenovo.com/us/en/products/Laptops-and-netbooks/Lenovo-Z-Series-laptops/z51-70?tabName=Downloads&linkTrack=Mast:SubNav:Support:Drivers%20and%20Software|Drivers%20and%20Software&beta=false

2) Κάνε απεγκατάσταση των amd drivers από τα Windows.

3) Κατέβασε και τρέξε το ddu. Θα σου ζητήσει να μπεις σε ασφαλή λειτουργία, επέλεξε ναι. http://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html

4) Κάνε απεγκατάσταση των intel και amd drivers από το πρόγραμμα. Μετά κάνε επανεκκίνηση.

5) Εγκατέστησε πρώτα ό,τι έχει να κάνει με intel (που κατέβασες στο βήμα 1). Κάνε επανεκκίνηση

6) Εγκατέστησε τον driver για την κάρτα Amd.

Γενικά, δεν χρειάζεται να αλλάζεις την κάρτα χειροκίνητα. Θα αλλάζει μόνη της όταν το ζητάει η κάθε περίσταση. Δες αν μετα παραπάνω βήματα λύθηκε το θέμα.

klairaki den απάντησε πριν 7 έτη

Σ'ευχαριστώ για την απάντηση, έχω εδώ και μέρες απεγκαταστήσει όλλους τους drivers της AMD και είχα μόνο της intel και ετοιμάζομαι να κάνω τώρα τη διαδικασία που μου είπες, να σε ρωτήσω πρώτα κάτι ¨Ελενα, αφού θα έχω απεγκαταστήσει τους οδηγούς της amd από τα windows όπως μου γράφεις στο βήμα 2, πως θα βρει drivers το ddu για να τους απεγκαταστήσει, όπως μου γράφεις στο βήμα 4? δεν το καταλαβαίνω, και leftovers αρχεία να υπάρχουν πως θα προχωρήσει σε uninstall? Επειδή εγώ έχω διαγράψει χειροκίνητα μετά την απεγκατάσταση ότι αρχεία υπήρχαν από amd, ακόμα και από την registry, άμα είναι να ξανακάνω εγκατάσταση κάποιους drivers και μετά να προχωρήσω στο βήμα 4. :-) :-)

Έλενα Σωτήρη Staff απάντησε πριν 7 έτη

To ddu δεν είναι μόνο για απεγκατάσταση, θα καθαρίσει τυχόν αρχεία που έχουν ξεμείνει και ενδέχεται να δημιουργούν πρόβλημα. Οπότε μη σε ανησυχεί τι θα απεγκαταστήσει, προχώρα άφοβα.

klairaki den απάντησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα παιδιά, γειά σου ΄Ελενα, έκανα ότι μου είπες, δυστυχώς ούτε με αυτό τον τρόπο λύθηκε το θέμα. Εν τω μεταξύ οι οδηγοί που δίνει η lenovo από το site της είναι αρκετά παλιοί, να κάνω update στο CCC?δεν ξέρω. Που είχα δοκιμάσει έτσι κι αλλιώς και με τους καινούριους οδηγούς. Προγράμματα όπως το photoshop δεν τα τρέχει και δύο παιχνιδάκια πάνω από 10 χρονών που εγκατέστησα για να τσεκάρω, σέρνονται, δεν έχει επιλογή να δεις με ποια κάρτα τρέχουν, αλλά δεν είναι λογικό τόσο παλιά παιχνίδια αν έτρεχαν με την R9 να σέρνονται έτσι σε τόσο χαμηλή ανάλυση. Έχεις να μου προτείνεις κάποιο πρόγραμμα ή παιχνίδι που θα το έτρεχε σίγουρα με την R9 να το παλέψω μήπως και "ξυπνήσει" η κάρτα? Γενικά, έχεις να μου προτείνεις κάτι άλλο? Έχω πελαγώσει και το μόνο που σκέφτομαι είναι να το πάω πίσω, που και πάλι δεν γνωρίζω αν με καλύπτει καμιά εγγύηση, γιατί το πήρα χωρίς λειτουργικό και δεν ξέρω αν αυτό παίζει ρόλο... :-( :-( :-(

