Καλώς σας βρήκα!
Η οθόνη αυτή αποδείχτηκε "σκυλί" σε χρήση κάθε μορφή χρήσης και δεν έχει βγάλει κανένα πρόβλημα. Mέχρι πρόσφατα την είχα με VGA σύνδεση στο Desktop, αλλά πρόσφατα την σύνδεσα με πιστοποιημένο HDMI καλώδιο που καλύπτει 8K, και μου παρουσίασε τα γνωστά "δοντάκια" σε εικόνες, γραμματοσειρά κλπ. Και τα χρώματα ξαφνικά γίνανε πιο "ξεχειλωμένα" οπτικά. Στα video/ films παραμένει άψογη η εικόνα με Full HD. Έχει 1920χ1080 ανάλυση στα 60 Hz, με τυπικό δυναμικό εύρος SDR / sRGB και χρωματικό βάθος 8 bit. Την δοκίμασα και με μικρότερο HDMI δλδ. High Speed αλλά το ίδιο αποτέλεσμα. Θεωρείτε ότι το μικρό βάθος με τα 8 bit είναι το πρόβλημα για τα δοντάκια και την αλλαγή ποιότητας χρωμάτων με το HDMI καλώδιο;
Και μία ερώτηση αλλαγής/αναβάθμισης από 11ετίας σκληρό δίσκο HDD σε SDD για Desktop. Ρώτησα σε κατάστημα έναν τεχνικό, κι επειδή μου είπε να βάλω Samsung 980 pro m.2 nvme ssd, μου μπήκαν "ιδέες"... γιατί η motherboard του είναι μοντέλο του 2014 και με όσα είδα στο βίντεο της Ελένης για τσάμπα παραπάνω χρήματα σε μεγαλύτερες συχνότητες πχ. για RAM, σκέφτηκα μήπως και στη κεντρική αποθήκευση/μνήμη SSD μου προτείνει κάτι που δεν χρειάζομαι σε σχέση με την παλιά μου motherboard, παρότι εγώ ζήτησα ότι καλύτερο υπάρχει για multitasking.
Ερώτηση... υπάρχει κάτι αντίστοιχο ως κριτήριο για ταχύτητες ή συχνότητες μεταξύ μητρικής και αποθήκευσης SSD που μπορώ να τσεκάρω μόνος μου ώστε να μη πληρώνω παραπάνω κάτι που δε θα λειτουργεί πραγματικά; Παρότι έψαξα όσο μπορούσα μόνος μου online, δε μπόρεσα να βγάλω άκρη πως θα κρίνω ποια ταιριάζει ως SSD στη motherboard.
Αν μπορείτε, μου προτείνετε ένα αποθηκευτικό SSD με τις δυνατόν καλύτερες αποδόσεις multitasking, καθώς και μία εξτρά 8GB Ram που εξίσου χρειάζομαι για ερασιτεχνικό editing κλπ. (*φτάνουν τα 500GB SSD ή να βάλω 1Τ; ).
Στοιχεία μητρικής: Pegatron, HP/Compac name: Memfis-S, SSID: 2AF7 Chipset: intel 87, Processor: intel Core i7 4790s(Haswell) 3.2GHz - 4.0GHz, Quad Core. Ο τύπος της RAM που παίρνει είναι DDR3-1333/1600, DDR3L-1333/1600 @ 1.5V μέχρι 32 GB Ram και θέλω να βάλω εξτρά ακόμη 8 GB (δλδ. σύνολο 16GB) για ερασιτεχνική χρήση editing κλπ.
Link της motherboard: https://support.hp.com/us-en/product/hp-pavilion-500-300-desktop-pc-series/6879020/model/7091616/document/c03885123
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Πώς συνδέεται το HDMI καλώδιο με τον υπολογιστή? Για κάρτα οθόνης δεν κάνεις λόγο, επομένως θεωρώ ότι χρησιμοποιείς τα ενσωματωμένα γραφικά του επεξεργαστή. Το mobo βλέπω έχει δύο εξόδους, VGA και DVI-D, επομένως θα χρησιμοποιείς μάλλον κάποιον adapter. Περιττό να πω πως αν πρόκειται για VGA-to-HDMI είναι και αναμενόμενο να έχεις τέτοια προβλήματα, εφόσον η έξοδος VGA είναι αναλογική, δηλαδή δεν έχεις κάποιο πλεονέκτημα σε σχέση με ένα καλό VGA καλώδιο. Αν μιλάμε για DVI-D-to-HDMI τα πράγματα είναι καλύτερα, εφόσον το σήμα είναι ψηφιακό. Και πάλι όμως εδώ υπεισέρχεται και η ποιότητα υλοποίησης όλων των components. Θεωρητικά θα έπρεπε να μεταδίδει τα pixels σε αναλογία 1:1, δλδ καθόλου παραμόρφωση και καθόλου "δοντάκια". Είναι όμως πιθανό να γίνεται κάποια "σάρωση" της εικόνας, πράγμα το οποίο προκαλεί τέτοια προβλήματα. Δες αυτό το link, πρόκειται βέβαια για τα προϊόντα της AMD, αλλά κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβαίνει και στη δική σου περίπτωση. Δες κι ένα video στο youtube για τα Intel Graphics.
