Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΣκληρος δισκος laptop
Georgia Antwniou ρώτησε πριν 7 έτη

Γεια σας και χρόνια πολλά.

Έπαθα το εξης. Έχω ένα Laptop HP G62 πενταετιας. Είχα βάλει πάνω μέσω της αναβάθμισης αρχικά τα 10 και μετά από το iso που εδινε η microsoft ειχα κάνει καθαρό εγκατασταση τα win 10. Επειδή ειχα τρέξει το CrystalDiskInfo και μου είχε βγάλει ενδειξη προσοχη για τον δίσκο, υπολογιζα οτι ειναι κοντα ο χρονος που θα τεζαρει και δεν αποθηκευα κανενα data μέσα παρά μονο ότι εμπαινε προσωρινα στην επιφανεια εργασιας μέχρι να το βάλω σε εξωτερικό που το εκανα καθε δεκαημερο περιπου. Για κακή μου τύχη δεν προλαβα την τελευταια φορα και χθες που το ανοιξα μου εβγαζε οτι ο υπολογιστης δεν ξεκινησε καλα προσπαθουσε να κανει αυτοματη επιδιορθωση που αποτυγχανε και μου ελεγε να κανω επανεκκινηση ή να επιλεξω επιλογες για προχωρημενους (επαναφορα, ανακτηση ειδωλου κτλ) που δεν μπορουσε καμια να γινει γιατι σε ολες ελεγε οτι το συστημα δεν ειναι συμβατο για να γινει αυτη η λειτουργια. Κοκομπλοκο γενικο δηλαδη και νομιζω εκει εκανα τη μεγαλη βλακεια. Αντι να τον βγαλω αμεσως και να τον βαλω ως εξωτερικο στον σταθερο μου και να τραβηξω τα data της επιφανειας εργασιας (πολυτιμα αρχεια για την δουλεια μου 1.5 gb!!), δεν καταλαβα οτι το προβλημα ειναι του σκληρου και επειδη ειχα εγκατεστημενο το rollback που τραβαγε καθημερινα ενα snapshot ειπα να γυρισω μια μερα πισω μηπως και διορθωθει και φορτωσει κανονικα. Το εκανα αλλα τιποτα. Το γυρισα δυο μερες μετα τιποτα, μια βδομαδα τιποτα, 15 μερες παλι δεν φορτωνε οποτε τοτε ειπα να τον κανω εξωτερικο στον σταθερο. Τον εβαλα και τον αναγνωρισε κανονικα παω sto user/ desktop και ηταν ΑΔΕΙΟΣ!! Δεν υπηρχαν πουθενα τα 300τοσα αρχεια που ειχα!!! Τρεμουλο, κρυος ιδρωτας, παραλυση κτλ οπως καταλαβαινετε.. Τον βαζω πάλι μεσα στον laptop να τον γυρισω στο χθεσινο snapshot που τραβηξα και υπηρχαν κανονικα τα αρχεια, τον ανοίγω πάλι απετυχε να ανοιξει, τον εβαλα πάλι εξωτερικο πιστευοντας οτι τωρα θα τα δω τα αρχεια αλλά ΠΑΛΙ ΑΔΕΙΟΣ!! Τι επαθα? γιατί δεν τα βλέπω να τα πάρω? δυο τρεις παλιες εικονες που ειχα στο φακελο εικονες τις βρηκα και τις πηρα κανονικα αλλα αυτα που ειχα στην επιφανεια εργασιας δεν τα εχει πια ενω δεν τα εσβησα ποτε!! Δοκιμασα και με το recuva μεσω του σταθερου μηπως βρω τιποτα να ανακτησω αλλά τιποτα..

Τα έχασα? δεν μπορω να τα ανακτήσω? Αν καταστραφηκε ο σκληρος γιατί τον αναγνωρίζει ο σταθερος κανονικα και γιατι μονο οτι ειχε η επιφανεια εργασιας δεν βρισκω? Ολα τα αλλα προγραμματα και ελαχιστες εικονες φαινονται κανονικα. Ειναι δυνατον να καταστραφηκε μονο οτι ειχε η επιφανεια εργασιας? γινεται κάτι να σωθω? Εχω πληρες backup με cd εκκινησης αλλά μονο για το συστημα πριν από τα αρχεια αυτα που κατεβασα τις τελευταιες δεκα μερες. Με σωζει κατι τη στιγμη που οταν τον βαζω ως εξωτερικο δεν τα βλεπω πια τα αρχεια εκει που τα ειχα? Υποψιαζομαι οτι αν τον ειχα κανει αμεσως εξωτερικο και δεν εκανα τη βλακεια να τον πηγαινω πισω πισω με το rollback θα τα εβρισκα, αλλα πάντα όταν γινόταν κάτι γυριζα πίσω και ηταν ολα καλα, που να το περιμενα αυτο. Εκανα πατατα? μου δίνετε καμία συμβουλή υπάρχει ελπίδα να τα ανακτησω?

