Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: ΕρωτήσειςΧΑΜΗΛΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Δημόφιλος Θεσπιεύς ρώτησε πριν 5 έτη

Χαίρετε,
Έχω προβλήματα τόσο με το adsl όσο και με την γραμμή τηλεφώνου, συγκεκριμένα χαμηλές ταχύτητες (downlading kai uploading) ως προς το internet και "παράσιτα" στην γραμμή του τηλεφώνου.
Η συνδεσμολογία που έχω εδώ και πολλά χρόνια (και η οποιά δεν δημιουργούσε κανένα πρόβλημα παλαιοτερα) είναι η εξής: Ένα κοντό γκρί καλώδιο τηλεφώνου ξεκινά από την μοναδική πρίζα τηλεφώνου και καταλήγει στην υποδοχή line του splitter που είναι σχεδόν από κάτω από την πρίζα. Στις υποδοχές "phone" kai "modem" συνδέονται αφ`ενός ένα γκρι κοντο καλώδιο τηλεφώνου το οποίο καταλήγει στην συσκευή τηλεφώνου που είναι από πάνω σε τραπεζάκι και αφ`ετέρου ένα μακρύ λευκό καλώδιο 8 μέτρων που ξεκινά από το σπλίττερ και καταλήγει, μέσω τοίχων, στο ρούτερ.
Το πρόβλημα υφίσταται πιο έντονο, όταν συνυπάρχουν τα καλώδια τηλεφώνου και adsl. Με άλλα λόγια όλα λειτουργούν σχετικώς ομαλώς, όταν συνδέεται είτε μόνο του το καλώδιο του adsl (και άρα δεν λειτουργεί το τηλέφωνο) είτε μόνο του το καλώδιο του σταθερού (και άρα δεν έχω ιντερνετ). Έχω δοκιμάσει τουλάχιστον 2 διαφορετικά καλώδια, συσκευές τηλεφώνου, ρούτερ και σπλίττερ χωρις αποτέλεσμα. Επίσης ο πάροχος νίπτει τας χείρας του.
Το ερώτημα μου ειναι αφενός αν έχετε κάποια ιδέα τί μπορεί να φταίει, αφετέρου, επειδή έχει γίνει μετακίνηση του ρούτερ και θα χρειασθεί ακόμα πιο μακρύ καλώδιο (η πριζα τηλεφώνου είναι μόνο μία), τί καλώδιο ακριβώς πρέπει να αγοράσω; Utp; Και αν ναι, κάποιο συγκεκριμενο;

Ευχαριστώ!

3 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα Δημόφιλε,
Εφόσον έχεις κάνει δοκιμές με όλα τα μέρη της αλυσίδας, οι μόνες δύο περιπτώσεις είναι οι εξής:
-είτε η γραμμή έχει κάποιο πρόβλημα, που θα πρέπει να επιμείνεις να στείλει τεχνικό ο πάροχος για να την ελέγξει
-ή κάποια άλλη συσκευή για κάποιο λόγο να δημιουργεί παρεμβολές. Το γεγονός πως έχεις τόσο μακρύ καλώδιο τηλεφώνου σίγουρα δεν βοηθάει την κατάσταση όσον αφορά αυτό το θέμα των παρεμβολών.
Έχεις δοκιμάσει το σενάριο να έχεις με κοντό καλώδιο και το router και το τηλέφωνο, για να μειώσεις την πιθανότητα παρεμβολών?
Επίσης, αντί να τραβήξεις ακόμα μεγαλύτερο καλώδιο για το router, θα ήταν καλύτερη ιδέα να είχες το router κοντά στην πρίζα του τηλεφώνου και να έβαζες powerline για τη σύνδεση με τον υπολογιστή. Το κόστος φυσικά είναι αρκετά μεγαλύτερο, αλλά τα καλώδια του τηλεφώνου δεν είναι πιστοποιημένα για τόσο μεγάλο μήκος.

Δημόφιλος Θεσπιεύς απάντησε πριν 5 έτη

Άγγελε σε ευχαριστώ πολύ για την απόκριση!
Έχει έρθει τεχνικός του παρόχου ο οποίος ισχυρίσθηκε ότι δεν υπάρχει θέμα από τον πάροχο αλλά θέμα με την συσκευή ή το καλώδιο. Έχω υποτίθεται εως 24 μβς και πιάνει απο 6-8 download και 10kbps upload, όταν συνυπάρχουν τα καλώδια στο σπλίττερ. Για να καταλάβεις, έχει πίασει "στα καλά του" έως 15μβπς και 100κβπς.
Δυστυχώς η μοναδική πρίζα τηλεφώνου είναι σε άβολο σημείο και είμαι αναγκασμένος να έχω σε απόσταση το ρουτερ για χωροταξικούς κυρίως λόγους και πλέον ακόμα μακρύτερα λόγω "οικογενειακών" λόγων.
Επειδή το καλώδιο που καταλήγει στο ρούτερ είναι "προεκτάσεως", πιστεύεις ότι αξίζει να δοκιμάσω καλώδιο utp; Είχα διαβάσει παλαιότερα ότι δεν έχει νόημα καλωδιο utp άνω των  5-6 μέτρων. Εγώ τώρα θα χρειασθώ καλώδιο 12 μέτρων. Τί καλώδιο ακριβώς να πάρω;
Επειδη δεν υπάρχει οικονομική ευχέρεια και θα χρειασθω 3 καλώδια (1 για το ιντερνετ, 1 για το τηλέφωνο και 1 τηλεόρασης) 12 μετρων και άνω, έχει νόημα να ψάξω τις τιμές (μπορείς να μου πεις τί κόστος να περιμένω;) ή δεν έχει νόημα και να πάω στο πιο κοντινό ηλεκτρολογείο; Επίσης, μπορούν με κάποιο τρόπο (με κάποιο συζευκτικό;) να ενωθούν 2 καλώδια κεραίας τηλεόρασης ώστε να καλυφθεί η απαιτούμενη απόσταση ή πρέπει να αγοράσω καινούργιο μεγαλύτερο;
Επειδή δεν το κατεχω το αντικείμενο, ελπίζω να μην σε έχω μπερδέψει.
Σε ευχαριστώ θερμά!

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 5 έτη

Καλώδια είναι, δεν πρόκειται να δεις καμία μεγάλη διαφορά στην τιμή ανάμεσα στο ίντερνετ και στο τοπικό ηλεκτρολογείο. 10 λεπτά πάνω ή κάτω δεν κάνουν καμία σπουδαία διαφορά. Πιθανώς να έχουν να σου προτείνουν κάποιο καλώδιο με έξτρα θωράκιση για τόσο μεγάλη απόσταση, με ένα μικρό παραπάνω κόστος.
Υπάρχει καλώδιο επέκτασης για κεραία τηλεόρασης. Όμως οποιαδήποτε τέτοια σύνδεση μόνο αρνητικά μπορεί να επιδράσει στο σήμα που περνάει από το καλώδιο. Το να πάρεις ένα μακρύτερο είναι πάντοτε καλύτερη λύση.