Dimitrios Sarafis ρώτησε πριν 9 έτη

Aς υποθεσουμε οτι εχουμε στη διαθεση μας 2 ssd και 2 hd .....και μαλιστα διαφορετικων μεγεθων αποθ. χωρου.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Ειναι εφικτη η παρακατω λειτουργια ...?

Οι 2 ssd σε διαταξη raid 0 (κερδιζουμε χωρο αν οι ssd ειναι μικροι π.χ. 120 gb ο ενας και 60 Gb ο αλλος ...παμε στα 180) για ταχυτητα δεν το συζηταω ηδη γνωριζουμε ποσο γρηγοροι ειναι οι ssd.
Οι 2 HD σε διαταξη raid 1 (αποθ.χωρος ισος με το μικροτερο δισκο...)
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Θα μπορουσε καποιος να μου γιατι ολα αυτα και να μην πας απευθειας σε raid 10
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εαν η παραπανω διαταξη ειναι εφικτη .....αξιοποιω ssd που ηδη εχω αγορασει και ειναι μικροι σε χωρο ......δεν πεταω παλιους HD απο παλιες αναβαθμισεις ..κανοντας καποιες υποχωρησεις οσον αφορα στην ασυμφωνια των αποθηκευτικων τους χωρων.
ΤΕΛΟΣ
Βεβαια ολα αυτα με προυποθεση οτι στο raid 0 εχω μονο τα προγραμματα (ανα πασα στιγμη με ενα image file μπορω να τα ανακτησω) και στο raid 1 αποθηκευω τα αρχεια που δημιουργω απο τα προγραμματα που δημιουργω απο το raid 0

Παρακαλω κριτικες και αποψεις για τυχον λαθος συλλογισμο , και καλυτερες προτασεις.....

6 Απαντήσεις

gewrgios pappas απάντησε πριν 9 έτη

raid 1+0 με 2 ssd και 2 hdd not good idea..θα εχεις bottleneck οσον αφορα τη ταχυτητα ,στην ουσια χαραμιζεις τους ssd ..επεισης 2 ssd ( 60+120)σε raid 0 θα γινει 120 και οχι 180(διοτι ο μικροτερος σου ειναι 60 και θα γινει split με αλλα 60)...αυτα απο εμενα τα υπολοιπα θα στα πει καποιος αλλος γιατι δεν εχω μεγαλη εμπειρια στο raid

Dimitrios Sarafis απάντησε πριν 9 έτη

Επομενως θα ειχε νοημα αν και οι δυο ssd ειναι 120 και 120 ....?

Ευχαριστω

gewrgios pappas απάντησε πριν 9 έτη

εννοειται γιατι το συστημα θα βλεπει 240GB..εγω τρεχω raid 0 με 2 x samsung evo 256gb και τα κανω backup με το acronis πανω σε ενα NAS και ειμαι υπερ ευχαριστημενος(ταχυτητα και ασφαλεια)....περιμενε και τον αγγελο να σου πει τη γνωμη του

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 9 έτη

Δημήτρη, RAID 10 με τους δίσκους που λες θα ήταν σαν να έχεις μια Ferrari και να της δέσεις πίσω ένα 2CV με σκασμένα λάστιχα.

Όπως είπε και ο Γιώργος, με τους δύο δίσκους SSD που έχεις το RAID 0 θα είναι 120GB και θα έχεις άλλα 60GB εκτός RAID εντελώς από τον ένα δίσκο που περισσεύουν, ένα σκέτο partition μόνο του. Δεν γίνεται να είναι ασύμμετρο το RAID.

Βασικά, πούλα, χάρισε ή πέτα τον 60άρη, έτσι κι αλλιώς όλοι οι SSD σε αυτή την χωρητικότητα έχουν τα χάλια τους, και πάρε έναν 120άρη, ιδανικά ίδια μάρκα και μοντέλο, για να τους τρέξεις σε RAID.

Kostas Theodoridhs απάντησε πριν 9 έτη

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΆΓΓΕΛΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΎΣΕ ΝΑ  ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑ ΟΔΗΓΟ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ  ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ  RAID 0 ΔΗΛΑΔΉ ΈΝΑΝ ΟΔΗΓΌ ΠΩΣ ΓΊΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΆ ΤΙ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ  ΤΙ ΣΚΛΗΡΟΥΣ ΔΙΣΚΟΥΣ ΤΙ ΧΩΡΙΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΈΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΟΡΜΑΤ 
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ  ΠΟΛΛΟΙ 

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 9 έτη

Κώστα, καλό είναι να ξεκινάς δικό σου θέμα, να μην γράφεις απάντηση στο θέμα τρίτου.

Γενικά το RAID 0 δεν το συνιστώ. Το μόνο που ωφελεί είναι στην ταχύτητα της εγγραφής. Στην ταχύτητα της ανάγνωσης ένα σωστό RAID 1 είναι εξίσου γρήγορο, και έχει και την έξτρα ασφάλεια.