Τελός μάλλον πάω για νεο σκληρο όπως καταλαβαίνω.

εχω hp intel pentium cpu P6100 2Ghz

Μνημη 4 gb στα 1366 MHz DDR 3

τρεχει win 10 και ειχε σκληρο SATA2 5400 rpm 320 gb

Να πάω σε 500αρι μηχανικο αλλα SATA 3 ή να πάω σε 480Gb ssd?

θα τα εχω τα πλεονεκτηματα του με αυτο το hardware που εχω ή επειδη τα specifications ειναι χαμηλα δεν θα δω διαφορα στα win 10??

Τι μου προτεινετε μηχανικο ή μαγνητικο και αν θελετε μου στελνετε κανενα link να ξερω τι να ψαξω σε μαρκα κτλ για να ειναι αξιοπιστο?

(Από λαθος πόσταρα αυτο το κειμενο σαν απαντηση σε ερωτηση αλλου οποτε αν θελετε σβηστε το απο εκει γιατι ειναι ασχετο)

Ευχαριστω πολύ και πάλι χρόνια σας πολλά!

3 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Γεια σου Γεωργία, χρόνια πολλά και σε εσένα.

Προφανώς με τα rollback έγινε κάτι και δεν βλέπεις πλέον τα αρχεία στην επιφάνεια εργασίας. Για να μην μπαίνει στα Windows σημαίνει πως έχουν καταστραφεί ένας ή περισσότεροι τομείς με αρχεία συστήματος, και αυτό κατ' επέκταση σημαίνει πως έχουν καταστραφεί και άλλοι τομείς που περιέχουν απλά αρχεία. Δεν έχει καταστραφεί όλο το σύστημα αρχείων, γι' αυτό αναγνωρίζει το δίσκο ο σταθερός υπολογιστής.

Από τη στιγμή που ούτε το Recuva βρίσκει τα αρχεία που σε ενδιαφέρουν, είναι δυστυχώς αρκετά χαμηλή η πιθανότητα να τα βρεις. Μπορείς να δοκιμάσεις και άλλα προγράμματα ανάκτησης δεδομένων μήπως έχεις καλύτερα αποτελέσματα, αλλά οι πιθανότητες είναι εναντίον σου.

Ένας SSD των 480GB ξεκινάει από τα 150 ευρώ περίπου, και προσωπικά δεν πιστεύω πως αξίζει να δώσεις τόσα χρήματα για υπολογιστή πενταετίας.

Σε μηχανικούς, οι HGST είναι ιδιαίτερα αξιόπιστοι σαν μάρκα. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να κρατάς καθημερινά backup, και τα σημαντικά δεδομένα θα πρέπει να τα έχεις σε τουλάχιστον τρία διαφορετικά μέσα αποθήκευσης.

Georgia Antwniou απάντησε πριν 7 έτη

Ευχαριστω πολυ για την απαντηση που ηταν δυστυχως αυτο που φοβομουνα οποτε θα τα δοκιμασω ολα οσα μου λες και θα παω να παρω ενα σκληρο.

Ασχετα με το κοστος του 480 gb ssd γιατι μπορει να παρω και 240Gb που ειναι περιπου στα 80 αξιζει η αλλαγη σε μαγνητικο σκληρο με το hardware. που εχω? Θα δω διαφορα, θα τρεχει, θα ανοιγει πιο γρηγορα σε σχεση με ενα συγχρονο μηχανικο ή θα ειναι μηδαμινη η διαφορα για το συστημα που εχω? Το ρωτάω γιατι μ'αυτον που ειχα εκανε τρια λεπτα να ανοιξει και αλλα τοσα να φορτωσει! Ηταν sata2 βεβαια και χαλασμενος αλλα και παλιοτερα σε τετοιους ρυθμους δουλευε οπως θυμαμαι. Θα δω λοιπον σημαντικη διαφορα απο οτι αν εβαζα εναν μηχανικο σκληρο ή τσαμπα το επιπλεον κοστος?

Ευχαριστω πολυ.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Ακόμα και αν η μητρική έχει SATA II, που θα περιορίζει τη μέγιστη απόδοση ενός SATA III SSD, σε κάθε περίπτωση θα δεις σημαντική διαφορά σε σχέση με ένα μηχανικό δίσκο.