Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΠρόβλημα χρήσης πληκτρολογίου/ποντικιού σε Ubuntu
Tilemaxos Stol ρώτησε πριν 9 έτη

Καθώς είναι η πρώτη φορά που γράφω στο site, οφείλω να σας δώσω συγχαρητήρια, και να πω ότι με έχει βοηθήσει πάρα πολύ και σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, οπότε σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Έχω κάνει πρόσφατα εγκατάσταση τα Ubuntu 14.04 dual boot με windows 7 σε laptop acer. Χρησιμοποιώ ενσύρματο ποντίκι usb και ασύρματο πληκτρολόγιο με ενσωματωμένο touchpad. Παρότι στα windows δεν αντιμετωπίζω αντίστοιχο πρόβλημα στα ubuntu το ποντίκι και το touchpad του ασύρματου πληκτρολογίου λειτουργούν αλλά καθυστερούν χαρακτηριστικά (σαν να κολλάει) σε αντίθεση με το touchpad του λαπτοπ το οποίο ανταποκρίνεται κανονικά. Στο τελευταίο ωστόσο ενώ υπάρχει γραμμή για scroll (που λειτουργεί κανονικά στα windows) τα ubuntu την αγνοούν επιδεικτικά. Δεν βρήκα κάτι αντίστοιχο πουθενά, οπότε η οποιαδήποτε πρόταση είναι καλοδεχούμενη!
Ευχαριστώ

12 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 9 έτη

Καλησπέρα Τηλέμαχε,

Τι μάρκα είναι το πληκτρολόγιο και το mouse, να δω μήπως υπάρχουν σχετικοί drivers?

Tilemaxos Stol απάντησε πριν 9 έτη

πληκτρολόγιο: turbo x DLK 2880G+G17UF
ποντίκι: logitech V100 optical mouse

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 9 έτη

Για δοκίμασε το live περιβάλλον του 15.04, να δεις αν διορθώνει το πρόβλημα.

Tilemaxos Stol απάντησε πριν 8 έτη

Καλησπέρα!

Ένα χρόνο μετά, και αφού πλέον είναι σχεδόν επιτακτική η ανάγκη να εγκαταλείψω τα windows, δοκίμασα για άλλη μια φορά τα ubuntu. Αυτή τη φορά εγκατέστησα τα ubuntu 16.04 LTS 64bit διαγράφοντας οριστικά τα windows και οποιαδήποτε κατάτμηση υπήρχε στο δίσκο, σε laptop Acer Aspire-5742Z. To πρόβλημα παραμένει ακριβώς το ίδιο οσον αφορά το ενσύρματο ποντίκι logitech V100, και το ασύρματο πληκτρόλογιο turbo x DLK 2880G+G17UF. Στην αρχή της εκκίνησης του συστήματος, ή αντίστοιχα λίγη ώρα μετά που θα συνδέσω την κάθε συσκευή λειτουργεί κανονικά, μετά απο κάποιο χρόνο όμως ο οποίος μπορεί να είναι απο δευτερόλεπτα έως και μισάωρο-ώρα, ο κέρσορας (τόσο του ποντικιού, όσο και του touchpad του ενσύρματου πληκτρολογίου) κολλάει υπερβολικά, ενώ το touchpad του laptop λειτουργεί κανονικά.

Το καινούργιο που παρατήρησα αυτή τη φορά είναι ότι η συμπεριφορά αυτή σχετίζεται και με τον εξωτερικό σκληρό ή φλασάκι. Εκεί που μπορεί να λειτουργούν όλα κανονικά και να αντιγράφω με 30Μbps απ τον σκληρό, κολλάει ο κέρσορας απ τις άλλες συσκευές και ταυτόχρονα η αντιγραφή πέφτει στα 100Kbps.

Άρα έχω αρχίσει να σκέφτομαι μήπως είναι περισσότερο θέμα των θυρών και όχι των συσκευών αυτών καθ αυτών.

Ακριβώς πριν αλλάξω σε ubuntu, στα windows δεν είχα αντίστοιχο πρόβλημα. Δοκίμασα και σε Lubuntu 14.04 k 16.04, σύνδεσα και άλλες συσκευές (ποντίκια) αλλά το πρόβλημα παρέμενε το ίδιο.

Ψάχνοντας για λύση (πχ askubuntu) δεν εντόπισα κάπου το ίδιο πρόβλημα και πειραματίστηκα αρκετά με λύσεις σε αντίστοιχα προβλήματα (τύπου δεν αναγνωρίζει το ποντίκι) μέσω "Πρόσθετων οδηγών υλικού" ή με κάποιες εντολές που βρήκα για τερματικό αλλά δεν κατάφερα κάτι. Μπορείς να με βοηθήσεις σ' αυτό? Ευχαριστώ πολύ!

