Kiriakos Lazaridis ρώτησε πριν 8 έτη

Καλησπέρα,

Μπράβο για την καλή δουλειά σας για άλλη μια φορά από μένα σαν φανατικός αναγνώστης.

Λοιπόν όπως έγραψα και στον τίτλο θέλω να φτιάξω ένα pc για gaming και επεξεργασία ήχου και όλα αυτά να τα βάλω σε ένα κουτί HTPC. Αυτό γιατί θέλω να είναι όσο το δυνατόν πιο φορητό και να μπορώ να το παίρνω σε ταξίδια μαζί μου μέσα στην βαλίτσα μου. Και μην μου πείτε πάρε λάπτοπ γιατί έχω λάπτοπ για τις ίδιες δουλειές και θέλω να αναβαθμιστώ σε σταθερό πλέον μετά από πολλά χρόνια χρήσης διάφορων λάπτοπ... Είχα δει και κάτι desktop PC της Asus τα ROG GR6-GR8-G20 όμως αυτά είναι έτοιμα και ακριβά και όπως έχετε πει σε παλαιότερο άρθρο τα έτοιμα pc είναι πιο ακριβά απότι να τα φτιάχναμε μόνοι μας. Επομένως προχωράμε. Μια πολύ όμορφη θήκη που μ'άρεσε είναι η Silverstone milo 7 5184016/Silverstone-Milo-ML07.html

Τώρα το pc αυτό χρειάζεται επεξεργαστή καλό να μπορεί να σηκώνει βαριές διεργασίες (πχ. το λάπτοπ μου έχει i7 4500u και είναι κομπλέ) αρκετή ram με 8gb τουλάχιστον και να είναι αναβαθμίσημο έως και 32gb μελλοντικά και μια στιβαρή κάρτα γραφικών που να σηκώνει τα παιχνίδια της τελευταίας γενιάς (rise of the tomb raider, fifa 16-17,assasins creed, batman...). Dvd δεν χρειάζεται έχω εξωτερικό. Και σκληρό επίσης έχω δεν χρειάζομαι. Ουσιαστικά

θέλω τη συμβουλή σας για το κουτί, μητρική, τροφοδοτικό, κάρτα γραφικών που να χωράει και επεξεργαστή άντε και μνήμες ram. Για υδροψύξεις δεν το συζητάω γιατί δεν θα χωράει με τίποτα εκεί μέσα...

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας εκ των προτέρων :)

3 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Φίλε μου, οι σταθεροί υπολογιστές δεν είναι κατάλληλοι για να μετακινούνται τακτικά σε βαλίτσα. Ειδικά αν αναφέρεσαι σε αεροπορικό ταξίδι, έχεις δει πώς πετούν τις αποσκευές, ακόμα και αν τις έχεις δηλώσει ως "εύθραυστες"? Όπως είδα σε πρόσφατο ταξίδι, και σε αεροδρόμιο του εξωτερικού, τις πετούν ακριβώς όπως και τις υπόλοιπες.

Εν πάση περιπτώσει, δικός σου θα είναι ο υπολογιστής, ό,τι θέλεις τον κάνεις.

Μέχρι πόσα χρήματα θέλεις να δώσεις?

Kiriakos Lazaridis απάντησε πριν 8 έτη

Καλησπέρα Άγγελε,

ναι έχεις δίκιο δεν επρόκειτο για ταξίδι με αεροπλάνο για τους λόγους που λες, αλλά με αμάξι με πλοία και τέτοια που χρησιμοποιώ συχνά ναι. Εν πάση περιπτώση εσύ θα μου πεις με πόσα λεφτά μπορώ να κάνω την "δουλειά" μου σωστά και καλά. Αν και καταλαβαίνω πως αυτό που ζητάω θα είναι σχετικά πιο ακριβό απ'ότι ένα συνηθισμένο πύργο για ένα compact pc. Ενδεικτικά δν ξέρω να πω αυτά μαζεύονται αθροιστικά, απλά να μην είναι δαιστημικό ποσό. Δηλαδή με το λάπτοπ έδωσα 550 και είμαι υπερευχαριστημένος (i7 4500u,8gb ram,gtx 740m,1tb) το κάνω desktop σκέψου με οθόνη (που μου είχες προτείνει) ποντίκι πληκτρολόγιο και δουλεύω, προγραμματίζω, παίζω παιχνίδια τα πάντα. Αλλά δεν μπορώ τις αστάθειες των λάπτοπ και με κουράζει ώρες ώρες με τα δικά του κολλήματα θέλω κάτι σταθερό, μικρό και παντοδύναμο, να ανταπεξέλθει στις περισσότερες βαριές καταστάσεις. Σκέφτομαι να φτιάξω το pc αρχικά χωρίς κάρτα γραφικών να κάνω την δουλειά μου και όταν μπορέσω μαζεύω και για αυτή και για περισσότερη ram να είναι απλά λειτουργικό και το αναβαθμίζω μελλοντικά.

Ό,τι μπορέσεις και έχεις σκεφτεί πες μου για να έχω στο μυαλό μου.

Σ'ευαχριστώ :)

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Ακόμα και έτσι, η καταπόνηση θα είναι μεγάλη για ένα σταθερό υπολογιστή. Δεν είναι σχεδιασμένοι για συχνές μετακινήσεις. Στα laptop, όλα είναι κολλημένα πάνω στη μητρική. Στο σταθερό υπολογιστή, αν κουνηθούν οι μνήμες ή η κάρτα γραφικών, μπορεί να μην ανοίγει. Αυτό διορθώνεται αν τις ξαναπατήσεις στη θέση τους, αλλά αυτή η δραστηριότητα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα σε βάθος χρόνου να χαλάσει τη μητρική.

Ουσιαστικά, ο επεξεργαστής και η RAM στη σύνθεση των 1000ων ευρώ στον οδηγό αγοράς υπολογιστή θα σε καλύψουν. Επειδή όμως η μητρική έχει μόνο δύο θύρες RAM, ίσως θελήσεις να βάλεις 16GB RAM εξ' αρχής.

Σαν μητρική, αυτή η Mini-ITX είναι καλή επιλογή. Έχει και ενσωματωμένο WiFi οπότε δεν χρειάζεται στικάκι για ασύρματο.

Σαν κάρτα γραφικών, το κουτί αναφέρει πως υποστηρίζει μήκος μέχρι 13 ίντσες (33 εκατοστά) και πλάτος μέχρι 5,88 ίντσες (14,9 εκατοστά). Αυτή θα σε καλύψει σαν απόδοση και διαστάσεις.

Σαν τροφοδοτικό, χρειάζεσαι τύπου SFX. Δεν βλέπω να κυκλοφορούν μεγαλύτερα από 450W. Η κάρτα γραφικών τραβάει μέχρι 150W, οπότε τα 300w θα είναι επαρκή για το υπόλοιπο σύστημα.