Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΤο pc δεν κάνει boot (κολλάει στην οθόνη της mobo)
Xpecial X. ρώτησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα, ο υπολογιστής μου (windows 10, boot ssd: 860 evo, δεύτερος σκληρός για αποθήκευση, mobo: z97p-d3) ενώ δούλευε κανονικά, μετά από ένα manual restart που έκανα, κολλάει στην οθόνη με το logo της mobo που δείχνει τις τελίτσες να κάνουν load και δε κάνει boot. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει από προχθές, έχω κάνει πολλά hard reset (μόνο ποντίκι-πληκτρολόγιο-οθόνη συνδεδεμένα) και συνήθως κάνει αυτό, αλλά καμιά φορά αντί για τις τελίτσες εμφανίζει μήνυμα "prepairing automatic repair", και μετά από λίγο μαυρίζει η οθόνη και μένει έτσι.

Έχω δοκιμάσει να βγάλω την μπαταρία για να κάνει reset το bios και δε βοήθησε, προσπάθησα να κάνω και boot με ένα ένα τα ram sticks και πάλι τίποτα. Έφτιαξα ένα bootable usb για να κάνω repair τα windows αλλά κάνοντας boot από το usb, εμφανίζει την μωβ-μπλε οθόνη του installer και κολλάει εκεί, χωρίς να δείχνει κάτι άλλο. Άλλαξα και 3 θύρες στο usb και δε βοήθησε και το usb το δοκίμασα σε άλλο pc (laptop) και ο installer ξεκινούσε κανονικά. Τα bios settings φαίνονται κομπλέ και αναγνωρίζεται όλο το hardware.
Άμα επιλέξω manually τον ssd ως boot-drive (γιατι το default είναι ο windows boot manager, που αναφέρει τον ssd ως το drive που θα χρησιμοποιήσει), τότε εμφανίζει μαύρη οθόνη και μετά από λίγο λέει "a disk read error occurred, press ctrl+alt+del to restart". Αυτό σημαίνει απαραίτητα ότι ο δίσκος τα έπαιξε; Γιατί μου φαίνεται περίεργο μιας και ο δίσκος είναι σχετικά καινούριος και δούλευε άψογα, και επίσης είναι περίεργο που δε bootάρει καν από usb, κάτι που δεν επηρεάζεται από τον δίσκο.
Υπάρχει κάτι που μπορώ να δοκιμάσω πριν ψάξω άτομο να δοκιμάσω τους δίσκους; Και έστω ότι μεταφέρω τα αρχεία και θέλω να κάνω format, πως θα το κάνω άμα δε τρέχει τον installer από usb, μπορώ να το κάνω σε άλλο pc και να κουμπώσω τον δίσκο μετά στο δικό μου; 

Ευχαριστώ.
 

3 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλημέρα φίλε μου

Αν προσπαθήσεις να εγκαταστήσεις κάποια έκδοση Linux, ο installer τρέχει κανονικά ή έχεις και εκεί κολλήματα;

Xpecial X. απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα, εν τέλη εντόπισα πως το πρόβλημα ήταν ο δευτερεύων σκληρός αποθήκευσης, όσο είναι συνδεδεμένος στο σύστημα δε λειτουργεί κανένας installer, ούτε κάνει boot. Άμα τον αποσυνδέσω, τα windows bootάρουν κανονικά.

Προσπαθώντας να ανακτήσω τα αρχεία, σύνδεσα τον αποσυνδεδεμένο σκληρό στο pc όσο ήταν ανοικτό αφού είχα βεβαιωθεί ότι στο BIOS το "SATA Mode" ή "SATA Type" είναι ρυθμισμένο σε AHCI, ώστε να λειτουργεί το hot swap των SATA devices. Ο σκληρός όμως δεν αναγνωρίστηκε από το σύστημα, ούτε στον device manager των windows εμφανίστηκε και προφανώς software όπως το Disk Drill δε τον έβλεπε. Έχω την εντύπωση βέβαια πως ο σκληρός λειτουργούσε μηχανικά και νομίζω περιστασιακά άκουγα έναν αφύσικο θόρυβο από αυτόν.

Σε αυτή τη φάση ποιες είναι οι επιλογές μου για ανάκτηση αρχείων, μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω εγώ; Η σε τι είδους επαγγελματία θα πρέπει να απευθυνθώ; 
Ευχαριστώ.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Από τη στιγμή που δεν αναγνωρίζεται ο δίσκος, μόνο κάποια ειδική εταιρεία μπορεί να κάνει την ανάκτηση. Μπορεις να δεις την εταιρεία που προτείνουμε εδώ.