Dimitris ρώτησε πριν 7 έτη

Γεια σας. Μου έτυχε ένα περίεργο πρόβλημα.
Σε ενα σκληρό 1tb εχω περάσει ubuntu, windows 7 και 10. Όλα δούλευαν σωστά μέχρι που σήμερα μπαίνοντας στην διαχείριση είδα το εξης. Εκτός από τα 5 συνολικά partition που είχε 3 για ububtu και αλλα 2 win 7 και 10 είδα ένα με χώρο περίπου 490gb το οποίο δεν εμφανίζονταν κάπου. Λεω γιατί να εχω χαμένο χώρο και κανω διαγραφή partition, νέο και μετά format.
Όσο ημουν στα windows ήταν όλα καλά αλλα μετά από επανεκκίνηση, πάπαλα!. Το pc δεν κάνει boot. Τι μπορεί να εχει γινει?Σε αυτό το partition είμαι σίγουρος ότι δεν είχα επιλέξει να γραφτεί κάτι. Γιατί άλλου εχω τα 7 άλλου τα 10 και τέλος 3 μικρά για το ubuntu.
Υπάρχει τρόπος νια διορθώσω το boot loader ώστε να αποφύγω να κανω 3 νέες εγκατάστασης απ την αρχή? 
Να πω οτι το pc ξεκινούσε και με έβαζε στο boot menou του ubuntu και από εκεί διάλεγα τι θέλω. 

8 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Τα 490gb που αναφέρεις είναι σωστό, ή ορθογραφικό? Γιατί είναι πολύ περίεργο να έχει δημιουργηθεί με την εγκατάσταση partition του μισού terabyte που να μην έχει κάποιο σύστημα αρχείων.
Αν έχεις όλα τα λειτουργικά σε UEFI, συνήθως σε ένα τέτοιο φαινομενικά κενό partition εγκαθίστανται οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες για το boot μέσα από το EFI. Συνήθως όμως είναι μερικά megabyte, σε καμία περίπτωση τόσο μεγάλο.
Θα σου έλεγα να αφήσεις κενό και μη καταχωρισμένο χώρο στο δίσκο περίπου 1GB, για παν ενδεχόμενο. Μετά κάνε boot με Windows 7 DVD όπως δείχνει εδώ ο οδηγός, και δοκίμασε την "Επιδιόρθωση κατά την εκκίνηση".
Αν λειτουργήσει, κάνε το ίδιο με τα Windows 10 (λογικά η διαδικασία θα είναι παρόμοια με των Windows 8).
Αν λειτουργήσουν και οι δύο, κάνε και την επιδιόρθωση του Linux.
Αν είσαι τυχερός, αυτές οι διαδικασίες θα δημιουργήσουν το partition και τα δεδομένα που χρειάζεται. Απλά φρόντισε να τις κάνεις σε αυτή τη σειρά.

Dimitris απάντησε πριν 7 έτη

Δεν είμαι σίγουρος, ίσως να ειναι mb και όχι gb. Όπως και να εχει τώρα δεν μπορώ να το δω αφού δεν κάνει boot. Οκ θα δοκιμασω με τους οδηγούς και ο θεός βοηθός! 

Dimitris απάντησε πριν 7 έτη

Σήμερα που έκανα boot με ubuntu είδα ότι δεν εχω κάνει λάθος και οντως το partition αυτό ήταν 490GB. Δεν εχω δοκιμάσει ακόμα τους τρόπους να το επαναφέρω. Ίσως το κανω αύριο. 

Dimitris απάντησε πριν 7 έτη

Τελικά το πρόβλημα το έλυσα πριν λίγο .Δεν ακολούθησα την σειρά Άγγελε γιατί σκέφτηκα το εξής. Αφού τα windows δεν πειράχτηκαν, δεν υπήρχε λόγος να δοκιμάσω επιδιόρθωση. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε στο ubuntu που δεν κάνει boot και επακόλουθο αυτού ειναι να μην μπορώ να μπω στα windows.
Δοκίμασα επαναφορά του ubuntu αλλα μου έβγαζε σφαλμα στην εντολή παρόλο που την έγραψα 10 φορές, την έκανα και copy paste, τίποτα. Τελικά έκανα νέα εγκατάσταση του ubuntu στα ίδια partitions μου έβγαλε και τον loader των windows και όλα καλά. 

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Ναι, η επιδιόρθωση των Windows θα χρειαζόταν σε περίπτωση που το partition που είχες διαγράψει περιείχε αρχεία των Windows, γιατί αν είχε γίνει αυτό το ubuntu δεν θα έβρισκε τον Boot loader. Προφανώς στάθηκες τυχερός.
Είναι πάντως μυστήριο το πώς δημιουργήθηκε ένα τόσο μεγάλο partition και μάλιστα με αρχεία μόνο το Ubuntu. Δεν μου έχει τύχει κάτι τέτοιο, ούτε το έχω ακούσει από αναγνώστες.

Nikos Koutsakis απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα στην ομάδα. Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα.
Θέλω να βάλω dual boot, win10 που ήδη χρησιμοποιώ, και να προσθέσω και ubuntu σε ένα ssd m.2 samsung 970 evo 250gb. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ έχω 56,2gb ελεύθερα στον σκληρό, το shrink volume μου λέει ότι τα διαθέσιμα mb για shrink είναι μόλις 90mb. Καμία ιδέα γιατί συμβαίνει αυτό και πως μπορώ να το διορθώσω? Να αναφέρω ότι στη διαχείριση δίσκων μου εμφανίζει 4 partitions, το main και άλλα 3, 2 recovery partitions χωρητικότητας 481mb και 465mb αντίστοιχα και 1 primary partition χωρητικότητας 400mb όπου ήταν unallocated στο παρελθόν. Υπάρχει τρόπος να εγκαταστήσω και τα ubuntu(56gb διαθέσιμα και στις οδηγίες της σελίδας αναφέρεται ότι αρκούν 20gb) χωρίς να κάνω ολοκληρωτικό format στο m.2?
Αναμένω την απαντησή σας και ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

Deleted User απάντησε πριν 5 έτη

Nίκο ,για να μή χάνεις χρόνο κάνε δική σου ερώτηση. Κι εμένα μία φορά , έτσι μου είπαν να κάνω.
Να μή λαμβάνει κι ο άλλος ειδοποιήσεις χωρίς λόγο. Αν ήξερα πάντως κάτι ,θα απαντούσα.

Nikos Koutsakis απάντησε πριν 5 έτη

Έχεις δίκιο Δημήτρη. Μόλις και έγινε. Σε ευχαριστώ πάντως, καλή συνέχεια.