Βαγγελης Γιαννακοπουλος ρώτησε πριν 6 μήνες

Γεια σας παιδια!!Θελω να συνδεσω ενα ζευγαρι εξωτερικα ηχεια σε εναν desktop υπολογιστη dell optiplex 3010 (Αυτον εδω). Προσπαθησα αλλα δεν τα εχω καταφερει.Παω στις ιδιοτητες των windows (Εχω 10αρια)επιλεγω προσθηκη bluetooth ή αλλης συσκευης αλλα δεν μου βγαζει τα εξωτερικα ηχεια.Επισης το pc εχει ενσωματωμενα ηχεια αλλα δεν ειναι πολυ δυνατα.Τα εξωτερικα ηχεια τα θελουμε κυριως για ασκησεις listening σε φροντιστηριο Αγγλικων.Το jack 3.5 mm το βαζω κανονικα στην σωστη υποδοχη στο rear panel.Καμια ιδεα?
Ευχαριστω.

6 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 6 μήνες

Καλησπέρα Βαγγέλη, ποια είναι τα ηχεία που θες να συνδέσεις? Δοκίμασες τόσο από την μπροστινή όσο και από την πίσω θέση του υπολογιστή να συνδέσεις τα ηχεία ?

 

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 6 μήνες

Τα ηχεία είναι bluetooth ή ενσύρματα? Δε μπορεί να είναι και τα δύο - κάνεις λόγο για jack 3.5 mm. Τα ηχεία αυτού του τύπου δε "φαίνονται" σα συσκευή γιατί δε δίνουν feedback, δλδ το connector 3.5 mm jack είναι output-only - το σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει αν υπάρχει κάτι συνδεδεμένο, αλλά μέχρι εκεί. Από τα sound properties των Windows ή από το "driver" της κάρτας ήχου (ή του ενσωματωμένου chip) μπορείς να ορίσεις σε ποιές συσκευές γίνεται output του ήχου, οπότε δες μήπως είναι απενεργοποιημένο από εκεί. Για παράδειγμα αν το output είναι σε κάποια συσκευή με όνομα όπως "Realtek Digital Output" ενώ εσύ το θέλεις στο jack θα πρέπει να το γυρίσεις στο "Speakers". Και στα Properties των "Speakers" στο tab "General" υπάρχει μια ενότητα "Jack Information" με την επιλογή "Rear Panel 3.5mm Jack" ενεργοποιημένη. Και κάτι στοιχειώδες, η υποδοχή των 3.5mm δε δίνει ρεύμα ικανό να οδηγήσει παθητικά ηχεία, το πολύ ακουστικά, ή έστω πολύ μικρά ηχεία μεγάλης ευαισθησίας. Χρειάζεσαι αυτοενισχυόμενα ηχεία τα  οποία βέβαια έχουν και τροφοδοσία ρεύματος. Μπορείς να συνδέσεις ακουστικά για να διαπιστώσεις αν φταίνε τα ηχεία ή η υποδοχή και οι ρυθμίσεις audio.

Βαγγελης Γιαννακοπουλος απάντησε πριν 6 μήνες

Τα ηχεια ειναι παλια,απο το 2000.Ειναι Chronos SP-902A.Εχουν τροφοδοσια ρευματος.Απο τις ρυθμισεις ηχου κατω δεξια δεν μου τα βγαζει σαν επιλογη εξοδου,μου βγαζει μονο τα ενσωματωμενα.Ο Η/Υ ειναι στο φροντιστηριο,τωρα ειμαι σπιτι.Αυριο θα συνδεσω πισω ακουστικα να δω αν δινουν ηχο.Απο την υποδοχη μπροστα ομως τα ακουστικα δουλευουν μια χαρα.
Επισης κατι αλλο που δεν ξερω αν παιζει ρολο.Το καρφι jack εχει δυο γραμμες και οχι 3 ή 4 οπως πολλα αλλα.

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 6 μήνες

Αν έχεις συνδεδεμένα ακουστικά στη μπροστινή υποδοχή θα πρέπει να τα βγάλεις, γιατί σε πολλά κουτιά μπλοκάρει τον ήχο αλλού (προκειμένου να ακούς μόνο από τα ακουστικά). Δεν ξέρω τι εννοείς με 2 ή 3 γραμμές για το jack, πάντως τα στερεοφωνικά ηχεία χρειάζονται jack με 3 επαφές, μία για κάθε κανάλι συν μία για την (κοινή) γείωση, όπως αυτό στην παρακάτω photo:

Σχεδόν όλες οι υποδοχές audio των υπολογιστών (με πράσινο χρώμα, ή μαρκαρισμένη με κάποιο σύμβολο ή label) λειτουργούν με βύσμα τέτοιου τύπου, και όχι 4 επαφών, σαν αυτά που έχουν τα headset (η επιπλέον επαφή είναι για το μικρόφωνο) - η σύνδεση του μικροφώνου γίνεται σε ξεχωριστή υποδοχή, χρώματος ροζ.
 
Αν δεν έχεις ήχο στην πίσω (πράσινη) υποδοχή, δες και πάλι τα audio properties (θέλει λίγο ψάξιμο γιατί ορίζονται σε αρκετά σημεία). Μπορεί ακόμα να χρειάζεται να εγκαταστήσεις και κάποιο driver (από το site τους), αλλιώς ας το δει κάποιος από το service.

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 6 μήνες

Βαγγέλη, από τη στιγμή που πρόκειται για ηχεία, το βύσμα που διαθέτεις είναι σωστό. Δοκίμασε να παίξεις με τις ρυθμίσεις των ηχείων μέσα από τα Windows και να απενεργοποιήσεις τα ενσωματωμένα ηχεία έτσι ώστε να δίνεις τον ήχο στα εξωτερικά. Πάντως δεν χρειάζεται να προσθέσεις κάτι, κανονικά θα πρέπει να λειτουργήσουν αμέσως.

 

Βαγγελης Γιαννακοπουλος απάντησε πριν 6 μήνες

Τελικα δουλεψαν.Αφαιρεσα απο μπροστα τα ακουστικα και δουλεψαν.Σας ευχαριστω για τη βοηθεια.