Όσον αφορά τα χρώματα, υπάρχουν πολλά settings τα οποία μπορεί να επηρεάζουν το αποτέλεσμα, οπότε θα πρέπει να το ψάξεις: οι ρυθμίσεις της οθόνης (Normal, Movie, Gaming, Custom κλπ mode του monitor), οι ρυθμίσεις του software της κάρτας γραφικών (color balance, adjustments, gamma κλπ), ακόμα και ρυθμίσεις από τα Windows (υπάρχει εφαρμογή για καλιμπράρισμα των 3 χρωμάτων, πολύ στοιχειώδης, ένα απλό gamma χωρίς τίποτε άλλο ουσιαστικά, αλλά μπορεί να επηρεάζει κι αυτό). Το καλύτερο θα ήταν να ψάξεις μήπως υπάρχει κάποιο color profile για την οθόνη σου (η για τη σειρά οθονών) οπότε το εγκαθιστάς. Σίγουρα δεν έχει να κάνει με το color depth (ελπίζω να εννοείς 8-bit per channel, δλδ 24-bit και 16M χρώματα, κι όχι 8-bit συνολικά, δλδ 256 χρώματα). Το μάτι δεν ξεχωρίζει περισσότερα χρώματα και δεν υπάρχουν και κάρτες γραφικών και οθόνες με περισσότερα, τουλάχιστον ευρέως διαθέσιμα.
Για τη ρύθμιση των fonts (πάχος, smoothing) υπάρχει εφαρμογή στα Windows (Settings->Personalization->Fonts->Adjust ClearType Text), αλλά λύσε τα προδβλήματα με το scaling και τα χρώματα πρώτα. Επίσης, αν έχεις font scaling πάνω από 100% θα πρέπει να το πας πίσω στο 100% - είναι OK για τον συνδυασμό μεγέθους οθόνης και ανάλυσης.
Για τον SSD, δεν ξέρω, το motherboard έχει αντίστοιχη υποδοχή? Δεν το βλέπω στην εικόνα ή στα specs στο link σου. Αλλιώς, είτε πας σε SATA (πχ Samsung 870 ή Crucial MX) ή με κάποιο adapter, αν έχεις ελεύθερες θύρες.
Για τη μνήμη, στο link που παρθέτεις το mobo έχει δύο υποδοχές και στα specs λέει Dimms μέχρι 8GB, άρα 16GB συνολικά (το γράφει και ρητά, στην ενότητα Memory upgrade information), όχι 32GB όπως λες. Αν αυτή που έχεις ήδη είναι 8GB σε ένα Dimm, ίσως λειτουργήσει μαζί με ένα άλλο, αντίστοιχων προδιαγραφών, αλλιώς ψάχνεις kit 2×8GB DDR3 (1600MHz καλύτερα).
Καμία σύνδεση VGA-to-HDMI ή DVI-D-to-HDMI. Το Ultra High Speed HDMI καλώδιο συνδέεται στο Desktop με usb θύρα που την αναφέρει ως HDMI στις οδηγίες του (και πάνω στη θύρα) κι αντίστοιχη usb θύρα στην οθόνη η οποία έχει δύο και τις οποίες δοκίμασα εναλλάξ, αλλά καμία διαφορά στο αποτέλεσμα.
Έχω πειραματιστεί με τις διάφορες παραμέτρους σχεδόν παντού, οθόνη, windows και στη κάρτα NVIDIA με καλιμπράρισμα των 3 χρωμάτων. Ακόμη και το font scaling στο 100%. Bάζω link με τα specs της οθόνης μπας και δεις κάτι που εγώ δεν αντιλαμβάνομαι ως μη ειδικός. https://icecat.us/prefere/us/p/samsung/lt24a350ew/computer+monitors-t24a350-7938905.html
Για το θέμα της mobo έχεις δίκιο, μέχρι 16GB για τα 64-bit. Απλά η HP δεν δίνει σχεδόν ακριβή στοιχεία για όλα τα περιφερειακά πχ. σκληρού δίσκου HDD που έχει πάνω, και βρήκα σήμερα το μοντέλο του σε άλλη σελίδα, από πωλήσεις. Θα τους στείλω μάλλον e-mail να "ομολογήσουν" τα πάντα. LoL!
Βρήκα κι ένα βίντεο της Ελένης τελικά, όπου αναλύει την αναβάθμιση σε SSD με πολλές πληροφορίες και το ξεψαχνίζω βήμα-βήμα μπας και βγάλω άκρη με την mobo του για τα specs από παλιές αγγελίες σε ξένα σάιτ, όπου βρήκα στοιχεία της σχετικά εν μέρει με το βίντεο.
