Stefan Zouzzos ρώτησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα σας,
Αντιμετωπίζω το εξείς πρόβλημα σέναν υπολογιστή ο οποίος διαθέτει windows 10.O Συγκεκριμένος υπολογιστής βρίσκεται σε πρατήριο υγρών καυσίμων και λειτουργεί το σύστημα εισροών εκροών του πρατηρίου  ο οποίος παλιά είχε windows 7 και αναβαθμίστηκε σε windows 10.H αρχική μνήμη του υπολογιστή ήταν 4 γίγα και λόγο του ότι σερνόταν ο υπολογιστής και είχε ανεπάρκεια μνήμης τοποθετήσαμε ακόμα μία μνήμη 4 γίγα οπότε σύνολο 8.Το πρόβλημα είναι ότι όσο περνάνε η μέρες η μνήμη καθημερινα μεγαλώνει προς τα 8 γίγα με αποτέλεσμα να φτάνει σε σημείο να κρασάρει ο υπολογιστής και να υπάρχει πρόβλημα στην λειτουργία του πρατηρίου.Όταν γίνεται επανεκκίνηση όλα καλά.Τι μπορεί να φταίει και να παρουσιάζει το συγκεκριμένο πρόβλημα.Ο υπολογιστής είναι ΗP ELITE DESK 800 G1 TWR ,η μνήμη που έβαλα είναι DDR3
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

5 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα φίλε μου, αυτό που παρατηρείς είναι φυσιολογικό...αυτός είναι και ένας λόγος που πρέπει να κάνουμε συχνά επανεκκίνηση στον υπολογιστή μας...Πέρα από αυτό, θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις και αυτό το εργαλείο το οποίο μπορεί να βελτιώσει κάπως τα πράγματα..Πάντως θα σου πρότεινα να μην παραλείπεις τη συστηματική επανεκκίνηση..

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 4 έτη

Στα Windows, ο όρος "ανεπάρκεια μνήμης" δε στέκει, καθώς η μνήμη που είναι διαθέσιμη στις εφαρμογές δεν είναι η RAM αλλά η λεγόμενη Virtual Memory, που αποτελείται από τη RAM συν τη "μνήμη" που περιέχεται στο swapfile. Μάλιστα, αν και αυτή ακόμα δεν επαρκεί, τα Windows μπορούν από μόνα τους να μεγαλώσουν το μέγεθος του swapfile - κι αυτή η διαδικασία μπορεί όντως να προκαλεί αισθητή καθυστέρηση, σε σημείο που ο υπολογιστής να μην ανταποκρίνεται προσωρινά, και να δείχνει ότι έχει κολήσει. Το μόνο αρνητικό από την υπερβολική χρήση του swapfile είναι ακριβώς τα... πολλά swaps (μνήμη<->δίσκο), πράγμα που μπορεί να προκαλέσει μειωμένη απόδοση και την αίσθηση ότι το σύστημα είναι πολύ φορτωμένο ("σέρνεται"). Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι τα 8GB είναι υπεραρκετά για ένα σύστημα το οποίο τρέχει μια εμπορική εφαρμογή και έναν browser (κι όπως είπα παραπάνω, τα Windows μπορούν εν ανάγκη να χρησιμοποιήσουν ακόμα περισσότερη virtual μνήμη, αν χρειαστεί - πρακτικά απεριόριστη).
Πώς θεωρείς ότι "η μνήμη μεγαλώνει προς τα 8GB"? Η κατάσταση που περιγράφεις ονομάζεται "memory leaks", και οφείλεται σε κάποια κακογραμμένη εφαρμογή, driver ή ακόμα και ιό, η οποία δεσμεύει συνεχώς μνήμη, την οποία δεν απελευθερώνει όταν τελειώσει την εργασία της. Με τη χρήση μερικών απλών εργαλείων που περιλαμβάνονται στα Windows (Task Manager και Resource Monitor), μπορείς να δεις ποιά εφαρμογή ή driver κρατάει πολλή μνήμη. Προσοχή, η μνήμη που αναφέρει ο Task Manager δεν είναι πάντα ακριβής, πρόκειται για τη λεγόμενη foreground memory, ουσιαστικά τη μνήμη που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα, κι όχι τη συνολική virtual memory που έχει δεσμεύσει η εφαρμογή. Πιό ακριβή εικόνα μπορεί να σου δώσει το Resource Monitor. Αφού εντοπίσεις την εφαρμογή που σου τρώει τη μνήμη, αρκεί να την κλείσεις και να την ξανανοίξεις (ο resource manager των Windows, απελευθερώνει όλα τα resources, συμπεριλαμβανομένης και της μνήμης, που η εφαρμογή "ξέχασε" να επιστρέψει). Αν η εφαρμογή αυτή είναι η εφαρμογή διαχείρισης του πρατηρίου, και εφόσον το πρόβλημα παρουσιάζεται σε διάστημα ημερών, καλό θα ήταν να την κλείνετε και να την ξανανοίγετε, κάθε πχ 1, 2 ή 3 ημέρες, σε ώρα που αυτό είναι δυνατόν - αν και η ιδανική λύση θα ήταν η εταιρεία που την κατασκεύασε να διορθώσει τα memory leaks, σε κάποια μελλοντική έκδοση...
Αλλά επειδή το "crashάρισmα λόγω ανεπάρκειας μνήμης" μου φαίνεται περίεργο, καλό θα ήταν να δεις και τα settings για το swapfile σου. Πας Control Panel->System->Advanced->Performance->Settings->Advanced->Virtual Memory, κι εκεί μπορείς να δεις μήπως έχετε επιλέξει να μην χρησιμοποιείται swapfile, ή αν έχετε θέσει άνω όριο (στο οποίο και το σύστημα χτυπάει).

Stefan Zouzzos απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.Έχω δοκιμάσει τα πάντα όσων αφορά να διορθώσω τα leak memory(μέθοδοι αποκατάστασης του προβλήματος μέσο internet) αλλά το πρόβλημα παραμένει.Δηλαδή κάνοντας επανεκκίνηση τον υπολογιστή επανέρχεται κανονικά σε φυσιολογικα επίπεδα και με πέρασμα των ημερών η μνήμη RAM δουλεύει στο μέγιστο βαθμό.7,5/8gb μνήμης.Κατέβασα το πρόγραμμα clean memroy αλλά δεν φάνηκε να κάνει κάτι.Μήπως μπορείτε να μου προτείνεται κάποια άλλη λύση¨?

Σας ευχαριστώ

Stefan Zouzzos απάντησε πριν 4 έτη

Καλημέρα σας,
Όσων αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα με την αύξηση μνήμης ram,μίλησα με την εταιρεία του προγράμματος και μου στείλανε νέους σκληρούς δίσκους,διότι μου επισημάνανε ότι κάποια εφαρμογή δεν γράφτεικε σωστά η ενδεχωμένος να υπάρχει κάποιος ιος..Έκανα την εγκατάσταση από την αρχή και συνεχίζει και κάνει τα ίδια.Υπάρχει περίπτωση αυτό το πρόβλημα να οφείλεται σε υπολογιστή?
Σας ευχαριστώ

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα φίλε μου, μπορεί αυτό το leak να οφείλεται στο να είναι κακογραμμένο το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς...ή να υπάρχει κάποια ασυμβατότητα με το δικό σου σύστημα..το άλλο που θα μπορούσες να δοκιμάσεις είναι να αλλάξεις τις ram που χρησιμοποιείς..