George Pap ρώτησε πριν 1 έτος

Καλησπέρα θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με ασφάλεια είναι κάπως γενικές οπότε ότι μπορείτε να απαντήσετε.

  1. Όσο αφορά τα κινητά και τον λογαριασμό της google που συνδεόμαστε, αν μπορούμε μέσα από κάπου από τις ρυθμίσεις να δούμε αν κάτι έχει παραβιαστεί η εάν όλα είναι εντάξει. Και επίσης αν κάτι έχει παραβιαστεί κτλπ αλλάζοντας συσκευή τηλεφώνου θα ήταν προτιμότερο να κάνουμε καινούριο λογαριασμό google η απλά αν αλλάξουμε κωδικούς θα είναι οκ?
  2. Υποθέτω ότι υπάρχουν σίγουρα προγράμματα που όταν είμαστε σε ένα είτε εταιρικό είτε οικιακό δίκτυο κάποιος να παρακολουθεί τι επισκεπτόμαστε κτλπ. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν υπάρχει τρόπος να μην μπορεί άλλος να δει τι επισκεπτόμαστε και αν υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για έμπιστα κρυπτογραφημένα site https μπορεί ακόμα και σε αυτά να δει κάποιος τους κωδικούς η σε αυτά τα site είμαστε ασφαλείς? Υποθέτω πχ ακόμα και εφαρμογες τυπου viber δεν θα μπορεί κάποιος να ελέγξει. Τι μπορούμε να κάνουμε να μην δει άλλος στο ίδιο δίκτυο την δραστηριοτητά μας.
  3. Τέλος θέλω να ρωτήσω πως μπορούμε να τσεκάρουμε ότι το ρουτερ μας είναι ασφαλής? Πχ πρέπει να δούμε κάτι στις ρυθμίσεις του interface του router (είχα διαβάσει κάτι για ανοικτές θύρες κτλπ αλλά δεν πολυκαταλαβα) και τι μπορεί να γίνει μπορεί κάποιος να μας επιτεθεί μέσω router ακόμα και αν έχουμε ενημερωμένο antivirus. Και σε περίπτωση που κάποιος υπολογιστής κολλήσει κάποιο ιό διατρέχουν κίνδυνο και άλλες συσκευές που πιθανόν να συνδέονται στο ίδιο δίκτυο?Σας ευχαριστώ ξέρω ρώτησα πολλά.

 

4 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 1 έτος

Καλημέρα Γιώργο!

1)Εξαρτάται από την περίπτωση. Αν καθαρίσεις τις συσκευές σου από ιούς, αποκτήσεις ξανά πλήρη πρόσβαση στον λογαριασμό σου, αλλάξεις κωδικούς και ενεργοποιήσεις το 2FA, δεν θα έχεις θέμα με τον τωρινό λογαριασμό.

2)Αν δεν θες ο διαχειριστής του δικτύου να βλέπει τη δραστηριότητα σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο VPN. Οι κωδικοί σε https σελίδες είναι κρυπτογραφημένοι, δεν μπορεί να τους δει κάποιος.

3)Αν δεν το έχεις πειράξει, δεν θα έχει άλλες ανοιχτές θύρες πέρα από τις προεπιλογές που χρειάζεσαι έτσι κι αλλιώς. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο να δεις πέρα από τις συνδεδεμένες συσκευές και αν έχεις το τελευταίο firmware. Πάντα υπάρχει κίνδυνος επίθεσης, ακόμα και στα πιο ενημερωμένα συστήματα, πχ μπορεί να έχει κενό ασφαλείας το λειτουργικό. Ναι, αν μολυνθεί ένας υπολογιστής, είναι δυνατό να μολύνει όλους τους υπολογιστές στο δίκτυο.

George Pap απάντησε πριν 1 έτος

Καλησπέρα και πάλι, έλεγχο για firmware που ανέφερες πως μπορούμε να το δούμε αυτό? Και πως ξέρουμε αν είναι όντως ενημερωμένο και σε περίπτωση που δεν είναι τι κάνουμε? Και μια τελευταία χαζή ερώτηση εφαρμογές τύπου viber υπάρχει περίπτωση σε κοινό δίκτυο να μπορέσει κάποιος να δει μηνύματα κτλπ υποθέτω πως όχι από την στιγμή που είναι πλήρως κρυπτογραφημένες αυτές οι εφαρμογές
Σε ευχαριστώ

Deleted User απάντησε πριν 1 έτος

Καλημέρα ,πηγαίνεις στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή του ρούτερ να δεις αν υπάρχει νεότερη έκδοση . Πρέπει να κάνεις τη διαδικασία με καλώδιο ethernet (δηλ ενσύρματη σύνδεση υπολογιστή και ρούτερ)
 
Για τα παραπάνω ερωτήματά σου ,μπορείς να ελέγξεις το ρούτερ από εδώ.
 
https://www.f-secure.com/us-en/home/free-tools/router-checker
 
Αν το ρούτερ μολυνθεί ,εδώ γράφει σχετικά. Μπορείς να κάνεις hard reset αν χρειαστεί.
 
https://nordvpn.com/blog/router-malware/
 
Κι εδώ ,τί να κάνεις για την ασφάλεια στο ρούτερ.
 
https://www.pcsteps.gr/101812-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%BB%CE%AD%CE%B2%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-wifi-%CE%BC%CE%BF%CF%85-router/

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 1 έτος

Στη σελίδα ρυθμίσεων του router γράφει ποια έκδοση firmware έχει. Στη σελίδα του κατασκευαστή μπορείς να δεις αν υπάρχει κάποια νεότερη. Δεν μπορεί, τουλάχιστον όχι εύκολα, καθώς όπως είπες τα μυνήματα είναι κρυπτογραφημένα στις περισσότερες εφαρμογές μηνυμάτων.