klairaki den απάντησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα παιδιά, εγώ "νομίζω" πως το έλυσα το πρόβλημα και θέλω να πω κάποια πράγματα ώστε αν μπορώ να βοηθήσω τον επόμενο που θα αντιμετωπίσει το ίδιο, να το κάνω, γιατί κι εγώ έφαγα ένα μήνα με αυτή την ιστορία, πραγματική ταλαιπωρία. Ακόμα με κάποια προγράμματα όπως της adobe έχω κάποια θέματα, αλλά τουλάχιστον είδα ότι στα παιχνίδια τρέχει επιτέλους η δυνατή μου κάρτα. Σε αυτά που μου έγραφες Έλενα να κάνω είχες δίκιο, απλά απ'ότι κατάλαβα σε κάθε μοντέλο υπολογιστή είναι διαφορετική η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις. Ας πούμε, ενώ πρέπει να κατεβάζεις τους οδηγούς από τον κατασκευαστή του λάπτοπ και όχι της εταιρείας γραφικών, σε'μένα η lenovo, οι οδηγοί που έδινε είναι παλιοί και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη δουλεύει το όλο πράγμα ακόμα και αν έκανες μετά ενημέρωση. Δούλεψε με την συγκεκριμένη σειρά:

  1. Κατέβασα οδηγούς της ιντελ,τους τελευταίους.
  2. Κατέβασα οδηγούς AMD, αλλά όχι τους τελευταίους, crimson που έχει βγάλει τώρα η εταιρεία,αλλά τους AMD catalyst 15.11.1 beta.
  3. Απεγκατέστησα πρώτα τους ιντελ
  4. Απεγκατέστησα έπειτα τους amd(τα πάντα από amd,και για μηχανήματα που έχουν ιντελ επεξεργαστές,ακόμα και τον install manager)
  5. Oταν τις απεγκαταστάσεις τις έκανα μέσω του ddu, για κάποιο λόγο ενώ έκανα ακριβώς την ίδια διαδικασία, δεν δούλευε το όλο πράγμα, κ δεν νομίζω να μην έκανα κάτι σωστά, δεν είναι και τόσο δύσκολο πρόγραμμα. Δούλεψε μόνο η απεγκατάσταση μέσω των windows.
  6. Kαι τέλος εγκατάσταση πρώτα τους τελευταίους ιντελ και επανεκκίνηση και εγκατασταση τους συγκεκριμένους amd.
  7. Σημαντικό, οι crimson δεν δούλεψαν για μένα, και απ'ότι έμαθα δεν ξαναβγαίνουν catalyst control center, και δεν ξέρω τι γίνεται από δω και πέρα με τις ενημερώσεις. Δε θα μπορώ να ξανακάνω update τους drivers μου? Αν γνωρίζετε κάτι παραπάνω θα με βοηθούσατε πολύ.
  8. Και κάτι άλλο σημαντικό, όταν έκανα την ίδια ακριβώς διαδικασία και στην εγκατάσταση του CCC, έβαζα και το Raptr, (gaming evolved το γράφει στην εγκατάσταση) πάλι δε δούλευε και είχα σοβαρά κολλήματα στο σύστημά μου. Οταν έκανα custom εγκατάσταση και το έβγαλα τότε δούλεψε.

    Σε κάποια μοντέλα με ενημερωμένο bios, ή κάνοντας εσύ update το bios, (εγώ δεν το έκανα γιατί το θεωρώ λίγο ρίσκο), σου δίνει επιλογή μέσα από το bios, να θέσεις τα switchable graphics σε Fixed από Dynamic κι έπειτα θα σου εμφανιστεί μια νέα επιλογή ''mode'' στην καρτέλα Power του CCC απ' όπου θα είναι δυνατό να ενεργοποιήσεις με ένα κλικ την amd ως primary κάρτα.

    Το σίγουρο είναι πως δεν θα ξαναπάρω ποτέ laptop με εναλλάξιμα γραφικά, δεν ξέρω γιατί δεν τελειοποιούν τα ίδια τους τα προϊόντα, όσο ζεις μαθαίνεις, σίγουρα. Αλλά με τα pc, αν σου αρέσει να ασχολείσαι, όπως έχω καταλάβει τα τελευταία χρόνια, και δεν έχεις και λεφτά για τεχνικούς, πρέπει να γίνεις ο ίδιος λίγο τεχνικός. Πραγματικά με αυτά τα συστήματα, τα προβλήματα δεν τελειώνουν ποτέ, κάθε μέρα συναντώ και κάτι άλο...και κάτι άλο...!!

