Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΥπολογιστής που κάνει επανεκκινήσεις συχνά – Μπορεί να φταίει το λειτουργικό;
Giorgos Iordanidis ρώτησε πριν 10 έτη

Καλησπέρα στην παρέα του pcsteps.gr.

Έχω ένα σταθερό υπολογιστή ο οποίος πριν αρκετό καιρό εμφάνιζε κάποιο πρόβλημα με την οθόνη, δηλαδή ο υπολογιστής άνοιγε κανονικά αλλά ήταν σαν να μην υπάρχει επικοινωνία της οθόνης με την κεντρική μονάδα. Δεν τον χρησιμοποιούσαμε και πολύ, για αυτό το αφήσαμε, αλλά κάποια στιγμή που το δώσαμε σε κάποιον τεχνικό αυτός μας άλλαξε τη μητρική και τα πάντα, έκανε φορμάτ και μας τον επέστρεψε.

Το θέμα είναι ότι από την πρώτη στιγμή άρχισε να κάνει επανεκκινήσεις, συνήθως κάνει μία με το που τον ανοίξουμε και μετά σε άσχετες στιγμές. Δεν έχουμε βάλει τίποτα πέρα από ένα antivirus και τον firefox και η χρήση που κάνουμε είναι μόνο αυτή, το να μπαίνουμε στο internet.

Το λειτουργικό που φοράει είναι τα Windows XP Home Edition με το SP3 και έχει επεξεργαστή Intel Pentium 4 CPU 3.2 GHz και 1 GB RAM.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν πιστεύετε ότι φταίει το λειτουργικό για τις επανεκκινήσεις, ή αν θα ήταν καλύτερο το να βάλουμε κάποιο άλλο, πχ Windows 7 ή κάποια έκδοση Linux (που απ 'ότι έχω ακούσει ανασταίνει παλιούς υπολογιστές -είναι 10ετίας).

Και αν δεν υπάρχει περίπτωση να φταίει το λειτουργικό, τι μπορεί να φταίει; Κάποιο πρόβλημα με το τροφοδοτικό (υπάρχει τρόπος να το τσεκάρω αυτό χωρίς άλλο κουτί;); Μήπως η σχετικά μικρή RAM; Το antivirus δείχνει ότι το pc είναι καθαρό από ιούς. Πριν κάνει επανεκκίνηση κάνει έναν έντονο θόρυβο συνήθως...

Ευχαριστώ εκ των προτέρων. :)

14 Απαντήσεις

Dionisis Verras απάντησε πριν 10 έτη

Ο θορυβος ειναι καποιο μπιπ η ειναι απο τους ανεμιστηρες για παραδειγμα?

Giorgos Iordanidis απάντησε πριν 10 έτη

Από τους ανεμιστήρες.

nk2990 απάντησε πριν 10 έτη

Ο συγκεκριμενος επεξεργαστης συκωνει πολυ μεγαλες θερμοκρασιες,αρα χρειαζεται μια καλη ψυκτρα.Κοιταξε αν εχει θερμοαγωγιμη παστα ,προφανως ο θορυβος να ειναι απο καποιο χαλασμενο ανεμιστηρα.1 γιγα μνημη για τα xp και τη δουλεια που κανεις ειναι αρκετη.Επισης η επανεκκινηση γινεται οταν δεν παταει καλα η ψυκτρα του επεξεργαστη.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Είναι όντως πιθανό η επανεκκίνηση να οφείλεται σε υπερθέρμανση, εφόσον ακριβώς πριν την επανεκκίνηση κάνει περισσότερο θόρυβο ο ανεμιστήρας.

Πάντως, γενικά, αφού χρησιμοποιείς τον υπολογιστή αποκλειστικά για Internet, καλύτερα να βγάλεις τα XP, δεν είναι ασφαλής η χρήση τους στο Internet.

Μπορείς να δεις αυτόν τον οδηγό για να εγκαταστήσεις το Linux Mint, που είναι μια πολύ ομαλή μετάβαση από τα Windows.

Giorgos Iordanidis απάντησε πριν 10 έτη

Καταρχάς ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

@nk2990 δεν είμαι και πολύ έμπειρος σε θέματα υλικού οπότε θα ήθελα να ρωτήσω... πως μπορώ να διαπιστώσω αν η ψύκτρα είναι καλή; Και σε περίπτωση που δεν είναι καλή, πόσο περίπου κοστίζει μια τέτοια; Για την τοποθέτηση απ 'ότι έχω δει (σε βίντεο μόνο) η θερμοαγωγιμη παστα δεν είναι κάτι δύσκολο (βέβαια ίσως στην πράξη να ναι αλλιώς).

