Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: ΕρωτήσειςΣτήσιμο Οικειακού Δικτύου
Savas Avramidis ρώτησε πριν 2 έτη

Γειά σε όλους! 
Διάβασα ήδη ό,τι έχετε δημοσιεύσει για οικειακά δίκτυα και περιφερειακά αλλά κάπου το χάνω.

Θα ήθελα να στήσω το δίκτυο του σπιτιού μου από την αρχή.
Τρέχουν περίπου 30 συσκευές (τηλεοράσεις, λάπτοπ, IoT για το smarthome, ip κάμερες κα). Η σκέψη μου ήταν να πάρω δικό μου ρούτερ (κρατώντας του παρόχου μόνο ως modem) και να σετάρω ένα WiFi για τα IoT, ένα για τους δύο βασικούς χρήστες του σπιτιού και ένα για guests.

Είχα την εντύπωση ότι έτσι θα μπορώ να έχω και περισσότερο έλεγχο στις ρυθμίσεις firewall. Πχ υψηλό επίπεδο firewall στο smarthome και guest αλλά πιο ελαστικό στους απλούς χρήστες. Ή ακόμα, το IoT να είναι προσβάσιμο μόνο από συγκεκριμένες συσκευές (τα 2 smartphone μας).
Έκανα μια απόπειρα να περάσω OpenWRT σε ένα Mi 4A gigabit, αλλά το έβγαλα off και δεν μπορώ να το κάνω και debrick.

Στόχος μου είναι να μην εξαρτάται όλο το δίκτυο από το modem του παρόχου, αλλά να είναι και ασφαλές. Περισσότερος έλεγχος (όπως ο περιορισμός του bandwith σε ορισμένες συσκευές) είναι θεμιτός.

Πού πρέπει να προσανατολιστώ; Να πάω σε κάποια έτοιμη λύση; Πώς μπορώ να διασφαλίσω ότι το router δίνει όσα ζητάω (ως τώρα βλέπω setup reviews για το καθένα ώστε να πάρω εικόνα); 
Έχω την εντύπωση ότι μπορώ να μείνω άνετα κάτω από τα 100€, αλλά αν πρέπει να προσανατολιστώ σε άλλα setup και budget, παρακαλώ πείτε μου.

Σας ευχαριστώ!
Σάββας

2 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα Σάββα

Παρότι οι δυνατότητες που αναφέρεις υπάρχουν, πρέπει να ψάξεις πολύ να τις βρεις, καθώς δεν είναι κάτι που αναφέρεται συνήθως στα χαρακτηριστικά.

Πρέπει είτε να ξοδέψεις ώρες για να κοιτάξεις τα manual κάθε μοντέλου ή να βρεις κάποιο που έχει ήδη κάτι σχετικό για να στο προτείνει.

Μια λύση θα ήταν επίσης να βρεις κάποιο μοντέλο που είναι συμβατό custom firmware, όπως το DD-WRT ή το Tomato και να το προσαρμόσει όπως θέλεις.

Πάντως, στο budget που αναφέρεις θεωρώ δύσκολο να βρεις μοντέλο με όλα όσα ζητάς.

Savas Avramidis απάντησε πριν 2 έτη

Ευχαριστώ για την απάντηση. 
Μάλλον θα καταλήξω σε κάποιο ολοκληρωμένο router, τουλάχιστον για τώρα.

Πάντως θα ήταν ωραίος κάποιος οδηγός πάνω στην δημιουργία ενός ασφαλούς δικτύου, τουλάχιστον για απλούς χρήστες.

Καλή συνέχεια!!