Κώστας Ιωαννίδης ρώτησε πριν 5 έτη

Γεια σας!!!
Θα ήθελα τη βοήθειας σας σχετικά με την ψύξη του υπολογιστή.
Πρόσφατα έκανα μια αναβάθμιση του υπολογιστή μου και έχω παρατηρήσει πως ανεβάζει θερμοκρασίες ειδικά ο επεξεργαστής.
Αναλυτικά τα κομμάτια είναι τα εξής:
CPU AMD Ryzen 5 2600x
Motherboard MSI B450M Mortar
RAM Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4-3200MHz
GPU MSI GeForce GTX1660 Ti 6GB Gaming
SSD SAMSUNG 860 EVO SERIES 500GB
PSU Corsair RM650i
OS Windows 10 Pro
Το κουτί που χρησιμοποιώ είναι το ZALMAN ZM-T4,δεν είναι ότι καλύτερο ούτε αυτό που θα ήθελα να χρησιμοποιώ,αλλά λόγω έλλειψης χώρου στη βιβλιοθήκη  (20 εκ. πλάτος και 43 εκ. βάθος και για να διορθωθεί πρέπει να χαλάσω ολόκληρη τη βιβλιοθήκη/γραφείο) ήταν η μόνη λύση όταν το αγόραζα.
Για ψύξη χρησιμοποιώ τα εξής:
•Για τον επεξεργαστή την παλιά ψύκτρα που είχα NOCTUA NH-U9S με ένα έξτρα ανεμιστηράκι NOCTUA NF-A9 FLX push pull και θερμοαγώγιμη NOCTUA NT-H1.
•Για το σύστημα έχω δυο ανεμιστήρες 120mm μπροστά,NOCTUA NF-S12A ULN και NOCTUA NF-S12A PWM,με πατέντα γιατί ένα χωράει κανονικά,και πίσω έναν 92mm NOCTUA NF-B9 REDUX-1600 PWM.
Τώρα,από θερμοκρασίες έχω:
Σε idle κατάσταση η θερμοκρασία του επεξεργαστή είναι από 39 έως 50 βαθμούς.
Σε browsing και άλλες απλές εργασίες γύρω στους 58 βαθμούς και σε gaming από 63 έως 78 βαθμούς.Tο σύστημα είναι σταθερά γύρω στους 45 βαθμούς σε idle και browsing ενώ σε gaming φτάνει μέχρι 60 βαθμούς.
Η θερμοκρασία δωματίου είναι γύρω στους 28 βαθμούς τώρα το καλοκαίρι αλλά η θέση του κουτιού είναι κλειστή γύρω γύρω και πίσω είναι τοίχος.Ουσιαστικά μόνο από μπροστά ότι τραβάει από αέρα.Ο επεξεργαστής δουλεύει στις εργοστασιακές συχνότητες και ούτε σε gaming mode που έχει επιλογή η μητρική.Πείραξα λίγο από το bios τις στροφές από τους ανεμιστήρες αλλά δεν βλέπω τρομερές διάφορες.
Σκέφτομαι τα εξής και θέλω τη γνώμη σας.
Αρχικά θα αλλάξω κουτί.Σκεφτομαι για το Raijintek Arcadia II με τέσσερις ανεμιστήρες δυο να βάζουν αέρα και δυο να βγάζουν.
Από ανεμιστήρες σκέφτομαι για NOCTUA NF-F12 PWM ή BE QUIET SILENT WINGS 3 PWM.
Όσων αφορά τον επεξεργαστή λέω να αλλάξω ψύκτρα και να πάω σε Noctua NH-U12S SE-AM4 Cpu Cooler με άλλο ένα ανεμιστήρα NOCTUA NF-F12 PWM push pull ή CoolerMaster Hyper 212 Black Edition επίσης με άλλο ένα ανεμιστήρα COOLERMASTER SILENCIO FP 120 PWM push pull ως ποιο οικονομική λύση.
Ποια είναι η γνώμη σας???
Σας ευχαριστώ πολύ!!!

1 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα Κώστα
Παρότι το νέο κουτί και η νέα ψύχτρα θα βελτιώσουν αισθητά την κατάσταση, καλό είναι να αλλάξεις θέση στο υπολογιστή.
Αν βρίσκεται σε κλειστό σημείο, εισέρχεται περιορισμένος αέρας και μειώνει την αποτελεσματικότητα της ψύξης.
Το κουτί φαίνεται καλό για τα χρήματα του, αν και συνήθως προτείνουμε λίγο πιο ακριβά κουτιά. Πέρα από την ποιότητα των υλικών, συνήθως είναι και ευκολότερα στην οργάνωση καλωδίων.
Οι ανεμιστήρες και η ψύχτρα που αναφέρεις είναι άριστες επιλογές.