    Την καλησπέρα μου στην ωραία σας ιστοσελίδα και την δουλειά που κάνετε! :-) :-)

Έλενα Σωτήρη Staff απάντησε πριν 7 έτη

Χαίρομαι που μπόρεσες να βρεις λύση.

Γενικά είναι να μη σου τύχει το πρόβλημα με driver, γιατί μπορεί να παιδευτείς πολύ για να βρεις λύση.

Στο 7 που γράφεις για το update, εφόσον οι νεότεροι drivers δεν σου δουλεύουν σωστά, μην κάνεις update. Όταν στο μέλλον βγει κι άλλη αναβάθμιση, μπορείς να κάνεις ένα πλήρες backup πριν αναβαθμίσεις. Αν δε σου δουλεύει σωστά, επαναφέρεις το backup.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις με το photoshop το έλυσες; Γιατί εκεί πιθανόν να μη φταίει η κάρτα γραφικών, αλλά κάτι άλλο.

Όσο για τα laptop με εναλλάξιμα γραφικά, δεν είναι κάτι που μπορείς να το αποφύγεις. Οι επεξεργαστές για laptop έχουν ενσωματωμένα γραφικά. Αν το laptop έχει και ξεχωριστή κάρτα γραφικών, τότε στην ουσιά έχεις εναλλάξιμα γραφικά. Αλλά δεν είναι κάτι τρομερό, συνήθως δεν έχουν τέτοια θέματα.

klairaki den απάντησε πριν 7 έτη

Το θέμα με το Photoshop δυστυχώς δεν λύθηκε. Μάλλον κάτι άλλο θα φταίει, μα επειδή μου πετούσε ένα μήνυμα ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με τα γραφικά μου, πίστεψα ότι ήταν λόγω του άλλου προβλήματος που είχα. Δυστυχώς αυτό το μήνυμα δεν το πετάει κάθε φορά, γτ ήθελα να σου στείλω ένα print screen να το δεις. Να σε ρωτήσω βρε Έλενα, αυτό που μου λες για την αναβάθμιση να κάνω κάποια στιγμή αν βγει καινούριος driver, όταν λες backup, εννοείς αν κατάλαβα σωστά, να κάνω ένα restore point μέσα από τα windows έτσι? :-)

Έλενα Σωτήρη Staff απάντησε πριν 7 έτη

Ναι, με restore point θα είσαι οκ. Εναλλακτικά μπορείς να πάρεις και ολοκληρωμένο είδωλο του συστήματός σου:

https://www.pcsteps.gr/192-δημιουργία-αντιγράφων-ασφαλείας-windows-8/#_2

(Ο οδηγός είναι για Windows 8, αλλά η διαδικασία είναι η ίδια.)

Αν σου εμφανιστεί πάλι το πρόβλημα του photoshop, εδώ είμαστε. :)

klairaki den απάντησε πριν 7 έτη

thanks! <3 <3

klairaki den απάντησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα από 'μένα ξανά! Εξακολουθώ δυστυχώς να έχω το ίδιο πρόβλημα με προγράμματα τύπου photoshop, illustrator, indesign... Όπως σου είχα αναφέρει προσπαθώντας να τρέξω το photoshop μου πέταξε κανα-δυο φορές μόνο, ένα μήνυμα ότι υπάρχει κάποιο θέμα με τα γραφικά μου κ.λ.π. Δυστυχώς δεν μου το ξαναέβγαλε για να στο στείλω, αλλά μου πετάει επανειλημμένα "unknown software exception..." που σου είχα στείλει στη αρχή. Στην προσπάθεια μου λοιπόν σήμερα να περάσω indesign cs6, μου πέταξε ένα άλλο μήνυμα και είπα να στο στείλω γιατί χρειάζομαι όπως καταλαβαίνεις τα φώτα σου!! (ακόμα δεν έχω καταφέρει να βγάλω δουλειά με το κατα τ'άλλα καινούριο μου λάπτοπ!)

Ελπίζω να έχεις καμιά ιδέα... :-(

Να σου πω ότι δοκίμασα να πω στο indesign να τρέξει με τη μία ή με την άλλη κάρτα,(δεν ξέρω αν βοηθάει κάπου αυτό). Και επειδή είδα το "virtual machine", να σου πω ότι έχω μόνο ένα λειτουργικό στο σύστημα, τα win8.1.

