Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: ΕρωτήσειςΣυμβατότητα διεπαφής κάρτας γραφικών
Stelios Nasios ρώτησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω άμα μπορώ να βάλω κάρτα γραφικών με PCI Express x16 4.0 σε μητρική με x16 3.0... θα έχω κάποιο πρόβλημα σοβαρό, γιατί ένας μου είπε ότι άπλα θα υπάρχει μια μικρή διαφορά σε θέμα fps 4-5. Ισχύει κάτι τέτοιο? 

4 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 έτη

Μια μητρική με PCIe3.0 δεν θα κάνει αξιοποίηση του PCIe4.0 της κάρτας, καθώς θα λειτουργεί σε PCIe3.0. Τώρα, αναμένεται η κάρτα με PCIe4.0 να είναι πιο γρήγορη από την αντίστοιχη με PCIe3.0 (και πιο ακριβή), απλώς δε θα κάνει χρήση του PCIe4.0, δλδ θα έχει χαμηλότερη απόδοση απ' ότι σε μια μητρική με PCIe4.0, αλλά όπως είπα παραπάνω, εφόσον είναι νεότερη και καλύτερη από την PCIe3.0 που αντικαθιστά (?) θα έχει καλύτερη απόδοση απ' ότι η παλιά.

Stelios Nasios απάντησε πριν 2 έτη

Δεν ξέρω άμα μπορείτε να μου το απαντήσετε αυτό αλλά ξέρουμε πόσο απόδοση χάνει μία κάρτα PCIe4.0 σε λειτουργία PCIe3.0? Πάνω απ το μισό κάτω? 

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 έτη

Το θεωρητικό bandwidth του PCIe4.0 είναι διπλάσιο του PCIe3.0, αν μιλάμε για τον ίδιο αριθμό lanes. Btw το PCIe3.0×16 έχει αρκετά μεγάλο bandwidth, και αν η κάρτα σου όντως μπορεί να λειτουργήσει με ×16 lanes σε PCIe3.0 ενδέχεται ο περιορισμός να μην έρχεται από το bus του PCI αλλά από την κάρτα - και πιθανόν και από τον επεξεργαστή (CPU bottleneck). Και παίζει ρόλο και η μνήμη της, όπως και το resolution και τα quality settings σου. Δες μερικά links εδώ, εδώ και εδώ (τα βρήκα με Google Search: PCIe3.0 limitation fps).
 
Επίσης, στο site pc-builds.com μπορείς να δώσεις το configuration σου και να πάρεις μια ιδέα πόσα fps μπορείς να περιμένεις. Στο ίδιο site υπάρχουν κι άλλες επιλογές, δες στο menu Calculators, πχ Bottleneck Calculator, όπου μπορείς να αξιολογήσεις το μηχάνημά σου για General Tasks, Processor-Intense Tasks ή Graphic Card Intense Tasks. Όχι πάντα 100% ακριβές (και οπωσδήποτε όχι "επιστήμη") αλλά μπορείς να έχεις μια εκτίμηση.

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλημέρα Στέλιο, όπως σου ανέφεραν και παραπάνω δεν τίθεται θέμα συμβατότητας της κάρτας γραφικών..δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Σίγουρα θα έχεις μία μικρή πτώση στην απόδοση αλλά σε καμία περίπτωση το μισό..