Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΦωτογραφιες για χρηση σε blogs
efriend gr ρώτησε πριν 10 έτη

Αγγελε καλησπερα, αν εχεις μια γνωμη κι αν προλαβεις κι αν σε ενδιαφερει και προσωπικα θα θελα μια γνωμη σου για το veracrypt οποτε το τσεκαρεις που λεγαμε προχτες.

Η ερωτηση μου σημερα εχει να κανει με τις φωτο που χρησιμοποιουμε στο site μας ο καθενας. Πως μπορουμε να τις βρισκουμε και πως πρεπει να δηλωνονται. Ακομα κι αν την παρουμε με το κολπο που μας εδειξες στο google που λεει ''για διαχειρηση εκ νεου'' στα δικαιωματα της φωτογραφιας που κανουμε search. Πρεπει να κραταμε το λινκ; Τι γινεται αν καποιος βαλει στο site του μια φωτο με δικαιωματα και μεις την βρουμε απο το site του και οχι απο κει που την ''εκλεψε'' και τη χρησιμοποιησουμε; Αν πχ βρω σε ενα ασχετο site μια γενικη φωτο με ενα ηλιοβασιλεμα πχ γιατι να μη μπορω να τη χρησιμοποιησω; Ειναι πολλες ερωτησεις το ξερω, απαντησε μου αν θες οπου γνωριζεις και αν θες μοιρασου μαζι μας και το τροπο που εσυ χρησιμοποιεις.

Ευχαριστω!

Σημειωση: Πολυ εξυπνο το νεο logo και ομορφο

4 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Γενικά η καλύτερη λύση από όλες, για να είσαι νόμιμος και καλυμμένος, είναι η αγορά stock photo, από υπηρεσίες όπως το Getty Images, το Shutterstock και άλλες πολλές αντίστοιχες. Αυτές τις δύο χρησιμοποιώ προσωπικά, αλλά έχει τύχει να χρησιμοποιήσω και άλλες υπηρεσίες, για κάποιες συγκεκριμένες εικόνες που μου άρεσαν πολύ.

Γενικά αν σε κάθε αναζήτηση εικόνας βάλεις "stock photo", θα βγουν αποτελέσματα που μπορείς να αγοράσεις.

Αυτό που λες για κάποιον που έκλεψε μια φωτογραφία και την πήρες από αυτόν δεν βγάζει κανένα νόημα.

Το θέμα δεν είναι που βρήκες τη φωτογραφία, το θέμα είναι πως τη δημοσιεύεις χωρίς να πληρωθεί ο δημιουργός και χωρίς την άδειά του.

Τι διαφορά κάνει αν την έκλεψες από το δημιουργό ή από κάποιον άλλο που την έκλεψε?

efriend gr απάντησε πριν 10 έτη

Αυτο το λεω ρε συ γιατι το τοπιο ειναι θολο οσον αφορα τις φωτο και σιγουρα οχι μελετημενο. Αν εγω μπω σε ενα ασχετο site πχ μιας εκκλησιας και βρω μια φωτο ενα γρασιδι με ενα δεντρο τι δικαιωματα να εχει αυτο θα σκεφτω και λογικα θ ατη χρησιμοποιησω.

Εαν τωρα αυτη η φωτο εχει παρθει απο ενα site το οποιο την εχει καταχωρημενη στα διακωματα της τοτε την πατησα χωρις να φταιω στην ουσια γιατι δε φανηκε επαγγελματικη η φωτο και εγω δεν ηξερα οτι εχει δικαιωματα αγορας κτλ.

Δλδ μη μας πιασει και παρακρουση να μη μπορουμε να βαλουμε μια φωτο ασχετη ξερω γω που δε παει το μυαλο οτι μπορει να εχει δικαιωματα, αυτο εννοω. Απ οτι μου λες ομως εσυ ειναι κατι που δε το κανεις, βαζεις παντα απο αγορασμενες, νταξει εχεις και επαγγελματικο site διαφημισεις δικαιολογειται.

Παντως πρεπει να γινει σαφες το ποια φωτο ειναι με δικαιωματα και ποια οχι και ολες οι ισως να μπουν στη λιστα με τις επιτρεπομενες με ενα τροπο που να μπορουμε να επιλεξουμε μεσω google.

Αυτος ο τροπος που ειπες με το googlesearch ηταν ωραιος δε το γνωριζα. Παντως εαν παρω μια φωτο ετσι χωρις δικαιωματα ειμαι εξασφαλισμενος οτι δε θα βρω μπελα; Μηπως πρεπει να κρατησω καποιο λινκ η οτιδηποτε αλλο για να εχω και γω αποδειξη οτι εγραφε χωρις δικαιωματα τη στιγμη που τη κατεβασα. Αυτο εχει να κανει με το μηχανισμο, εαν γνωριζεις πες μου σχετικα.

Ευχαριστω καλη συνεχεια!

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως θολό. Είναι πάρα πολύ απλό.

Αν:

-δεν έχεις τραβήξει εσύ μια φωτογραφία
-δεν έχεις αγοράσει μια φωτογραφία
-δεν γράφει ρητώς πως μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις

...τότε δεν μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις νόμιμα.

Τι μπορεί να συμβεί αν χρησιμοποιήσεις μια φωτογραφία παράνομα? Για αυτό θα πρέπει να ρωτήσεις κάποιο δικηγόρο, δεν μπορώ να σου δώσω μια εμπεριστατωμένη άποψη.

Κάθε τι που δημοσιεύεται στο Internet προστατεύεται αυτόματα με πνευματικά δικαιώματα, δεν χρειάζεται να γίνει καμία διαδικασία για την προστασία του.

Για φωτογραφίες που να μπορείς να χρησιμοποιήσεις, είτε ακολουθείς τη μέθοδο του Google Images ή απλά ψάχνεις για royalty free και public domain photos.

Δες και εδώ σχετικά.

efriend gr απάντησε πριν 10 έτη

Οκ.