Mitsos Karamitsos ρώτησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα. Κατασκευάζοντας το dualboot με windows και pclos έδωσα στο pclos μεγαλύτερο χώρο από τον απαραίτητο. Για να το μικρύνω χρησιμοποιώ το minitool partition wizard που εμφανίζει το partition του linux σε 4 ξεχωριστούς φακέλους: Ext4-12,4GB, LinuxSwap-2,4GB, Ext4-24,4GB, Unallocated-2MB. Με ποιο τρόπο θα μικρύνω το partition του Linux; Έναν-έναν τους φακέλους ή ολόκληρο οτ partition;

6 Απαντήσεις

orestisfraSPDR . απάντησε πριν 6 έτη

απ'ότι καταλαβαίνω το partition table σου έχει 3 partitions που χρησιμοποιούν τα linux. ένα / (ρουτ), ένα swap , ένα /home (χομ). ποιό απ,όλα θες να μικρίνεις; όλα; το /home; μπορείς να ποστάρεις ένα screenshot το partitioning που έχεις κάνει; γενικά το gparted είναι πιο απλό στην χρήση. 

Χάρης Αναγνωστόπουλος Staff απάντησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα Mitsos Karamitsos,
Το GParted είναι αρκετά πιο εύχρηστο, και με τη βοήθεια του θα μπορέσεις να αλλάξεις το μέγεθος οποιουδήποτε τμήματος θες.

Mitsos Karamitsos απάντησε πριν 6 έτη

Αυτό είναι το partition που δίνει το minitool. Εγώ θέλω να μικρύνω τα δύο Ext4 σε 4,8GB το καθένα. Σκοπεύω να χρησιμοποιήσω το Easus από bootableCD. Ρωτάω για την διαδικασία. Ένα ένα και μετά όλον τον άδειο χώρο στα windows είναι σωστό;

orestisfraSPDR . απάντησε πριν 6 έτη

γενικά χρησιμοποιείς το parition manager των windows για να αλλάξεις κάτι στα windows partitions και το gparted από τα linux για να αλλάξεις κάτι στα linux partitions, εκτός αν δεν λειτουργεί κάτι από τα 2. και ναι μπορείς να μικρύνεις όσο θες τα paritions αρκεί να μην επηρεάσεις τα αρχεία σου. για παράδειγμα όπως το βλέπω το 12,4 δεν πάει με τίποτα 4,8. 7GB ίσως να πάει. μετά θα έχεις:
100ΜΒ - 72,63GB ntfs - 7GB ext - 5,36 unallocated - 2.26GB swap - 4.44GB ext - 20GB unallocated 
για να τα βάλεις αυτά στα windows πρέπει να τα μετακινήσεις δίπλα στο 72,63 και αυτό μάλλον θα δημιουργήσει πρόβλημα.

Mitsos Karamitsos απάντησε πριν 6 έτη

Κατ' αρχήν ευχαριστώ για την πλήρη βοήθεια. Τελευταία ερώτηση. Διαγραφή και επανεγκατάσταση του pclos ή επανεγκατάσταση και των δύο από την αρχή;

orestisfraSPDR . απάντησε πριν 6 έτη

εξαρτάται από: το πόσο χρόνο έχεις, τι θες να έχεις τελικά, πόσα αρχεία θα χάσεις μετά το φορμάτ και αν έχεις κρατήσει (ή μπορείς να κρατήσεις) backup ή δεν σε ενδιαφέρει καθόλου αυτό. 
γενικά το paritioning είναι πολύ σημαντικό. γιαυτό το κάνουμε προσεκτικά πριν την εγκατάσταση του/των λειτουργικού/κών. μετά θα δυσκολευτείς.
πιστεύω ότι με μια επανεγκατάσταση του pclos θα είσαι κομπλέ. τσάμπα κόπος να τα κάνεις όλα από την αρχή.