Thanks εκ των προτέρων! <3

Έλενα Σωτήρη Staff απάντησε πριν 7 έτη

Υπάρχει περίπτωση να τρέχεις κάποια portable έκδοση απ' τις εφαρμογές που αναφέρεις;
Μάλλον κάποιο update των Windows ευθύνεται.
Θα πρέπει να δοκιμάσεις να απεγκαταστήσεις τους συνήθεις ύποπτους.
Κατέβασε και τρέξε ως διαχειριστής αυτό το αρχείο:
https://drive.google.com/file/d/0B0Oinu1I0FCHVkxVMXliWktrU1E/view?usp=sharing
Θα απεγκαταστήσει κάποια updates των Windows που συνήθως δημιουργούν πρόβλημα. Μετά κάνε επανεκκίνηση στον υπολογιστή και ξαναδοκίμασε να τρέξεις τις εφαρμογές.
Υ.Γ. Το αρχείο είναι απόλυτα ασφαλές, εγώ το έχω ανεβάσει.

klairaki den απάντησε πριν 7 έτη

Γεια σου Έλενα! Στην τελευταία ερώτησή μου, είχα ανεβάσει και μία φωτογραφία με το μήνυμα που μου πετούσε, αλλά τώρα δεν την βλέπω. Δοκιμάζω να την ξανανεβάσω:

Δεν έτρεξα ακόμα την εφαρμογή που μου είπες,είδα ότι λείπει η φωτό και ήθελα πρώτα να σου τη στείλω.Ελπίζω να έχει ανέβει τώρα για να την δεις. Και ναι έχεις δίκιο, οι περισσότερες από τις εφαρμογές που προσπαθώ να βάλω είναι όλες portable.

klairaki den απάντησε πριν 7 έτη

klairaki den απάντησε πριν 7 έτη

klairaki den απάντησε πριν 7 έτη

το έτρεξα το προγραμματάκι, απεγκατέστησε 11 ενημερώσεις απ'ότι είδα, αλλά δυστυχώς δεν άλλαξε κάτι. Αν έχεις κάτι άλλο στο μυαλό σου τώρα που είδες και το μήνυμα στη φωτό, πες μου... <3

Έλενα Σωτήρη Staff απάντησε πριν 7 έτη

Έχει σίγουρα να κάνει με κάποιο απ\' τα updates.

Πήγαινε στον Πίνακα Ελέγχου-> Προγράμματα->Εγκατεστημένες ενημερώσεις και ανέβασε μία εικόνα με ό,τι ενημερώσεις υπάρχουν στο σύστημα.

klairaki den απάντησε πριν 7 έτη

Είναι πολλές βρε Έλενα, σου τις ανεβάζω παρ'όλα αυτά. Χαρά στο κουράγιο σου!

klairaki den απάντησε πριν 7 έτη

klairaki den απάντησε πριν 7 έτη

klairaki den απάντησε πριν 7 έτη

klairaki den απάντησε πριν 7 έτη

klairaki den απάντησε πριν 7 έτη

klairaki den απάντησε πριν 7 έτη

klairaki den απάντησε πριν 7 έτη

klairaki den απάντησε πριν 7 έτη

klairaki den απάντησε πριν 7 έτη

Έλενα Σωτήρη Staff απάντησε πριν 7 έτη

Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να είναι τόσο μεγάλη η λίστα, μπορούσα εναλλακτικά να σου αναφέρω μερικά updates που μπορεί να δημιουργούν το πρόβλημα για να μη σε βάλω σε κόπο να ανεβάσεις τόσες εικόνες. :)

Δες αν μπορείς να απεγκαταστήσεις το KB3020370. Δεν βλέπω κάποιο άλλο που θα μπορούσε να δημιουργεί το πρόβλημα.

Μετά η εναλλακτική σου είναι να τρέξεις τα προγράμματα σε compatibility mode για Windows 7 (δεξί κλικ στην εφαρμογή->Ιδιότητες->Συμβατότητα).

Φαίνεται ότι τέτοιου είδους portable εφαρμογές έχουν κάποιο θέμα με τα Windows 8.1, οπότε μάλλον θα χρειαστείς τις ολοκληρωμένες εκδόσεις των προγραμμάτων.