Έτσι κι αλλιώς, δώσανε πρόσφατα δικαίωμα αναβάθμισης στο desktop για windows 11 "out of the box" και τουλάχιστον δε θα χρειαστώ καινούργιο, ενώ σε τηλεφωνική συζήτηση με τεχνικό της HP μου ΄λεγε παπάτζες ότι δεν σηκώνει το τροφοδοτικό του τάχα για κάποιες τεχνικές προϋποθέσεις ενώ μόνο το TPM μου το βγάζει off. Γελάω ακόμη με το που είδα την οπισθοχώρηση από την Windows για "out the box" αναβάθμιση που δώσανε φέτος. Η κάρτα γραφικών του NVIDIA GeForce GTX 750 Ti σε ξένο σάιτ που κάνει συγκρίσεις επεξεργαστή με κάρτα γραφικών, μου την έβγαλε στο 70% συνεργασία και μάλλον δύσκολα μ΄ αυτή θα κάνω καλούτσικο editing και ενώ παίρνει καλύτερη, είναι φωτιά στη τιμή από μία πρώτη ματιά. https://pc-builds.com/bottleneck-calculator/result/0Aq0Jp/1/general-tasks/1920x1080/
Θα πάω βήμα-βήμα την τεχνική αναβάθμιση, αφού πρώτα γίνει αλλαγή με SSD γιατί έχει αρχίσει να βγάζει περίεργα bugs με τα windows 10, και μάλλον τα φτύνει ο HDD, παρότι το online τσεκάρισμα του από την ίδια την ΗP μου τον βγάζει οκ (τεχνικά) κι όμως έγινε αργοκίνητο καράβι το HDD της TOSHIBA μόλις μου χάλασε το εξτρά SCAN DISC με 8 GB που είχε για επιτάχυνση. Αν και δε γέμισε ποτέ πάνω από 30% στο 1ΤΒ.
Eυχαριστώ για τα εξτρά link!
Καλησπέρα και από εμένα! Τι ακριβώς εννοείς όταν λες δοντάκια; Μήπως κάτι τέτοιο; Όσο αφορά την ερώτηση για τον δίσκο, πρέπει να κοιτάξεις ότι η έκδοση PCI του M2 είναι η ίδια (αν είναι διαφορετικές, θα έχεις την ταχύτητα του πιο αργού) και φυσικά τις ταχύτητες του ίδιου του δίσκου. Όσο αφορά το multitasking, ο δίσκος δεν παίζει κάποιον κύριο λόγο. Η RAM παίζει τον σημαντικότερο ρόλο. Για M2 μπορείς να δεις τους Samsung. Για μνήμη μπορεόις να δεις αυτήν.
Kαλησπέρα Γιώργο! Ναι, αυτά τα "δοντάκια". Ευχαριστώ για το link κι ελπίζω να βρω την λύση εκεί.
Βρήκα online συνεργαζόμενη εταιρία της HP που μου έδειξε ότι παίρνει και SSD εσωτερικά. Απλά οι ταχύτητες που μου βγάζει είναι μόνο 560Mb/s Read και 510Mb/s Write (φώτο). Δλδ. περίπου 2,5 ταχύτητα από τον HDD που κυμαίνεται μεταξύ 150-180 από όσο είδα κάπου.
Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν καλύτεροι SSD στη ταχύτητα αλλά και για RAM που δε ξέρω τι ρόλο βαράει από αυτή που δείχνουν στις φώτο. Τουλάχιστον έβγαλα άκρη για αρχή και θα τις δείξω στον τεχνικό για να δω τι θα προτείνει.
Αν βγάζεις πάντως άκρη από τα στοιχεία της RAM και του SSD κι έχεις να προτείνεις κάτι καλύτερο σε ταχύτητες, είμαι ανοιχτός σε προτάσεις.
Ευχαριστώ και πάλι!
Ερώτηση που ξέχασα... με αυτή την γραφική που έχει, και 16 RAM με τις ταχύτητες που δείχνει -αν δε βρω καλύτερη- πιστεύεις ότι μπορώ να κάνω ερασιτεχνικό editing ή τσάμπα θα βάλω 1TB SSD. Γιατί τόσο είδα σε βίντεο να λέει η Ελένη ότι χρειάζεται για editing. Αν μπορείς τα φώτα σου πάλι.
Η μητρική σου λογικά διαθέτει πιο παλιά έκδοση Sata (δεν το λέει στα χαρακτηριστικά), οπότε ναι δεν θα έχεις ταχύτητες μια σύγχρονης μητρικής. Αλλά πάλι θα έχεις καλύτερη ταχύτητα από έναν μηχανικό δίσκο. Ο επεξεργαστής σου είναι παλιός, οπότε σιγουρα δεν μπορείς να κάνεις απαιτητικό editing, αλλά σε συνδυασμό με μια κάρτα γραφικών δεν θα έχεις θέμα σε βασικό editing σε μέτριες αναλύσεις.
Please login or Register to submit your answer