p4n0s86 ρώτησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα, θέλω να με βοηθήσετε να υπολογίσω αξιόπιστα την καθημερινή κατανάλωση του pc μου, χωρίς να έχω κάποιο μετρητή (αν γίνεται).

Το σύστημα έχει:
Mobo: Gigabyte P55-UD3L
CPU: i5 760 (oc στα 3,36GHz)
RAM: 2x4GB (XMP στα 1600MHz)
GPU: MSI R9 270 2G OC (όταν παίζω την κάνω oc με Afterburner στα 1050MHz core και 1500 Memory από 975/1400 default)
PSU: CoolerMaster G550M
SSD: OCZ 240GB
HDD: WD 2TB
Case fan: x4
Οθόνη: LG Flatron M2362DP
Ηχεία: Logitech 5.1
Ενσύρματο πληκτρολόγιο Natec Genesis

Αυτά, δεν νομίζω να ξέχασα κάτι που τροφοδοτείτε μαζί με τα υπόλοιπα. Το pc μέσο όρο λειτουργεί από τις 9-10 το πρωί, μέχρι τις 2-3 τη νύχτα τις καθημερινές και από τις 3-4 το μεσημέρι, μέχρι τις 5-6 το πρωί τα Σ/Κ.

Τις περισσότερες ώρες είναι είτε σε idle γιατί λείπω, είτε νορμάλ χρήση (μουσική, σερφάρισμα κτλ). Παιχνίδια αν θα παίξω, γύρω στις 2-3 ώρες Μ.Ο τη μέρα και 5-10 σύνολο τα Σ/Κ.

Το σπίτι είναι σε κοινωνικό τιμολόγιο με μειωμένη νυχτερινή κατανάλωση. Μπορεί να γίνει κάποιος υπολογισμός στο περίπου σε ευρώ; Ευχαριστώ.

7 Απαντήσεις

Έλενα Σωτήρη Staff απάντησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα Πάνο. Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος γι' αυτό που ζητάς, μόνο με κάποιο εργαλείο σαν αυτό. Για να δεις στο περίπου πόσα watt καταναλώνεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιον calculator. Ωστόσο τέτοια εργαλεία δείχνουν πολύ παραπάνω απ' το συνηθισμένο. Άλλη μία πρόχειρη λύση για να δεις πόσες Kwh καις είναι να κλείσεις ό,τι υπάρχει από ρεύμα στο σπίτι για μία ώρα, εκτός απ' το pc και να δεις τη διαφορά στο ρολόι της ΔΕΗ.
Από εκεί και μετά βρίσκεις στον λογαριασμό της ΔΕΗ πόσο σε χρεώνει ανά kwh στις ώρες που θέλεις και πολλαπλασιάζεις την τιμή.
Δεν γνωρίζω πόσο είναι αυτές οι τιμές, οπότε δεν μπορώ να σου πω στο περίπου.
Ορίστε και ένα online εργαλείο.

p4n0s86 απάντησε πριν 7 έτη

Ευχαριστώ. Ούτε κατά προσέγγιση δηλαδή δεν υπάρχει κάποια απάντηση στο πόσο καίει ένα μέσο gaming pc; Ας πούμε ότι δεν κλείνει ποτέ και δεν υπάρχει καμία μείωση στην κατανάλωση, για να διευκολύνουμε την κατάσταση.

Το online εργαλείο που δίνεις νομίζω δεν έχει καμιά εφαρμογή σε έναν σύγχρονο υπολογιστή. Για παράδειγμα λέει ισχύς συσκευής σε watt, αν βάλουμε 550 που είναι το τροφοδοτικό δεν καίει σταθερά τόσο. Σε 24ωρη χρήση βγάζει 63 ευρώ τον μήνα, πόσο κοντά μπορεί να είναι αυτό στην πραγματικότητα; Γιατί μου φαίνεται ιδιαιτέρως υψηλό.

