Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Αγορά ΥπολογιστήΣυναρμολόγηση νέου υπολογιστή για Linux
Giorgos Kormikiaris ρώτησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα!
Με την πολύτιμη βοήθειά σας επέλεξα τελικά τα μέρη του νεου μου υπολογιστή. Επειδή δεν είμαι και ο πιο ειδικός στο hardware έχω κάποιες ερωτήσεις:

1) Διάβασα κάποιους χρήστες να αναφέρουν κάπου ότι ο ssd samsung M.2 ανεβάζει θερμοκρασίες και ίσως χρειαστεί την ειδική ψύκτρα γι'αυτούς τους δίσκους. Νομίζετε ότι ευσταθεί κάτι τέτοιο και αν ναι σε ποια κατηγορία του pc configuration μπορώ να βρω μια τέτοια ψύκτρα για να την προσθέσω?
2) Επειδή δεν είχα ποτέ δύο εσωτερικούς δίσκους, αλλά πάντα ένα εξωτερικό που κρατούσα τα μεγάλα αρχεία, να φανταστώ ότι ο δεύτερος hdd εσωτερικός θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάπως έτσι? Να μεταφέρω δηλαδή εκεί τα προσωπικά αρχεία (μουσική, φωτό, βίντεο, κλπ) και οι home και root folder (είμαι σε linux) να παραμένουν στον ssd?
Τα παιχνίδια που είναι στον .local φάκελο του home folder μπορούν να μεταφερθουν στον hdd?
Αν έχετε να μου προτείνετε κάτι ή αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα συμβατότητας στο setup μου παρακαλώ να μου το αναφέρετε.
Ευχαριστώ πολύ!

2 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα Γιώργο. 
Μην σε απασχολεί καθόλου το θέμα της θερμοκρασίας, προσωπικά έχω 960 Pro M.2 και ουδέποτε είχα το παραμικρό θέμα.
Τον δεύτερο εσωτερικό δίσκο θα τον βλέπεις σαν μία ακόμα μονάδα δίσκου, λογικά sdb1.
Γιατί να μην βάλεις όλο το /home στον δεύτερο δίσκο? Αν κάνεις καθαρή εγκατάσταση, το επιλέγεις κατά το partitioning. Αν όχι, μέσα από το /etc/fstab μπορείς να ορίσεις που είναι το /home, είναι αρκετά απλό.
Για τη σύνθεση, δεν συνιστούμε AMD κάρτα γραφικών σε Linux, η συμβατότητα είναι κατά πολύ χειρότερη από των Nvidia, το ίδιο και το επίπεδο των drivers. Βάλε μια GTX 1050 καλύτερα. Με τον επεξεργαστή δεν θα έχεις θέμα.
Επίσης, η ψύκτρα Wraith που έρχεται με τον Ryzen 7 είναι αρκετά ικανοποιητική. Αν δεν ψάχνεις να κάνεις πιο αθόρυβο υπολογιστή, δεν υπάρχει λόγος να αγοράσεις ξεχωριστή.
Αν δεν σκοπεύεις να βάλεις μεγαλύτερη κάρτα γραφικών στα επόμενα 2-3 χρόνια, ένα αρκετά μικρότερο τροφοδοτικό θα σε καλύψει με την 1050, ακόμα και 350W. Αυτό είναι πολύ καλή επιλογή.

Giorgos Kormikiaris απάντησε πριν 6 έτη

Καλημέρα Άγγελε!
Αφού έστειλα την ερώτηση είδα ένα βίντεο του Αντώνη για τον ryzen 2700 και είδα ότι όντως έχει δική του ψύκτρα, οπότε ναι δεν θα χρειαστεί ν'αγοράσω επιπλέον ψύκτρα. :)
Με τις εταιρίες γραφικών και το linux τα πράγματα ήταν έτσι όπως τα λες για χρόνια, αλλά τα τελευταία δύο έχουν άλλαξει. Η Amd κατήργησε τους προηγούμενους κλειστούς drivers (catalyst) και προσφέρει πολύ καλούς ανοιχτούς drivers (amdgpu) κάτι που είναι και το ζητούμενο στο linux, σχεδόν ισότιμους  ή και καλύτερους από τους κλειστούς της (amdgpu-pro).
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amdgpu-1730-radeonsi&num=1
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amdgpu-1750-open&num=1
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amdgpu-pro-1830&num=1
Οι ανοιχτοί της nvidia από την άλλη είναι χάλια και οι κλειστοί της όντως παραμένουν η καλύτερη επιλογή για παιχνίδια αλλά δεν λειτουργούν πάντα απροβλημάτιστα σε linux. Δεδομένου ότι έχω και οθόνη με freesynch, η amd θεωρώ ότι είναι για μένα καλύτερη επιλογή.
Για την τοποθέτηση του home folder στον hdd πέρασε από το μυαλό μου αλλά σκέφτηκα ότι εκεί μαζί με όλα τ'άλλα βρίσκονται επίσης και τα configs των εγαρμογών. Δεν θα δημιουργήσει κάποιο θέμα αυτό με την ταχύτητα-απόκριση των εφαρμογών;
Σ'ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και την πληροφόρηση! :)