Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: LinuxΠρόταση για διανομή Linux
pgk mode ρώτησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα σας! Έχω έναν σταθερό υπολογιστή με Winows XP από το 2006 περίπου. Επομένως, είναι φυσικό επόμενο να έχει και χαμηλά χαρακτηριστικά. Το τελευταίο διάστημα, σκέφτομαι να του εγκαταστήσω Linux. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρω ποια διανομή να επιλέξω και ποια θα μπορούσε να είναι η κατάλληλη για το μηχάνημά μου. Δεν έχω κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις, εξάλλου το μηχάνημα αυτό δεν μου το επιτρέπει και πολύ άλλωστε. Έχω δοκιμάσει πάρα πολλές σε live εκδοχές και έχω μπερδευτεί λιγάκι. Είμαι ανάμεσα σε fedora-mate-compiz και fedora-lxde, ubuntu-mate και επίσης σκέφτομαι για debian-gnome, αν και αυτή η διανομή, δεν νομίζω να ανταποκριθεί σωστά. Έψαξα να βρω για debian-lxde αλλά δεν μπόρεσα να βρω κάτι, παρά μόνο ότι θα πρέπει να το εγκαταστήσω χειροκίνητα (;) πάνω από το περιβάλλον gnome (;) δεν έχω καταλάβει καλά... Αν μπορείτε να με διαφωτίσετε και σε αυτό, θα το εκτιμούσα. Τα συγκεκριμένα περιβάλλοντα που έχω επιλέξει (mate, lxde, gnome) είναι κυρίως επειδή με ελκύουν αισθητικά αλλά και με βολεύουν στο να τα διαχειριστώ. Επιπλέον το lxde είναι light και πιθανόν το πιο κατάλληλο ίσως για τον δικό μου υπολογιστή. Από την άλλη δεν γνωρίζω τι απαιτήσεις χρειάζεται το mate... Θα ήθελα λοιπόν τις απόψεις σας σχετικά με τις παραπάνω διανομές στις οποίες αναφέρομαι κι αν έχετε να μου προτείνετε κάτι άλλο σχετικό, ευχαρίστως.

Χαρακτηριστικά:

CPU - Intel Pentium 4, 3.20GHz

RAM - 2GB (μετά από αναβάθμιση 512ΜΒ)

HDD - 80GB

Mainboard - P4i65G

Graphics - ATI Radeon 9250

3 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα φίλε μου,

Από τη στιγμή που ψάχνεσαι για LXDE, γιατί δεν βάζεις απευθείας το Lubuntu? Είναι σαφώς η πιο φιλική διανομή με αυτό το περιβαλλον.

pgk mode απάντησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα Άγγελε! Δοκίμασα φυσικά και το lubuntu, μιας και είναι η εκδοχή της lxde αλλά κάτι με "χάλασε". Μην με ρωτήσεις τι ήταν αυτό. Παρατηρώ πολύ τις λεπτομέρειες, πράγμα που σημαίνει ότι σε κάποιον άλλον χρήστη θα του είναι παντελώς αδιάφορο ή περιττό. Όπως και να έχει σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.

Και κάτι άλλο... Μήπως γνωρίζεις κάτι για το debian-lxde που αναφέρω;

"Έψαξα να βρω για debian-lxde αλλά δεν μπόρεσα να βρω κάτι, παρά μόνο ότι θα πρέπει να το εγκαταστήσω χειροκίνητα (;) πάνω από το περιβάλλον gnome (;) δεν έχω καταλάβει καλά..."

Αυτό με ενδιαφέρει για γενική γνώση κυρίως ασχέτως αν το εγκαταστήσω ή όχι στον υπολογιστή μου.

Ευχαριστώ!

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Στις περισσότερες διανομές Linux μπορείς να εγκαταστήσεις ένα διαφορετικό περιβάλλον. Δεν είναι πάνω από το Gnome, είναι παράλληλα, και μπορείς να επιλέξεις σε ποιο περιβάλλον θα μπαίνεις κατά το login.

Φαντάζομαι θα έχεις βρει αυτή τη σελίδα για το LXDE.