Giorgos Blaxos ρώτησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα σας,

¨Εχω έναν παλιό σταθερό υπολογιστή με χαρακτηριστικά ,i5 760 ,mobo gigabyte GA-H55M-USB3 ,Corsair Vengeance 8GB ram, psu 550 platinum και πρόσφατα αγάρασα την rx480 για παιχνίδια.Επειδή ο επεξεργαστής είναι παλιός τον κάνω overclock στα 3,5ghz και μετά την επανεκκίνηση ακούγεται ένας πέριεργος θόρυβος σαν να μην μπορεί να περάσει το ρεύμα (τζίριγμα) το κάνει σε οποιαδήποτε συχνότητα πάνω απο 3.3ghz. Τους ανεμιστήρες τους έχω απενεργοποιήσει απο το κουτί.Δεν μπορώ να καταλάβω που είναι το πρόβλημα.

¨Οποιος έχει κάποια γνώμη ας βοηθήσει.

Ευχαριστώ.

8 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 7 έτη

Ξαφνικά εμφάνισε το πρόβλημα ή μόλις έκανες το overclock ?

Giorgos Blaxos απάντησε πριν 7 έτη

Το εμφάνισε όταν έκανα overclock από την πρώτη φορά που είχα ένα psu της κακιάς ώρας και νομίζοντας ότι φταίει αυτό το άλλαξα. Όταν το γυρίζω στα εργοστασιακά του όλα καλά δεν ακούγεται τίποτα. Επειδή όμως θέλω να παίξω παιχνίδια έλεγα μήπως γλιτώσω το κόστος ενός νέου psu, mobo, ram.

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 7 έτη

Πόσα Watt είναι το τροφοδοτικό ?

Giorgos Blaxos απάντησε πριν 7 έτη

550watt platimum

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Δεν μας έχεις δώσει καμία πληροφορία για το πώς ακριβώς έχεις κάνει το overclock και τι ρυθμίσεις έχεις κάνει στο BIOS για να δούμε αν έχεις κάνει κάτι λάθος.

Δες αυτόν τον αναλυτικό οδηγό που μιλάει για τη δική σου γενιά επεξεργαστή με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες.

Αν ακολουθήσεις όλα τα βήματα και έχεις ακόμα πρόβλημα, το βλέπουμε.

Πάντως, δεν πρόκειται να σε σώσει το overclock σε τόσο παλιό επεξεργαστή. Μιλάμε για επεξεργαστή 1ης γενιάς ενώ βρισκόμαστε στην 6η.

Η συχνότητα είναι ένα μόνο μικρό μέρος της απόδοσης του επεξεργαστή, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως πχ η μνήμη Cache αλλά και συγκεκριμένες επιλογές στην αρχιτεκτονική που επηρεάζουν την απόδοση.

Μην περιμένεις λοιπόν σημαντική βελτίωση αλλάζοντας μόνο τη συχνότητα.

Giorgos Blaxos απάντησε πριν 7 έτη

Έχω αλλάξει μόνο την βάση ρολογιού και τον πολλαπλασιαστη . Από την αρχή είναι 133×21 και τον πάω στο 160×22 απενεργοποιώ και το turbo boost ,χωρίς να πειράξω τις τάσεις αλλα και το xmp των ram δουλεύουν στα 1333. Γιατί και να της πάω στο 1600 δεν έχει νόημα πιστεύω.Μέχρι στιγμής δεν έχω πρόβλημα στα παιχνίδια (πχ. Tomb raider το παίζω όλα ultra μόνο που στο v-sync μου κλειδώνει 30 fps που δεν νομίζω να είναι πρόβλημα επεξεργαστή.)Έλεγα μήπως μου έβγαζε για άλλον ένα χρόνο ο cpu. Αλλιώς αναμονή να δούμε και τους zen.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Κάνε stress tests, γιατί το να ανεβάζεις τόσο τη συχνότητα χωρίς να αυξάνεις την τάση το πιθανότερο είναι πως θα προξενήσει κάποιου είδους αστάθεια, ακόμη και αν δεν φαίνεται άμεσα.

Giorgos Blaxos απάντησε πριν 7 έτη

Ευχαριστώ για όλες τις απαντήσεις. Θα προσπαθήσω να κοιτάξω και τις τάσεις αν και είναι λίγο μπέρδεμα και φοβάμαι μην κάνω καμιά "πατάτα"