Γιώργος Μπέλλας ρώτησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα! Έχω ένα προβληματάκι σχετικά με τον τύπο αρχείων μου (όλα μου τα αρχεία...φωτογραφίες, βίντεο, μουσική). Δεν γνωρίζω αν κατά λάθος εχθές που έκανα στο λάπτοπ μου επαναφορά συστήματος αν έσβησα κάτι, αλλά από σήμερα μου εμφανίζει όλα μου τα αρχεία με τον τύπο MOKA που ούτε καν τον έχω ξαναδεί και δεν ξέρω τι είναι. Το έψαξα λίγο μήπως βρω τι είναι και επιλύσω το πρόβλημα αλλά δεν κατάφερα να το βρω. Τι μπορώ να κάνω;  

6 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα Γιώργο

Είσαι σίγουρος ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από την επαναφορά;

Τα αρχεία .moka είναι κρυπτογραφημένα αρχεία από κάποιο Ransomware. Δηλαδή ένα κακόβολο λογισμικό που ζητά πληρωμή για να αποκρυπτογραφήσει τα αρχεία.

Για αρχή, πρέπει να ελέγξεις τον υπολογιστή με ένα antivirus και να αφαιρέσεις το Ransomware. Στη συνέχεια, θα προσπαθήσεις να επαναφέρεις τα αρχεία.

Οδηγίες μπορείς να βρεις εδώ.

Γιώργος Μπέλλας απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα, ζητώ συγγνώμη που άργησα να απαντήσω τόσες μέρες αλλά είχα κάποια προσωπικά θέματα. Γιώργο όχι, δεν είμαι σίγουρος αν το πρόβλημα προκλήθηκε από την επαναφορά που έκανα, (αν και δεν νομίζω να είναι απ' αυτό γιατί έχω ξανακάνει επαναφορά στο σύστημα και δεν είχα κάποιο αντίστοιχο πρόβλημα) αλλά ΝΟΜΙΖΩ ό,τι προκλήθηκε το ransomware που είπες και εσύ από ένα πρόγραμμα που κατέβασα καταλάθος για την ενημέρωση των drivers, γιατί το antivirus βρήκε το αρχείο αυτό ως μολυσμένο και είχε την κατάληξη .rar.moka και νομίζω ότι είναι απ' αυτό αλλά δεν είμαι όμως και 100% σίγουρος. Σημασία έχει όμως ότι το λάθος ήταν καθαρά και μόνο δικό μου και το πλήρωσα με το να μου κρυπτογραφήσει τα αρχεία μου και να τα χάσω οριστικά, με το antivirus έκανα πλήρη σάρωση του συστήματος, τα καθάρισε όλα, δηλαδή ότι ύποπτο και μολυσμένο αρχείο υπήρχε και τώρα είμαι εντάξει. Και από 'δω και πέρα θα πρέπει να είμαι πιο προσεκτικός στο τι αρχεία και προγράμματα κατεβάζω για να μην την πατήσω και την επόμενη φορά. Πάντως ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση και την βοήθεια, να είστε πάντα καλά!

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Καλή συνέχεια Γιώργο!

Deleted User απάντησε πριν 5 έτη

Μπορούσες να ενημερώσεις τους drivers από τη Διαχείριση Συσκευών. Πάς στη συσκευή που θες ,δεξί κλικ--->Ενημέρωση προγράμματος οδήγησης.
Πάντως αν βγεί επίσημα εργαλείο αποκρυπτογράφησης για το συγκεκριμένο ransomware ,θα αργήσει ,μα θα το βρείς εδώ.
https://www.nomoreransom.org/en/decryption-tools.html

Μπορείς επίσης και με το Virustotal να ελέγχεις τα αρχεία.
https://www.virustotal.com/gui/home/upload

Rafail Gavalas απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα σε όλη την ομάδα του pcsteps,
έχω και εγώ το ίδιο πρόβλημα και προσπαθώ με κάθε τρόπο να βρω λύση,
έχουν όλα τα αρχεία κατάληξη moka,δοκίμασα το πρόγραμμα που είχατε σε σαν λύση σε προηγούμενο αναγνώστη αλλά μου βγάζει "is impossible" στο να βρει το κλειδί του αρχείου ώστε να το επαναφέρει στην αρχική  του κατάσταση,έχετε να προτείνετε κάποια άλλη λύση μήπως και μπορέσω να επαναφέρω τα αρχείατο πρόβλημα προηγήθηκε από "Crack" και συγκεκριμένος δίσκος ήταν δευτερεύον που έπαθε την ζημιά.

σας ευχαριστώ και ευελπιστώ να με βοηθήσετε και να βρω μια λύση.

Deleted User απάντησε πριν 4 έτη

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σπάσει η κρυπτογράφηση των Ransomware γενικά ,είναι πολύ ισχυρή .Μπορείς να δεις εδώ.
https://malwaretips.com/blogs/remove-moka/

https://www.besttechtips.org/how-to-remove-moka-ransomware-and-decrypt-moka-files/
Αν το γκουγκλάρεις "decrypt files from moka ransomware" θα δεις διάφορα άρθρα ,τα ίδια όμως λένε πάνω-κάτω. Πρώτα βέβαια ,αφαιρείς τον ιό πρίν δοκιμάσεις αποκρυπτογράφηση των αρχείων.