Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΠρόβλημα σε κάρτα γραφικών laptop και χρήση εξωτερικής κάρτας
Ole Olidhs ρώτησε πριν 8 έτη

Αγαπητό PCsteps.gr,
Αρχικά θέλω να σας πω συγχαρητήρια για τη δουλειά σας, παρακολουθώ χρόνια τα άρθρα σας αλλά πρώτη φορά κάνω μία ερώτηση. 
Έχω ένα σχετικά παλιό IBM laptop (περίπου 7ετίας) το οποίο έχει αρχίσει να μου εμφανίζει κατακόρυφες χρωματιστές γραμμές (πράσινες και κίτρινες) σε όλη την οθόνη όταν είμαι στα Windows, ενώ τρεμοπαίζει η οθόνη όταν κάνει boot ή βρίσκομαι στο bios. Συνδέοντας εξωτερική οθόνη μέσω VGA (δεν έχει και άλλο display port) παρατηρώ ακριβώς το ίδιο. Λογικά τα έχει παίξει η on-board κάρτα γραφικών και γνωρίζω ότι δεν έχει νόημα να το φτιάξει κανείς αυτό.
Ωστόσο, επειδή κατά τα άλλα το laptop είναι μια χαρά για τις δουλειές που το χρησιμοποιεί η γυναίκα μου (office και internet) αναρωτιούμουν αν θα δούλευε κάποιος αντάπτορας USB σε VGA για να χρησιμοποιήσω την εξωτερική οθόνη που έχω ήδη. Το έχω ψάξει και βλέπω ότι έχουν κόστος περίπου 50 ευρώ αλλά δεν έχω καταλάβει αν έχουν ενσωματωμένη δική τους κάρτα γραφικών ή εάν χρησιμοποιούν με κάποιον τρόπο την υπάρχουσα κάρτα γραφικών (και άρα θα βλέπω πάλι τις ενοχλητικές γραμμμές).
Χαιρετισμούς,
Χρήστος

4 Απαντήσεις

Υποστήριξη PCsteps (Νίκος) απάντησε πριν 8 έτη

Δεν χρησιμοποιούν την κάρτα, οπότε λογικά θα σου δουλέψουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Το θέμα είναι τι θα γίνει αν καεί η κάρτα τελείως. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην κάνει καν boot ο υπολογιστής σου, όποτε δεν πρόκειται να σε βοηθήσει ο συγκεκριμένος αντάπτορας.
Όσο υπάρχει η κάρτα, έστω και με προβλήματα, λογικά δεν θα έχεις πρόβλημα, απλά δεν θα έχεις πρόσβαση στο bios και η οθόνη θα ανοίγει μόλις φορτώσουν τα windows

Ole Olidhs απάντησε πριν 8 έτη

Νίκο ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Λέω να το δοκιμάσω και όσο κρατήσει. Έχετε κάποια πρόταση για αντάπτορα USB σε VGA και σε HDMI. Θέλω οπωσδήποτε να έχει VGA γιατί η οθόνη που έχω ήδη έχει μόνο VGA αλλά το HDMI ίσως μου είναι χρήσιμο για το μέλλον.
Επίσης, υπάρχει κανένας τρόπος να απομονώσω τελείως την on-board κάρτα γραφικών έτσι ώστε να μην χρησιμοποιείται καθόλου και άρα να μειώσω την πιθανότητα να καεί τελείως; 

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Καλησπέρα Χρήστο,

Εφόσον θέλεις και δυνατότητα HDMI, αυτό τον αντάπτορα βλέπω που μπορεί να σε καλύψει, που όμως είναι αρκετά ακριβότερος από αντάπτορα σε σκέτο VGA.

H onboard κάρτα γραφικών δεν έχει κινητά μέρη ώστε να φθείρεται με τη χρήση. Τέτοιου είδους προβλήματα πολύ συχνά οφείλονται σε κάποιο πυκνωτή, που ακόμα και αν χρησιμοποιείται αυτό το τμήμα της μητρικής, μπορεί να χαλάσει ανεξάρτητα, γιατί δεν απομονώνεται εντελώς από το ρεύμα.

Μπορείς πάντως να ψάξεις στο BIOS αν υπάρχει κάποια επιλογή απενεργοποίησης, δεν χάνεις τίποτα.

Ole Olidhs απάντησε πριν 8 έτη

Ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις Άγγελε. Σας ευχαριστώ και τους δύο για τη βοήθεια.