Dinos Abbath ρώτησε πριν 5 έτη

Γεια σας, είχα κάνει και ερώτηση πρόσφατα, για την αγορά καινούργιου desktop.
Να θυμήσω πως τα specs, ήταν: Cpu: Ryzen 2200g, mobo: Asus prime b450m-k, ram: G.skill ripjaws 2x4gb 3200 hz. Επιπλέον το τροφοδοτικό και ο hdd, που έχετε σοτν οδηγό για τα μπάτζετ build.
Έχω περάσει τα windows 10. Δεν τα έχω ενεργοποιήσει ακόμα. Πέρασα drivers της ΑΜD, και κατέβασα το speccy, να τσεκάρω το σύστημα, γιατί στο απλό browsing, φαινόταν να κολλάει. 
Και είδα το εξής: Οι ραμ αναγνωρίζονται ως εξής: 7,00GB Dual-Channel Unknown @ 266MHz (15-15-15-35)
Στο cpu-z, αναγνωρίζει πως έχει 2 στικάκια στα 8gb, αλλά η συχνότητα παίζει ανάμεσα στα 1064,5 hz, και τα 1066.
Τι κάνουμε; Εδώ προβληματιζόμουν, για το πως θα χρονίζονται οι μνήμες στα 3200. Σκέψου τώρα. Είναι πιθανόν να χρειάζεται bios update(δεν έχω κάνει ποτέ), ή να μπω στο bios να τις αλλάξω; (Ούτε αυτό το έχω κάνει, αλλά δε μου φαίνεται τόσο επικίνδυνο).
Υπάρχει πιθανότητα να φταίει η συναρμολόγηση από το κατάστημα; Ευχαριστώ προκαταβολικά για όποια απάντηση. 
Συνεχίστε την καλή δουλειά!

4 Απαντήσεις

Dinos Abbath απάντησε πριν 5 έτη

Νομίζω βρήκα λύση. Το πρόβλημα είναι στο speccy. To cpu-z σωστότατα τα έδειχνε, καθώς 1066 επί 2 μας κάνει 2133hz, που είναι η αυτόματη συχνότητα που βλέπουν οι μνήμες. Μάλλον το speccy δεν αναγνωρίζει τις g.skill, γιατί ακόμα και τώρα, που έβαλα το σωστό προφίλ στις ram, δείχνει 400mhz, και πως συνέχεια στο διάγραμμα είναι φουλ.
Για όποιον ενδιαφέρει το xmp profile , και πως μπαίνει στο bios της asus, η διαδικασία έχει ως εξής. Μπαίνεις πατώντας delete, πριν κάνουν boot τα windows. Βλέπεις που είναι χρονισμένες. Οι δικές μου ήταν στα 2133mhz και στα στατιστικά (δεν καταλαβαίνω καν τι σημαίνουν) 15-15-15-35, που είναι η αυτόματη ρύθμιση. Επίσης τις είχε αναγνωρίσει με το όνομά τους. Εμείς θέλουμε όμως το χρονισμό που δίνει ως δυνατό ο κατασκευαστής, που σε εμένα ήταν 3200.
Με f7 πας σε advanced options, και μετά στο tweaker. Ακριβώς κάτω, που έχει επιλογή ΑΙ tweaker, διάλεξα το D.O.C.P,  που είναι ολόκληρο το προφίλ των μνημών, όπως το προτείνει ο κατασκευαστής, με κατάλληλο voltage κλπ, περασμένο στο bios, ή στις κάρτες μνήμης, δεν ξέρω. Το επέλεξα. Έκανα save and exit με F10, και μετά έκανε restart το pc. Στο cpu-z, τα στατιστικά ήταν όπως έπρεπε 1600 mhz η συχνότητα x2 = 3200), και 16-18-18-38 τα άλλα στατιστικά, όπως θα έπρεπε. 
Προσοχή, αν δεν έχουν οι δικές σας μνήμες D.O.C.P. ήδη, μην αλλάξετε σκέτο το χρονισμό, θέλει και άλλες ρυθμίσεις. Συμβουλευτείτε κάποιον πριν τις κάνετε, ΣΙΓΟΥΡΑ.

Βασίλης Μήλεσης απάντησε πριν 5 έτη

Θα ηθελα να σε ρωτησω γιατι εχω pc με ryzen 5 1600  και μητρικη gigabyte b450 aorus elite και ram g.skill ripjaws v ddr4 3200mhz [F4-3200C16D-8GVKB] και εμενα στην αρχη χρονιζονται στα 1066mhz αλλα ανοιγω το xmp και παταω save and exit αλλα το pc πεταει bluescreen μονομιας. εγω οταν παταω f7 στο bios μου βγαζει αλλη λειτουργεια [συγκεκριμενα μου βγαζει load optimized defaults] ξερεις ποιο κουμπι θα μποροθσα να πατησω για να παω και εγω στο D.O.C.P.?[επισης θα ηθελα να μαθω αν γινεται ποιες ram και ποια μητρικη εχεις] ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

Βασίλης Μήλεσης απάντησε πριν 5 έτη

Εγω εχω τις F4-3200C16D-8GVKB μηπως υπαρχει καποια διαφορα αναμεσα σε αυτες και τις F4-3200C16D-8GVK

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα Ντίνο,
Το speecy δεν κάνει λάθος. Απλά οι μνήμες μεταφέρουν δεδομένα 2 στιγμές σε κάθε παλμό ρολογιού και γι αυτό η "κανονική" συχνότητα είναι διπλάσια.
Το overclock στα 3200MHz γίνεται πολύ εύκολα ενεργοποιώντας το αντίστοιχο xmp profile από το BIOS.
Βασίλη θα πρέπει να ανοίξεις νέα ερώτηση για το δικό σου θέμα. Δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνουν ειδοποιήσεις σε αναγνώστες που δεν τους αφορά το θέμα.