Dimitris Panos ρώτησε πριν 5 έτη

Χαίρετε.
Τις προάλλες αγόρασα τη συγκεκριμένη οθόνη:
Samsung-CJG50
αντικαθιστώντας έτσι την προ 10ετίας lg οθόνη μου (23 ιντσών). Το πρόβλημά μου είναι πως η καινούργια οθόνη αφενός δεν πιάνει την 2Κ ανάλυση την οποία αναγράφει, αφετέρου τολμώ να πω πως είναι ίσως και κατώτερη της προηγούμενης οθόνης σε απεικόνιση! Πιάνει βέβαια την 1920x1080 ανάλυση αλλά επουδενοί δεν αποδίδει τα ζωηρότατα χρώματα που είχα δει στο κατάστημα!
Μου ανέφεραν την αλλαγή κάρτας γραφικών. Αφενός όμως προβληματίζομαι στο ότι τα specs της κάρτας γραφικών μου (και ας είναι παλιά) υποστηρίζουν την 2k ανάλυση (https://www.cnet.com/products/sapphire-radeon-hd-5870-graphics-card-radeon-hd-5870-1-gb/) , αφετέρου έχω τις αμφιβολίες μήπως προβώ τσάμπα σε καινούργια αγορά κάρτας γραφικών. Φυσικά έχω ενημερώσει την κάρτα γραφικών μου (αν και υποθέτω πως η τελευταία ενημέρωση της εταιρίας είναι πολλών ετών).

Επίσης δεν έχω ιδέα τι κάρτα γραφικών πρέπει να αγοράσω αφού απέχω απο αυτά αρκετό καιρό. Σε τι κινήσεις/αλλαγές πρέπει παρακαλώ να προβώ;

Το σύστημά μου είναι το εξής:
-Ubuntu 18.04 bionic 4.15.0-45-generic 64bit (en_US.UTF-8, ubuntu:GNOME ubuntu), Ubuntu 4.15.0-29-generic
-Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 4944 MiB ‖ Gigabyte P55-US3L
-Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Cypress XT [Radeon HD 5870] [1002:6898] {radeon}
-enp3s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 03)
Σας ευχαριστώ πολύ.

5 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα Δημήτρη
Δοκίμασε να κάνεις απεγκατάσταση και εγκατάσταση από την αρχή τους drivers γραφικών του συστήματος σου. 

Dimitris Panos απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα Γιώργο. Δυστυχώς δεν έγινε κάτι.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Ίσως πρόκειται για κάποια ασυμβατότητα των Ubuntu. Εγκατέστησε δοκιμαστικά Windows και δες αν αντιμετωπίζεις όμοιο πρόβλημα. 

Dimitris Panos απάντησε πριν 5 έτη

Συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση. Γιώργο μάλλον έχεις δίκιο. Εγκατέστησα τα windows και κατάφερε η οθόνη να πιάσει την ανάλυση. Υπόψην όμως ότι εκτός των windows χρειάστηκε να συνδέσω και το καλώδιο displayport. Χωρίς αυτό δεν έπιανε την ανάλυση. Αναφέρω επίσης πως ύστερα απο αυτό, το ανεμιστηράκι της κάρτας γραφικών μου δούλευε τόσο γρήγορα και έκανε τέτοιο θόρυβο που νόμιζες θα σπάσει! (Μάλλον ισχύει τελικά αυτό το "not recommended" που ανέφερε στο site της η AMD για την κάρτα γραφικών μου).

Τέλος να πω πως το Linux ακόμα και με το καλώδιο displayport, όχι απλώς δεν κατάφερε να φτάσει την ανάλυση, αλλά ούτε καν εμφάνιζε εικόνα.

Ευχαριστώ για την απάντηση! Τουλάχιστον ξέρω ότι δεν φταίει η οθόνη. :)

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση Δημήτρη. Καλή συνέχεια!