Μάλλον χρειάζεται αγορά μετρητή λοιπόν.

Έλενα Σωτήρη Staff απάντησε πριν 7 έτη

Καθόλου κοντά στην πραγματικότητα και με το νυχτερινό ρεύμα είναι πολύ χαμηλά. Γι' αυτό σου λέω ότι δεν είναι πολύ εύκολο, χωρίς να ξέρεις την πραγματική κατανάλωση. Τα 550watt είναι το μέγιστο που δίνει το τροφοδοτικό σου, τα οποία δεν υπάρχει περίπτωση να τα φτάσεις. Με ένα 100-200 watt μπορείς να υπολογίσεις στο περίπου, και πάλι πολύ θα είναι, γιατί μιλάμε για idle ώρες, για νυχτερινές ώρες, κτλ κτλ.

p4n0s86 απάντησε πριν 7 έτη

Ok άρα μιλάμε για κάνα 20ρικο το μήνα πολύ πολύ χοντρικά (κάποια στιγμή θα πάρω κι έναν μετρητή πάντως να το δω οριστικά). Εκεί που θέλω να καταλήξω κυρίως είναι ότι ακόμη και ένα gaming pc αρκετής χρήσης, δεν είναι ιδιαιτέρως καταναλωτική συσκευή, έτσι;

Έλενα Σωτήρη Staff απάντησε πριν 7 έτη

Ναι, σε σύγκριση με άλλες οικιακές συσκευές, ο υπολογιστής δεν είναι ιδιαίτερα καταναλωτική συσκευή.

Dimitris απάντησε πριν 7 έτη

Αυτό που ζητάς ειναι δύσκολο να υπολογιστεί. Ο λόγος ειναι οτι το pc ανάλογα την εργασία που κάνουμε τραβάει και το ανάλογο ρεύμα. Δηλαδή άσχετα το πόσο καλό ειναι το pc και ασχέτως το πόσα watt τροφοδοτικό εχουμε η κατανάλωση δεν ειναι σταθερή. Πχ σε ένα pc την ώρα που απλά σερφάρουμε στο internet εκεί δουλεύει στο minium  cpu - gpu και γενικά όλο το σύστημα άρα και χαμηλή κατανάλωση.
Όταν όμως τρέξουμε μια βάρια εφαρμογή πχ premiere για επεξεργασια video η ένα απαιτητικό game οπως ρωτάς, εκεί σιγουρα θα εχουμε αυξημένη κατανάλωση.
Στο δικό μου pc παντως αν και με games δεν ασχολούμαι, εχω ενσωματωμένο πάνω του ένα της zalman που μου δείχνει τα wat κατανάλωσης. Τετραπύρηνο αρκετά παλιό δεν το εχω δει να ανεβάζει πάνω από 200-220 wat μαχ οτι και να εχω κάνει μέχρι στιγμής. 

Έλενα Σωτήρη Staff απάντησε πριν 7 έτη

Μην ξεχνάμε πάντως και την αποδοτικότητα του τροφοδοτικού. Το ότι ένα τροφοδοτικό δίνει 500watt μέγιστο, δεν σημαίνει ότι και τόσα τραβάει. Ανάλογα με την ποιότητά του, θα τραβήξει περισσότερα watt για να σου δώσει όσα χρειάζεται ο υπολογιστής. Πχ ένα 80+ bronze τροφοδοτικό όπως το δικό σου, έχει αποδοτικότητα 85-88%, ανάλογα με το πόσο % του φορτίου τους χρησιμοποιείται. Αν εσύ δηλαδή χρειάζεσαι 200 Watt, το τροφοδοτικό σου θα τραβήξει 235 (235*85%=200).
Δες εδώ σχετικά.
https://www.pcsteps.gr/1465-αγορά-τροφοδοτικού-psu-calculator/#___watt-2
Γι' αυτό ο καλύτερος τρόπος μέτρησης είναι το εργαλείο που σου έδειξα απευθείας στην πρίζα.