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 8 έτη

Καλησπέρα!!!

Έχετε διαθέσιμο κάποιο άλλο ποντίκι και πληκτρολόγιο για δοκιμή;

Αν συμβαίνει και με άλλες συσκευές, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα ασυμβατότητας μεταξύ του laptop και των Ubuntu.

Tilemaxos Stol απάντησε πριν 8 έτη

Ναι το έχω δοκιμάσει με 2-3 ακόμα και δεν είχε αποτέλεσμα. Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα είναι οι συσκευές αποθήκευσης, είτε δεν τις αναγνωρίζει καθόλου, είτε τις αναγνωρίζει και δεν μπορεί να τις ανοίξει. Στην περίπτωση ασυμβατότητας να υποθέσω δεν υπάρχει σωτηρία?

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 8 έτη

Δυστυχώς όχι. Αν και τα Ubuntu υποστηρίζουν την πλειοψηφία του υλικού, πάντα υπάρχει πιθανότητα κάτι να μην υποστηρίζεται.

Πάντως σύμφωνα με το linlap το laptop σας έπρεπε να λειτουργεί κανονικά.

http://www.linlap.com/acer_aspire_5742

Σας προτείνω να επικοινωνήσετε με την τεχνική υποστήριξη των Ubuntu, οι οποίοι θα σας πουν με σιγουριά αν είναι πρόβλημα ασυμβατότητας.

http://www.ubuntu.com/about/contact-us

Αν δεν είναι, πείτε μου για να σας προτείνω τυχόν λύσεις.

Tilemaxos Stol απάντησε πριν 8 έτη

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!

Εχω υποβάλει την ερώτηση μου στο answers.launchpad.net/ubuntu και αναμένω απάντηση. Θα σας ενημερώσω μόλις έχω νεότερα.

Tilemaxos Stol απάντησε πριν 8 έτη

Καλημέρα, δυστυχώς δεν είχα καμία απάντηση απ το answers.launchpad.net/ubuntu (εκεί όπου παραπέμπει το ubuntu.com/about/contact-us) παρότι ανέβασα την ερώτηση και στα ελληνικά και στα αγγλικά. Υπάρχει περίπτωση να μη τροφοδοτεί με αρκετή ισχύ τις θύρες USB? Να είναι αυτού του τύπου το πρόβλημα; Να έχει κάποιου είδους ρύθμιση για εξοικονόμηση μπαταρίας και να ρίχνει την τάση στις εξωτερικές συσκευές? (αν και το χρησιμοποιώ αποκλειστικά με παροχή συνδεμένη)

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 8 έτη

Αν έχετε τέτοια υποψία, ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας.

https://www.pcsteps.gr/39092-%CE%B1%CF%85%CE%BE%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82-ubuntu-linux-mint/

Πάντως δεν νομίζω να φταίει αυτό. Για πρόβλημα ασυμβατότητα μου μοιάζει. Αν ήταν θέμα ενέργειας θα συνέβαινε και στα Windows.

Tilemaxos Stol απάντησε πριν 8 έτη

Nada... Καμία διαφορα, το εγκατέστησα, δοκίμασα και να απενεργοποιήσω τη ρύθμιση autosuspent, τα 10 πρώτα δευτερόλεπτα δούλεψαν σωστά και μετά μια απ τα ίδια. Καμία απάντηση και στην υποστήριξη των ubuntu. Συνεπώς καταλήγουμε στο καμία ελπίδα; Εγκαταλείπω τα ubuntu; Να δοκιμάσω linux Mint ή θα χουν κι αυτά το ίδιο αποτέλεσμα με ubuntu, lubuntu;

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 8 έτη

Απ' ότι ξέρω, όλα τα Linux υποστηρίζουν ακριβώς το ίδιο υλικό και δεν θα υπάρξει διαφορά.

Δοκιμάστε πάντως γιατί μπορεί να είναι κάποιο πρόβλημα των ubuntu πέρα από την συμβατότητα.

Μπορείτε να ρωτήσετε στο forum των Ubuntu που απαντάν άμεσα και έχουν μεγάλη εμπειρία σε τέτοια προβλήματα. Σας στέλνω το ελληνικό forum, αλλά υπάρχει και forum στα Αγγλικά.

https://forum.ubuntu-gr.org/