Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Διάφοραχαμηλή συχνότητα RAM στραγγαλίζει τον Η/Υ?
Christos G. Michalakis ρώτησε πριν 1 έτος

Γειά σας, ερώτηση! Η/Υ με CPU Intel(R) Core(TM) i9-10900KF CPU @ 3.70GHz 3.70 GHz GPU gigabyte radeon rx 6600 xt 8gb eagle σε μητρική ASUS ROG STRIX B-560-Gaming και χρήση σχεδόν αποκλειστικά Microsoft Flight Simulator 2020 ίσως το βαρύτερο πρόγραμμα... με μνήμες RAM 2x16Gb 2666Ghz αγορασμένες πριν 8 μήνες (απομεινάρι του πρώην Η/Υ) έχει αδικαιολόγητα χαμηλά frames ενίοτέ, μπορεί να φταίει η συχνότητα της RAM? σημειωτέο η χρήση κατά την διάρκεια του προγράμματος στον CPU είναι 15-30% & GPU 30-35% μπορεί μια μεγαλύτερης συχνότητας RAM να "ξεκλειδώσει - ξεκολλήσει" τον Η/Υ? θα είμαι ευγνώμων να μου απαντήσετε, ευχαριστώ.

4 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 1 έτος

Γειά σου κι εσένα,
 
Ο i7-10900KF υποστηρίζει μνήμες μέχρι 2933MHz κανονικά (δες το link), είναι όμως ξεκλείδωτος και μπορείς να βάλεις και πιό γρήγορες, χωρίς όμως να είναι εγγυημένο ότι θα λειτουρεγεί αξιόπιστα. Τα 3600MHz δεν ξέρω αν θα μπορέσει να τα πιάσει, τα 3200MHz όμως είναι πολύ πιθανό - θεωρείται κατά κάποιον τρόπο "overclocking", είναι όμως το πιό εύκολο να λειτουργήσει, και αρκετά ασφαλές (εντός κάποιων ορίων). Αν έχουμε λοιπόν μνήμες 3200MHz, ίσως κάνεις την υπόθεση ότι το σύστημα θα έχει ταχύτητα 2666/3200=83%, δλδ 17% λιγότερη σε σχέση με τις 3200. Δεν είναι όμως έτσι, γιατί αυτό αντισταθμίζεται εν μέρει από την αύξηση των latencies (τα οποία είναι στην ουσία wait-states), κυρίως όμως γιατί δεν είναι όλη η λειτουργία του υπολογιστή η επικοινωνία CPU-RAM, υπάρχουν οι λειτουργίες που γίνονται εσωτερικά στον επεξεργαστή (όπου τα δεδομένα τα έχει στις cache του, άρα δε γίνεται ανταλλαγή δεδομένων με τη RAM), όπως και η επικοινωνία με το σύστημα γραφικών. η επικοινωνία με τη RAM αφορά τις περιπτρώσεις όπου δεν επιτυγχάνει cache hits. Επομένως η μείωση θα είναι πολύ λιγότερη, μόνο λίγες ποσοστιαίες μονάδες, μετρήσιμη με benchmarking προγράμματα, οπότε δεν είναι αυτό το πρόβλημά σου.
 
Αυτό που θα κοιτούσα είναι η επικοινωνία με την κάρτα γραφικών. Η κάρτα γραφικών σου είναι PCIe4.0 ενώ ο επεξεργαστής PCIe3.0. Αν και το PCIe3.0×16 είναι γρήγορο, και τα πρότυπα συμβατά, έχουν αναφερθεί προβλήματα με κάρτες PCIe4.0 σε board/CPU PCIe3.0, όπως να λειτουργεί πχ σε... PCIe1.0 ή να χρησιμοποιεί μόνο ένα lane! Μπορείς να τα δεις μέσα από το Device Manager ή από μια εφαρμογή όπως το HWiNFO.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 1 έτος

Καλησπέρα και από εμενα! Η μέγιστη συχνότητα των μνημών εξαρτάται από τη μητρική όχι τον επεξεργαστή, απλά από μια συχνότητα και πάνω πρέπει να ενεργοποιήσεις το XMP. Οι μνήμες μπορούν να επηρεάσουν τα FPS στα παιχνίδια, αλλά όχι δραματικά. Μεγάλη διαφόρά βλέπεις σε εργασίες που έχουν άμεση σχέση με τις μνήμες. 

Christos G. Michalakis απάντησε πριν 1 έτος

Ευχαριστώ πολύ για την σωστή ενημέρωση, συμπεραίνω οτι δεν χρειάζεται να αλλάξω τις μνήμες, εν τω μεταξύ "βρήκα" οτι η κάρτα γραφικών ρυθμίζεται μέσω του AMD software adrenaline edition και πραγματικά μετά από οδηγίες την ρύθμισα και άλλαξαν όλα με δραματικό σχεδόν τρόπο, ανέβηκαν τα frames από 10-15-20 σε πάνω από 25min-40-50 κ δεν μιλάω για overcloking γιατί η κάρτα "κοιμόταν" σε ελάχιστες ρυθμίσεις. Ευχαριστώ πάντως για το ξε-άγχωμα νά 'στε καλά.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 1 έτος

Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση Χρήστο!