Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΡολογια και τσιπακια
Jim Amanatidhs ρώτησε πριν 8 έτη

Καλησπερα...θελω ν μ πειτε αν ξερετε τι ειναι τα ρολογια (της ραμ,cpu κ.α.) και επισης σε τι χρησιμευουν τα τσιπακια?...για τα ρολογια διαβασα οτι ειναι η συχνοτητα τους αλλα μετα ειδα οτι ειναι η συχνοτητα απο καθε τσιπακι...τι ειναι αυτο?ευχαριστω πολυ :)

1 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Καλησπέρα Δημήτρη

Μια πλήρης εξήγηση για το πως λειτουργεί ο υπολογιστής θέλει ολόκληρο οδηγό, δεν μπορώ να σου τη γράψω εδώ.

Όσο πιο απλά γίνεται, κάθε υπολογιστής έχει ένα κεντρικό ρολόι στη μητρική, το οποίο κατά βάση λειτουργεί όπως οποιοδήποτε ρολόι: ένας κρύσταλλος στον οποίο περνάει ηλεκτρικό ρεύμα πάλλεται συγκεκριμένες φορές ανά δευτερόλεπτο, έχει λοιπόν μια συχνότητα.

Ο σκοπός αυτού του ρολογιού είναι να συντονίσει όλα τα υπόλοιπα υποσυστήματα του υπολογιστή, τον επεξεργαστή, τη RAM, την κάρτα γραφικών κλπ.

Βέβαια, δεν λειτουργούν όλα τα υποσυστήματα στην ίδια συχνότητα. Για αυτό το σκοπό, κάθε υποσύστημα έχει ένα πολλαπλασιαστή. Ένας επεξεργαστής που τρέχει στα 2,5GHz μπορεί το κεντρικό ρολόι της μητρικής να τρέχει στα 100MHz και να έχει πολλαπλασιαστή x22. Αντίστοιχα μια RAM που τρέχει στα 1600Mhz θα έχει πολλαπλασιαστή x16.

Για το τι χρησιμεύουν τα τσιπάκια, είναι σαν να ρωτάς σε τι χρησιμεύουν τα κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα. Όλος ο υπολογιστής αποτελείται από τσιπάκια και πυκνωτές.