Άγγελε για την υπερθέρμανση η λύση είναι πανω κάτω αυτό που ανέφερε ο παραπάνω φίλος σωστά; Για το Linux θα το σκεφτώ γιατί το pc το χρησιμοποιεί η μάνα μου πιο πολύ η οποία ειναι περισσότερο εξοικειωμενη με τα παραθύρια, τα 7 δε θα ήταν μια καλή επιλογή;

Γενικά επειδη ειναι και σχετικά παλιό το pc εχω την όρεξη να δοκιμάσω διάφορα πράγματα για να μάθω κιόλας.

Ευχαριστώ και πάλι. :)

nk2990 απάντησε πριν 10 έτη

Για να βαλεις τα 7 πρεπει να βαλεις 1 γιγα μνημη ακομα να μπορει να δουλευει ανετα το pc.Επισης θα χρειαζεσαι και καρτα γραφικων (οχι της motherboard) αν δεν εχεις.
Για ψυκτρα σε φτηνη ειναι αυτη http://www.e-shop.gr/akasa-ak-675-s-675s-aluminium-cooler-p-PER.805988

και μετα σε πιο ακριβη αυτη http://www.e-shop.gr/scythe-scsk-1100-shuriken-revb-cpu-cooler-p-PER.807971.

Βγαλε μια φωτο το pc να δουμε την ξυκτρα που εχεις

Giorgos Iordanidis απάντησε πριν 10 έτη

Εδώ είναι η φωτό που ζήτησες: http://oi58.tinypic.com/10fuih4.jpg και αν δεν κάνω λάθος η ψύκτρα είναι αυτή: http://goo.gl/1SNM6R.

Η διαφορά στην τιμή της ψύκτρας να φανταστώ πως σημαίνει και διαφορά στην ποιότητα έτσι;

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Η διαφορά στην τιμή έχει να κάνει και στο υλικό της ψύκτρας - ο χαλκός είναι καλύτερος αγωγός από το αλουμίνιο - και στον μεγαλύτερο και πιο αθόρυβο ανεμιστήρα.

Εφόσον λειτουργεί κανονικά ο ανεμιστήρας, πιθανώς να χρειάζεται απλά ανανέωση η θερμική πάστα μεταξύ επεξεργαστή και ψύκτρας. Αλλά γενικά μια καλύτερη ψύκτρα θα είναι πιο αθόρυβη και αποδοτική.

Giorgos Iordanidis απάντησε πριν 10 έτη

Οι παραπάνω ψύκτρες είναι συμβατές με τον επεξεργαστή ή πρέπει να το τσεκάρω κάπως αυτό (σορρυ για την άσχετη ερώτηση);

@nk2990 στην τιμή 20-30 ευρώ η δεύτερη ψύκτρα που πρότεινες θεωρείς πως είναι η καλύτερη επιλογή;

Άγγελε θα θα ήθελα και τη δική σου άποψη, εφόσον γνωρίζεις.

Ευχαριστώ.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Γιώργο, τρέξε ένα cpu-z για να δούμε ποιο socket ακριβώς έχει ο επεξεργαστής σου, γιατί υπάρχουν Pentium 4 με διαφορετικά socket που ίσως να μην είναι συμβατές οι ψήκτρες και για τα δύο.

Giorgos Iordanidis απάντησε πριν 10 έτη

Άγγελε αν δεν κάνω λάθος: Intel Socket 775 Heat Sink and Fan.

Μπορείς να μου προτείνεις κάποια καλή ψύκτρα σε τιμή γύρω στα 30 ευρώ;

MyRobinho . απάντησε πριν 10 έτη

Φίλε μου πιστεύω ότι τα 7 είναι τα κατάλληλα, μιας και έχουν αρκετή ομοιότητα με τα XP σε σχέση με τα 8.

Όσο για την ψύκτρα, μπορεί να θέλει αλλαγή πάστα ή να πρέπει να την καθαρίσεις. Πάντως, άμα θες να την αλλάξεις, για μια καλή λύση είναι αυτή: http://www.e-shop.gr/coolermaster-rr-tx3e-22pk-r1-hyper-tx3-evo-p-PER.806761

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Γιώργο, αυτή η ψύκτρα είναι θηρίο.

ftsiouris απάντησε πριν 9 έτη

Γιώργο, επειδή έχω και εγώ το ίδιο πρόβλημα στο PC μου, τελικά λύθηκε το πρόβλημα ή όχι και που οφειλόταν στην ψύκτρα ή στην πάστα;