Κώστας Ηλιάδης ρώτησε πριν 4 έτη

Χαίρετε. Έχω τον m.2 ssd sx6000 lite PCIe, NVMe της adata/xpg. Τον τοποθέτησα στο laptop μου (asus x505b vivobook) στη σχετική υποδοχή της motherboard μιας που το άνοιξα για προσθήκη μνήμης.
Δυστυχώς όμως δεν βλέπω να αναγνωρίζεται και καθώς έψαξα για το συγκεκριμένο motherboard (εκ των υστέρων κακώς) αναφέρει τη δυνατότητα για m.2 sata 3 ssd. Είναι ασύμβατος αυτός ο ssd για το laptop ή υπάρχει τρόπος να το δει; 
Ευχαριστώ

5 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα Κώστα, ούτε μέσα από το bios το βλέπεις?

Κώστας Ηλιάδης απάντησε πριν 4 έτη

Καλημέρα Γιώργο, όχι δυστυχώς δεν μου μοιάζει να το βλέπει.. στο bios που βλέπω σε γραφικό περιβάλλον (asus bios utility) στο πεδίο storage αναφέρει Serial ATA Port 0 τον δίσκο που ήδη υπάρχει και κάνοντας κλικ στο > αναφέρει Serial ATA Port 1 και τρεις φορές το Empty από κάτω.. στο advanced mode του bios, στο sata configuration εμφανίζει μόνο τον hdd με mode AHCI. Ψάχνοντας γενικότερα διαβάζω πως είναι διαφορετικά πρωτόκολλα τα δύο αυτά (sata 3 m.2 και nvme m.2). Έχω λίγο μπερδευτεί και βασικά αναρωτιέμαι γιατί να ταιριάζει τόσο η σύνδεση.. πιο ταιριαστή φαίνεται για το nvme που είναι m-key παρά για sata ssd που είναι m&b key.. Θα μπορούσε δηλαδή να τον βλέπει χωρίς να εκμεταλλεύεται την παραπάνω ταχύτητα που προσφέρουν οι nvme.. Εκτός αν πρέπει να κάνω κάτι που δεν το γνωρίζω..
Ευχαριστώ

Κώστας Ηλιάδης απάντησε πριν 4 έτη

Τελικά πήρα έναν ssd m.2 sata 3 από γνωστό e-shop που είχε προσφορά στα 128gb και τον έβαλα στο laptop. Αναγνωρίστηκε αμέσως από το bios. Στα windows ήθελε να γίνει format για να τον δούν. Οπότε τώρα θα κάνω την μεταφορά λειτουργικού και αλλαγή δίσκου boot. Μου έμεινε ο άλλος. Ίσως βρω τρόπο με κάποιον adaptor να τον βάλω στο PC γιατί δεν έχει υποδοχή τέτοια, μόνο δύο ελεύθερες PCIe x1. Κάθε γνώμη δεκτή.

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 4 έτη

Κώστα για τον σταθερό μπορείς να δεις αυτόν ή αυτόν τον αντάπτορα..Πολύ πιθανό η μητρική να μην είναι συμβατή με NVMe δίσκους ή ο συγκεκριμένος δίσκος να μην υποστηρίζει SATA..

 

Κώστας Ηλιάδης απάντησε πριν 4 έτη

Ευχαριστώ, κάτι τέτοιο έχω και εγώ στο μυαλό μου για να μην πάει χαμένος.. Βασικά ναι, πιστεύω και τα δύο.. και η μητρική και ο δίσκος (SX6000 Lite M.2 2280 PCIe Gen3x4) είναι ασύμβατα. Γι' αυτό σκεφτόμουν κάποιον αντάπτορα.. αλλά ίσως δεν γίνει δουλειά ούτε με αυτόν.
Επίσης ο σκοπός θα ήταν να χρησιμοποιηθεί για boot δίσκος μιας και δεν έχει ssd ο σταθερός που ούτε και αυτό ξέρω αν είναι δυνατό..
Ευχαριστώ και πάλι, θα πειραματιστώ και ενημερώνω.. δεν είναι και μεγάλο το κόστος..